Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla 

Lapissa puute osaavasta työvoimasta koskee monia eri toimialoja korostuen mm. matkailu- ja palvelualoilla. Työvoiman saatavuuden haasteet koetaan isona esteenä investoinneille koko Lapin tasolla ja yritysten kasvun jarruna.

Aluevaikuttavuuden näkökulmasta yritysten kohtaama työvoimapula vaatii useita rinnakkaisia toimia ja uudenlaista otetta, muun muassa asuntopulan ratkaisut kunnissa, työnantajamielikuvien kehittäminen, urapolkujen näkyväksi tekeminen yrityksissä ja pitovoimatekijöiden hyödyntämiseen rekrytoinnissa. Yrityksissä, työyhteisöissä ja kunnissa toteutettava kokonaisvaltainen kehitystyö lisää alueiden elinvoimaisuutta ja veto- ja pitovoimaa.

Talvinen tunturimaisema.
Kuva: Tiina Lindström

Pyhä-Luosto pilottialueena veto- ja pitovoiman kehittämiselle

Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla - hankkeen tavoitteena on määritellä Pyhä-Luoston alueen osaavan työvoiman saatavuuden keskeisimmät kehityskohteet ja laatia tähän liittyvät pitkän ja lyhyen aikavälin alue- ja työyhteisökohtaiset kehittämissuunnitelmat. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Pyhä-Luoston alueen matkailuyritysten, Visit Pyhä-Luosto ry:n sekä Pelkosenniemen, Sodankylän ja Kemijärven kuntien kanssa. 

Osallistumalla hankkeeseen yritykset saavat maksutonta asiantuntija-apua ja konkreettisia neuvoja mm.:

 • Rekrytointiosaamisen kehittämiseen
 • Työnantajakuvan kehittämiseen
 • Lisäksi yritykset vahvistavat osaamistaan veto- ja erityisesti pitovoimaan liittyen: Mitä veto- ja pitovoimatekijät tarkoittavat yrityksen näkökulmasta? Mitkä ovat käytännön toimenpiteitä osaavan työvoiman houkuttelemiseksi ja erityisesti kiinnittämiseksi alueelle yrityksen näkökulmasta? Mitä yhteistyömahdollisuuksia eri toimijoiden välillä voidaan kehittää?

Yrityksissä, työyhteisöissä ja kunnissa tehtävä kokonaisvaltainen kehitystyö vahvistaa työyhteisöjen ja alueiden vetovoimaisuutta työvoiman saatavuuden sekä veto- ja pitovoiman näkökulmista. Hankkeessa korostuu eritysesti alueellinen yhteiskehittäminen. Hanke on osa Työ2030 kehittämisohjelmaa. 

Toimenpiteet

 1. Osaavan työvoiman saatavuuden kehityskohteiden määrittely
 2. Kehittämissuunnitelman laatiminen alue- sekä työyhteisökohtaisesti
 3. Kehittämissuunnitelmien pilotit

Tulokset

 1. Yritysten, paikallisen Visit –organisaation sekä kuntaorganisaatioiden yhteiskehittämisen toimintamalli on käynnistetty
 2. Kohdetyöyhteisöjen valmiudet veto- ja pitovoimaisempaan työyhteisöön ovat parantuneet
 3. Alueen veto- ja pitovoiman ja osaavan työvoiman saatavuus on parantunut hankkeen toimenpiteiden ansiosta

Toimiaika

Hankkeen toimiaika on 1.7.2022-31.3.2023.

Työ2030-kehittämisohjelma

Hankkeen rahoittaa Työterveyslaitos ja se on osa laajempaa TYÖ2030-kokonaisuutta, joka tähtää työelämän uudistamiseen. TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin.

Lue lisää Työ2030-kehittämisohjelmasta ohjelman verkkosivuilta.

Ota yhteyttä

Projektipäällikkö Tiina Lindström, puh. +358 295 037 173

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
 

Muualla verkossa

Ajankohtaista

 • Hankkeen Kick off tapahtuma Pyhätunturilla 28.9.2022 klo 9:00-14:15

  Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla on Lapin ELY-keskuksen toteuttama aluekehittämishanke, jonka tavoitteena on kehittää työvoiman saatavuutta ja pysyvyyttä Pyhä-Luoston alueella. Hanke toteutetaan yhteistyössä alueen matkailuyritysten, Visit Pyhä-Luosto ry:n, Pelkosenniemen ja Sodankylän kuntien ja Kemijärven kaupungin kanssa.

  Kehittämissuunnitelmia on mukana laatimassa ja testaamassa yhdeksän hankkeeseen mukaan ilmoittautunutta matkailualan yritystä. Näiden yritysten lisäksi kaikki muutkin alueella toimivat pien- ja pk-yritykset ovat erittäin lämpimästi tervetulleita keskustelemaan ja kehittämään aluetta ja yritystään, osana tätä hanketta.

  Lapin ELY-keskus järjestää ensi viikolla hankkeen Kick off -tilaisuuden Luontokeskus Naavassa, jossa käydään läpi:

  • Mitä konkreettista apua hankkeen kautta on yrityksille tarjolla.
  • Mitä alamme hankkeessa yhdessä tehdä, miten ja milloin.
  • Lisäksi tartumme jo joihinkin päivänpolttaviin aiheisiin ja aloitamme kehittämissuunnittelun sekä tarjoamme tietoa ja vastauksia rekrytointiin liittyviin kysymyksiin.

  Tilaisuus järjestetään 28.9. klo 9-14:15 Luontokeskus Naavan auditoriossa ja se on tarkoitettu Pyhä-Luoston alueen matkailuyrittäjille, yritysten johdolle, HR-henkilöstölle ja tiimien vetäjille (1-4hlö per yritys). Tapahtuma on osallistujille ilmainen ja päivään sisältyy lounas sekä kahvit. 

  Ilmoittautumiset tapahtumaan tulee tehdä maanantaihin 26.9. mennessä sähköisen linkin kautta. Välitäthän viestiä omassa organisaatiossa oikeille henkilöille, kiitos. 

  Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan!

  Tervetuloa mukaan kuulemaan, keskustelemaan ja antamaan näkemyksesi tärkeisiin aiheisiin.  

  Alta löydät päivän ohjelman: 

  9:00-9:15 Kehitetään yhdessä Pyhä-Luostoa yhdeksi maailman parhaista matkailualueista yrittää, elää ja tehdä työtä (Tiina Lindström, Lapin ELY-keskus) 
  9:15-9:30 Mikä tekee meistä pitovoimaisen työpaikan?  (Anu Summanen, Visit Pyhä-Luosto ry) 
  9:30-10:00 Eläminen Pyhä-Luoston alueella: keskustellaan mm. asuntotilanteesta (Pelkosenniemi, Sodankylä ja Kemijärvi)
  10:00-11:00 Vetovoimainen alue houkuttelee työntekijät. Teemme sen yhdessä! (yhteinen työpaja) 

  11:00-11:45 LOUNAS Cafe Loimu 45min

  11:45-12:00 Rekrytoinnin nykytilanne alueen yrityksissä (yhteinen keskustelu)
  12:00-12:15 Miten rekrytoin kansainvälistä työvoimaa ja mitä tukea on tarjolla? (Roosa Salomaa, Lapin TE-palvelut) 
  12:15-12:30 Muutoskyvykkyys yritysten vahvuutena. Mitä Tunturi-Lapissa tehdään ja miksi? (Henna Poikajärvi, REDU Edu Oy)
  12:30-12:45 Rahoitusmahdollisuuksia yrityksille asiantuntijan palkkaamiseen (Hanna Hietajärvi, Lapin ELY-keskus)

  12:45-13:15 KAHVITAUKO 30min

  13:15-14:00 Johtamisen tulevaisuuden trendit: Mitä johtamiselta edellytetään tulevaisuudessa? (Laura Sarparanta, Työ2030)
  14:00-14:15 Tilaisuuden päätös: Mitä tapahtuu seuraavaksi? (ELY-keskus & Visit Pyhä-Luosto)

  Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Visit Pyhä-Luosto ry:n kanssa. Mukana on lisäksi Sodankylän kunta, Pelkosenniemen kunta sekä Kemijärven kaupunki.

  Lisätietoja:
  Tiina Lindström, Projektipäällikkö
  Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla
  puh. +358 295 037 173
  tiina.lindstrom(at)ely-keskus.fi