- Elinkeinot
- Yritysrahoitus
- Yrityksen kehittämisavustus
- Maaseudun yritysrahoitus
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- Kuljetustuki
- Rahoituslinjaukset
- Yrityksen perustaminen
- Yrityksen kehittäminen
- Asiantuntijapalvelut
- Koulutuspalvelut
- Rahoitus
- Yrityksen kehittämisavustus
- Maaseudun yritysrahoitus
- Energiatuki
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- Henkilöstöpalvelut
- Neuvonta
- Omistajanvaihdos
- Tietopalvelut
- Verkostoitumispalvelut
- Yrityksen kansainvälistyminen
- Neuvonta
- Asiantuntijapalvelut
- Rahoitus
- Kansainvälistymisvalmennus
- Markkinakohtaiset ohjelmat
- Verkostoitumispalvelut
- Maaseutuelinkeinot
- Maatilojen tuotannon ohjaus, viljelijätuet ja valvonta
- Tuet ja tukioikeudet
- Eläinperusteiset tuet
- Maidon tuet
- Pinta-alaperusteiset tuet
- Puutarhatuet
- Mehiläistalouden pesäkohtainen tuki
- Luonnonolojen tai eläinten aiheuttamat vahingot
- Tukien käytön ja tuotannon valvonta
- Maatilojen kehittäminen
- Maaseudun kehittäminen
- Porotalous ja luontaiselinkeinot
- Rahoitus
- Valvonta
- Porotiloja ja porotaloustiloja koskevat luovutusluvat
- Luontaiselinkeinotiloja koskevat luovutusluvat
- Koltta-asiat
- Kalatalous
- Elinkeinokalatalous
- Kaupallisen kalastamisen aloittaminen
- Kaupallisten kalastajien ja alusten rekisteröinti
- Kalastuskiintiöt
- Kaupallisen kalastuksen saalisseuranta
- Rahoitus
- Kalastusmatkailu
- Vesiviljelyrekisteri
- Kalavesien hoito
- Yleisen kalatalousedun valvonta
- Kalastuksen säätely
- Kalavesien kunnostus
- Kalojen ja rapujen istuttaminen
- Uhanalaisten kalakantojen suojelu ja hoito
- Vapaa-ajan kalastus
- Avustukset kalatalouden edistämiseen
- Kalastuskiellot ja rajoitukset
- Kalastuksen valvonta
- Kalastus Tenojoella
- Kalastus Tornionjoella
- Kalatalousalueet ja kalavesien omistus
- Kala- ja raputaudit
Maaseudun yritysrahoitus
Maaseudun yritystukien näkökulmasta 95 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua. Uuden kaupunki-maaseutuluokituksen perusteella Suomen yrityksistä noin 30 prosenttia sijaitsee maaseudulla. Maaseudun yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille yrityksille, aloittaville ja laajentaville, toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen. Maaseudun yritystukia voit hakea, vaikka et harjoittaisikaan maataloutta yritystoimintasi lisäksi. Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaa maaseudulle. Tuki ei kuitenkaan saa vääristää kilpailua.
Yritystukea haetaan ELY-keskukselta tai paikalliselta Leader-toimintaryhmältä. Hakija voi ottaa yhteyttä kumpaan tahansa toimijaan päästäkseen asiassa eteenpäin. Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 kautta.
Alueellista tietoa
Maaseudun yritysrahoitus - Uusimaa
Hakujaksot
Maaseutuohjelman rahoitustukea voidaan myöntää maaseudulla toimiville tai sinne perustettaville pienyrityksille. Hakemuksia voi jättää koko ajan, mutta ne käsitellään valintajaksoittain. Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä, joten huolehdi, että hakemuksessasi on kaikki tarvittavat liitteet.
Sijaitseeko yritykseni tukikelpoisella alueella?
Uudenmaan ELY-keskus ja alueen Leader-ryhmät ovat määritelleet tukikelpoisen alueen, jolla maaseutuohjelman yritystukea voidaan myöntää. Tukialueen ulkopuolelle jäävistä keskusta-alueista on kartat. Rajauksia on Espoon, Vantaan, Porvoon, Tuusulan, Hyvinkään, Lohjan ja Kirkkonummen keskusta- ja taajama-alueilla, ja kokonaisuudessaan poisrajattuja ovat Helsinki, Kerava, Järvenpää ja Kauniainen. Aluerajaukset tarkemmin (linkki) Uusimaaseutu-sivuilta.
Poikkeuksena on maataloustuotteiden ensiasteen jalostusta harjoittavat pienet ja keskisuuret yritykset, jotka voivat hakea tukea, vaikka sijaitsevat näillä poisrajatuilla kaupunkialueilla.
Yritystukea myönnettäessä huomioidaan lisäksi yrityksen kaupunki-maaseutu-luokituksen mukainen sijainti. Maaseutualueen yrityksiä priorisoidaan hankevalinnassa. Sisemmälle ja ulommalle kaupunkialueelle yritystukea myönnetään vain, mikäli tuettava toiminta selkeästi hyödyttää maaseutua tai Leader-ryhmän paikallista strategiaa.
Oman yrityksesi sijainnin voit tarkistaa seuraavista linkeistä
- Arcgis-verkkopalvelu (verkkopalvelu avautuu automaattisesti tuoreimpaan kaupunki-maaseutuluokitukseen vuodelta 2018. Siirtymäkaudella luokitus perustuu vielä vanhaan, vuoden 2010 luokitukseen. Vaihtaaksesi tähän, klikkaa: yksityiskohdat-> sisältö -> vaihda valinnaksi ”kaupunki-maaseutu -luokitus 2010”)
- Tietoa yrittäjille (uusimaaseutu.fi)
- Uudellamaalla on laadittu yritystukiin liittyviä alueellisia tarkentavia säädösten tulkintaohjeita
Tukimuodot
Investointituki
Aloittavat ja laajentavat yritykset voivat saada investointitukea muun muassa tuotantotilojen hankkimiseen tai rakentamiseen ja koneiden hankintaan sekä aineettomiin investointeihin. Investoinnilla tulee olla olennaista merkitystä yrityksen perustamiselle, kasvulle tai kehittymiselle. Tukitasot vaihtelevat 20–35 % välillä toimialan ja yrityksen koon mukaan. Alle 2000 euron suuruista tukea ei myönnetä.
Investoinnin toteutettavuustutkimus
Jos suunnittelet investointia, voit saada tukea sen edellytysten ja toteuttamisen selvittämiseen. Tuki on tarkoitettu asiantuntijapalveluiden hankintaan. Tukitaso on 40-50 % tukikelpoisista kustannuksista. Toteutettavuustutkimukseen myönnetty tuki ei edellytä investoinnin toteuttamista. Selvitys voi myös päätyä lopputulokseen, että investoinnin toteuttaminen ei ole järkevää.
Perustamistuki
Perustamistuesta saat apua yrityksen alkutaipaleelle, kun käynnistät yritystoimintaasi maaseutualueella. Voit saada tukea esimerkiksi liiketoimintaan valmentavan neuvonnan ostamiseen, tuotekehityshankkeisiin, tuotannon pilotointiin, markkinointisuunnitelman laatimiseen, koemarkkinointiin tai vientiselvitykseen. Voit saada perustamistukea 5 000–35 000 euroa ja se maksetaan kahdessa tai kolmessa erässä. Kokeiluun tukea voidaan myöntää 2 000–10 000 euroa.
Tärkeintä on laatia toteuttamiskelpoinen liiketoimintasuunnitelma – voit hakea perustamistukea, kun liiketoimintasuunnitelmasi on valmis. Voit käyttää pohjana yleisesti käytössä olevia liiketoimintasuunnitelmamalleja, esimerkiksi Suomi.fi palvelun netissä laadittavaa liiketoimintasuunnitelmaa. Suomi.fi:n yritysosiossa on lisäksi runsaasti tietoa uuden yrityksen perustamisesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä.
Yritysryhmän kehittämishanke
3-10 yritystä voi kehittää toimintaansa yhdessä 75 % avustuksella. Hankkeen hallinnoijana voi toimia esimerkiksi kehittämisorganisaatio. Mukana olevat yritykset saavat hyödyn kehittämispalveluina. Yritykset sitoutuvat maksamaan 25 % jyvitetystä kokonaiskustannuksesta yksityisenä rahoitusosuutena hallinnoijalle. Hallinnoija hankkii tai tuottaa yhteiset ja yrityskohtaiset kehittämispalvelut. Palveluhankinnoissa on noudatettava hankintamenettelyä, koska myönnettävä tuki on yli 50 %. Huom! Yritysryhmähankkeisiin sovelletaan hanketukien valintajaksoja. Katso valintajaksot tästä linkistä.
Lisää tietoa tukimuodoista seuraavista linkeistä
- Investointituen tukitasot ja perustamistuki
- Perustamistuki
- Perustamis- ja investointituki sekä toteutettavuustutkimus- Ruokavirasto
- Yritysryhmän kehittämishanke - Ruokavirasto
Hakemus ensin ELY-keskukseen- sitten vasta sopimuksia ja rakentamista tekemään
Älä aloita rakentamisinvestointia tai muuta toimenpidettä, äläkä allekirjoita sopimusta (mm. lopullinen luovutuskirja, tilaussopimus tai urakkasopimus) ennen kuin olet jättänyt tukihakemuksen ELY-keskukseen! Ennen hakemuksen jättöä tehdyt hankinnat eivät ole tukikelpoisia.
Sähköinen hakeminen
Yritystukihakemus täytetään sähköisesti Hyrrä-palvelussa. Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa kuitenkin olla yhteydessä Uudenmaan ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään. Hyrrä-palvelussa on helppo tehdä hakemus, seurata asian käsittelyä ja selata omia hakemustietoja.
Verohallinnon tarjoama Katso-tunniste poistuu käytöstä vuodenvaihteessa ja Katso-valtuutus korvataan vaiheittain vuoden 2020 aikana Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-tunnistautumisella ja -valtuutuksella.
Lue lisää näistä linkeistä:
Hakemukseen tarvittavat liitteet
Liitä hakemukseesi kaikki tarvittavat liitteet mukaan, jotta ELY-keskus voi sen pisteyttää rahoitettavia hankkeita valittaessa.
Yritystuen maksaminen
Maksua haetaan lopullisia ja todennettavia, tukipäätöksessä hyväksyttyjä kustannuksia vastaan. Kuluja todistavat asiakirjat on esitettävä. Tuki voidaan maksaa erissä. Viimeisen erän maksamista on haettava 4 kuukauden kuluessa toimenpiteen toteuttamiselle asetetun määräajan päätyttyä.
Maksun hakemiseen liittyviä ohjeita ja lomakkeita löytyy seuraavan linkin kautta:
Neuvonta - käytä maksutonta neuvontaa apuna
Maksutonta neuvontaa hakemusasioissa ja suunnitelman kasaamisessa saa Uudenmaan alueen kehittämisyhtiöiden kautta sekä Uudenmaan HYMY-hankkeena kautta.
Lisätietoja tuista ja Hyrrä-järjestelmästä
Uudenmaan ELY-keskuksen yritysasiantuntijat
- Siina Viskari, siina.viskari(at)ely-keskus.fi, 0295 021 178
- Tony Lassas, tony.lassas(at)ely-keskus.fi, 0295 021 091
- Juha-Pekka Nikkola, juha-pekka.nikkola(at)ely-keskus.fi, 0295 021 115
Uudenmaan Leader-ryhmät
- Eteläisen maaseudun osaajat, EMO ry, s-posti: emo@emory.fi
- Kehittämisyhdistys SILMU ry, Leader Silmu, s-posti: silmu@silmu.info
- Ykkösakseli ry, Leader ykkösakseli, s-posti: toimisto@ykkosakseli.fi
- Pomoväst rf, Leader Pomoväst, s-posti: mail@pomovast.fi
- Muokkauspäivä
- 21.1.2021
OIKOPOLUT
- Yrityksille suunnattu rahoitus Uudenmaan ELY-keskuksen alueella (pdf)
- Maaseutuohjelman yritystuet
- Monipuolisempaa ja vahvempaa yrittäjyyttä maaseudun yritystuilla (pdf)
- Perustamistuki (pdf)
- Maaseutuohjelman yritystuet
Uudenmaan yritystukialueiden rajaukset
- Järvenpää (pdf)
- Kerava (pdf)
- Koko alue (pdf)
- Lohja (pdf)
- Tuusula (pdf)
- Vantaa (pdf)
- Espoo (pdf)
- Hyvinkää (pdf)
- Kirkkonummi (pdf)
- Porvoo (pdf)