- Liikenne
- ELY-keskusten liikenteen tehtävät
- Julkinen henkilöliikenne
- Joukkoliikenteen hankinnat
- Markkinaehtoinen liikenne
- Palvelutaso
- Pysäkkiasiat
- Tiedotteet
- Tilastot ja raportit
- Valtionavustukset
- Yksinoikeudet
- Kunnossapito
- Kävely ja pyöräily
- Jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapito
- Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantaminen
- Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen arjessa ja matkailussa
- Liikennejärjestelmätyö
- Liikenneturvallisuus
- Liikenteen asiakaspalvelu
- Liikenteen hallinta
- Luvat ja lausunnot
- Erikoiskuljetukset
- Ajankohtaista
- Erikoiskuljetusapuri
- Erikoiskuljetusluvan tarve
- Hakemusten käsittely
- Kuormaus ja merkintä
- Liikenteenohjaus
- Lupamaksut ja lupien voimassaoloajat
- Tilastot, julkaisut ja linkkejä
- Etuajo-oikeudet lautoille
- Kaapelit, johdot ja putket tiealueella
- Sijoituslupa, sähkö, tele, kaukolämpö ja maakaasu
- Ilmoitusmenettely, sähkö ja tele
- Suunnittelijan työkalupakki
- Lupa-apuri
- Kelirikkoajan poikkeuslupa maanteille
- Lausunto naapurin kuulemisesta
- Liikenteenohjaussuunnitelmat
- Liittymät
- Luvan hakeminen talvirallikilpailun yhteydessä talvirallirenkailla ajettaville siirtymäosuuksille
- Maantien suoja-alueelle rakentaminen
- Myyntitoiminta maantien varrella
- Opasteet ja mainokset
- Palvelukohdeopasteet ja mustapohjainen osoiteviitta
- Mainonta ja ilmoittelu maantien varrella
- Tilaisuuksien tilapäiset ilmoitukset maantien varrella
- Vaalimainonta maantien varrella
- Muita opastusmerkkejä
- Opasteapuri
- Tapahtuman liikennejärjestelyt
- Tien tilapäinen sulkeminen
- Työlupa tiealueella työskentelyyn
- Vesihuoltojohdot
- Maantielle jätetyn ajoneuvon siirtäminen
- Saaristoliikenne
- Yhteysalusliikenne
- Maantielauttaliikenne
- Saariston etuajo-oikeudet
- Liikenteen kilpailuttaminen
- Säädökset ja määräykset
- Tilastot
- Tuettu liikenne
- Tutkimus ja kehittäminen
- Yksityisluonteisten jääteiden avustaminen
- Teiden suunnittelu ja rakentaminen
- Tieperinnetoiminta
- Museotiet
- Fagervikintie
- Huovintie
- Peräkunnantie
- Kuortti
- Magneettimäki
- Vanhalinnantie
- Tuusulanjärven rantatie
- Koiviston paikallistie
- Museosillat
- Tienpidon pitkä historia
- Auta Mobiliaa täydentämään kokoelmaa
- Yhteyshenkilöt
- Väyläviraston edeltäjät
- Usein kysyttyä
- Vahingonkorvaukset
- Yksityistieavustukset
Liikennejärjestelmätyö
Liikennejärjestelmätyöllä tarkoitetaan pitkäjänteistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken tavoitteena liikennejärjestelmän kehittäminen. Liikennejärjestelmätyötä voidaan tehdä esimerkiksi kaupunkiseudulla, maakunnan alueella tai ylimaakunnallisesti. ELY-keskukset osallistuvat aktiivisesti alueensa liikennejärjestelmän kehittämiseen yhdessä mm. maakuntien liittojen, kuntien, Väyläviraston kanssa. Liikennejärjestelmä muodostuu eri kulkutapojen liikenneväylistä ja niihin liittyvistä rakenteista sekä henkilö- ja tavaraliikenteestä ja näihin liittyvistä palveluista. Jatkuva liikennejärjestelmätyö on kanava toteuttaa liikennestrategioita ja liikennejärjestelmäsuunnitelmia. Liikennejärjestelmätyö kytkeytyy myös tiiviisti maankäytön suunnitteluun.
Liikennejärjestelmäsuunnitelmissa priorisoidaan keskeiset liikenteelliset kehittämistarpeet
Liikennejärjestelmäsuunnitelmien laatiminen on tärkeä osa liikennejärjestelmätyötä. Liikennejärjestelmäsuunnitelmien laatiminen on tärkeä osa liikennejärjestelmätyötä. Alueellista liikennejärjestelmäsuunnittelua tehdään kaupunkiseuduilla, maakuntien alueella ja ylimaakunnallisesti. Maakuntaliitot vastaavat maakunnallisten liikennejärjestelmäsuunnitelmien laatimisesta ja niiden seurannasta, lukuun ottamatta Helsingin seutua, jossa se on määritelty HSL:n tehtäväksi. ELY-keskukset suunnittelevat ja sopivat yhdessä muiden tahojen kanssa, mihin suuntaan liikennejärjestelmää halutaan kehittää ja miten liikennejärjestelmän tulevaisuuden haasteet ja ongelmat ratkaistaan. Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa selvitetään liikennejärjestelmän nykytila sekä määritetään tulevaisuuden liikennejärjestelmä ja sen kehittämistoimenpiteet valtakunnallisten ja seudullisten tavoitteiden pohjalta.
Kasvavilla kaupunkiseuduilla liikenteellisiä haasteita
Kasvavien kaupunkiseutujen liikennejärjestelmät asettavat haasteita liikennesuunnittelulle. Suuremmilla kaupunkiseuduilla laaditaankin omat kaupunkiseudun kehittämistä tukevat liikennejärjestelmäsuunnitelmat.
Kaupunkiseutujen liikennejärjestelmäsuunnitelmissa merkittävässä roolissa on kestävät kulkutavat. Joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuutta halutaan kasvattaa kaupunkiseudun liikenteellisten ongelmien ratkaisuna. Myös erilaiset liikkumisen palveluratkaisut ovat keskiössä lähitulevaisuuden liikennejärjestelmän suunnittelussa.
Liikkumisen ohjauksella pyritään vaikuttamaan kansalaisten liikkumistottumuksiin kestäviä kulkumuotoja suosivaksi. Edellytyksinä liikkumistottumusten muuttamiselle ovat kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteiden parantaminen. Keskeisin palvelutasotekijä kaupunkiseudun liikenteessä on myös saavutettavuus, mutta kaupunkiseuduilla sillä tarkoitetaan matka-ajan sijasta saavutettavuutta mahdollisimman usealla eri kulkumuodolla.
Liikennejärjestelmään vaikutetaan monelta suunnalta
ELY-keskusten tekemään liikennejärjestelmätyöhön kuuluu varsinaisen liikennejärjestelmäsuunnittelun lisäksi mm:
- osallistuminen maankäytön suunnitteluun
- liikenneturvallisuusyhteistyö
- joukkoliikenteen suunnittelu
- osallistuminen liikenteeseen liittyviin ympäristövaikutusten arviointiprosesseihin
- kuntien ja muiden tahojen kanssa laadittavat yhteiset selvitykset
- liikennejärjestelmän suunnittelua palvelevien tietojen kokoaminen
Alueellista tietoa
Liikennejärjestelmätyö - Keski-Suomi
Liikennejärjestelmätyö on yhteistoimintaa
Liikennejärjestelmätyö kattaa laajasti ajateltuna kaiken liikennejärjestelmään liittyvän toiminnan. Niinpä liikennejärjestelmätyötä tehdään yhtä lailla ratojen kunnossapidossa, tuotteiden toimitusketjujen hallinnassa, valtateiden suunnittelussa kuin myös liikkumissovelluksia tuottavan ohjelmistotalojen suunnittelupöydillä. Käänteentekevät uudet ideat syntyvät yksilötasolla, jalostuvat yrityksissä ja tulevat lopulta käyttöön julkisten toimijoiden hyväksymänä.
Suppeammassa ja perinteisessä merkityksessä liikennejärjestelmätyö tarkoittaa hallintorajat ylittävää viranomaisyhteistyötä. Tässä niin sanotussa jatkuvassa liikennejärjestelmätyössä liikennepolitiikan tavoitteita edistetään valtion, kuntien ja maakunnan liittojen sekä elinkeinoelämän välisessä keskustelussa ja sopimisessa. Jatkuvan liikennejärjestelmätyön työkaluja ja -muotoja ovat ajoittain laadittavat liikennejärjestelmäsuunnitelmat (tai liikennestrategiat), niitä täydentävät ja konkretisoivat aiesopimukset sekä säännöllinen kokoontuminen.
Jatkuvaa tavoitteellista liikennejärjestelmätyötä tehdään maakunnallisella ja seudullisella tasolla. Maakunnallisessa liikennejärjestelmätyössä käsitellään maakunnallisesti merkittäviä asioita kuten kansalinvälistä ja valtakunnallista saavutettavuutta, maakunnallisesti merkittäviä investointitarpeita ja muita alueellisen liikennepolitiikan kannalta mielenkiintoisia kysymyksiä. Seudullisessa liikennejärjestelmätyössä käsitetään seudullisesti tärkeitä liikenteen ja liikkumisen asioita. Molempia suunnittelutasoja ohjaa valtakunnallinen ja eurooppalainen liikennepolitiikka.
Keski-Suomen ELY-keskus osallistuu aktiivisesti alueensa liikennejärjestelmän kehittämiseen yhdessä alueen elinkeinoelämän, maakuntaliiton, kuntien ja Liikenneviraston kanssa. Keski-Suomen liiton johtaman jatkuvan liikennejärjestelmätyön tavoite on suunnitella ja sopia, mihin suuntaan liikennejärjestelmää halutaan kehittää ja miten liikennejärjestelmän tulevaisuuden haasteet ja ongelmat ratkaistaan. Lisäksi tavoitteena on nivoa järjestelmätason liikennesuunnittelu muuhun alueen suunnitteluun ja kehittämiseen.
Keskeiset asiakirjat - maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja aiesopimus
Strategisen tason liikennejärjestelmäsuunnitelman ja siihen liittyvän operatiivisen aiesopimuksen laatiminen on tärkeä osa liikennejärjestelmätyötä.
Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa selvitetään liikennejärjestelmän nykytila sekä määritetään tulevaisuuden liikenneverkot ja niiden kehittämistoimenpiteet valtakunnallisten ja seudullisten tavoitteiden pohjalta. Aiesopimuksessa esitetään tavoitteellinen toteutusohjelma lyhyellä aikajänteellä. Liikennejärjestelmäsuunnitelman ja aiesopimuksen laadinta ovat ennen kaikkea osallistumis- ja sitoutumisprosesseja.
Seutukunnat tekevät vastaavaa suunnittelua vastaavilla välineillä seudullisella tasolla. Maakunnallisen työn ohella ELY on mukana seudullisessa liikennejärjestelmätyössä.
Lue lisää: Tienpidon ja liikenteen suunnitelma TLS - Liikennejärjestelmätyö
Ajankohtaista - uusi aiesopimus kaudelle 2016-2019
Keski-Suomen liikennejärjestelemäsuunnitelman yhteydessä vuonna 2012 tehty aiesopimus päivitettiin kaudelle 2016-2019 alkuvuonna 2016. Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa esitetyt vuoteen 2035 tähtäävät liikennejärjestelmän kehittämistavoitteet arvioitiin edelleen ajantasaisiksi, minkä vuoksi itse suunnitelmaa ei uudistettu.
Keski-Suomen liiton, alueen kuntien, ELYn, Liikenneviraston, kauppakamarin, asiantuntijakonsultin (Sito Oy) ja maakunnallisen liikennejärjestelmäryhmän vuoropuhelussa syntynyt sopimus rakentuu seuraavien kehittämisteemojen varaan:
- Liikenneväylien kunnossapito ja korjausvelan vähentäminen
- Maakunnan saavutettavuus
- Uudenlaiset henkilöliikennemarkkinat ja -palvelut
- Uudet käyttövoimat
- Ihmisten liikkumisvalintoihin vaikuttaminen
- Kilpailukykyisen logistiikan tukeminen
Keski-Suomen liikennejärjestelmätyöryhmä seuraa aiesopimuksen toteutumista. Toimintaperiaatteena on pienin askelin eteneminen ja erilaisten toimenpiteiden joustava toteuttaminen eri puolilla maakuntaa.
- Muokkauspäivä
- 23.11.2023
Ota yhteyttä
Liikenteen asiakaspalvelu
- Palauteväylä (etsi tietoa, jätä palaute tai kehitysehdotus, kysy neuvoa)
- Neuvonta 0295 020 600 ma–pe klo 9-15 (pvm/mpm)
- Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9-15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)
- Somessa: Instagram | Facebook | Viestipalvelu X
Tienkäyttäjän linja 0200 2100
Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä (24 h/vrk, pvm/mpm).
Alueelliset linkit
Itä-Suomen seudullinen liikkumiskysely 2022
Tienpidon ja liikenteen suunnitelma
Itä-Suomen liikennestrategia
Itä-Suomen maakuntien liikennejärjestelmäsivut
Liikkumisen ilmastovaikutukset
Itä-Suomen logistiikkaselvitys
Lähialueyhteistyö
Kantatien 62 pyöräliikenteen yhteystarveselvitys välillä Mikkeli-Puumala
Päivitetty: 23.11.2023