- Liikenne
- ELY-keskusten liikenteen tehtävät
- Julkinen henkilöliikenne
- Palvelutasosuunnittelu
- Liikenteen hankinnat
- Ajankohtaistietoja liikenteestä
- Valtionavustukset
- Tilastot ja raportit
- Yksinoikeudet
- Pysäkkiasiat
- Kunnossapito
- Kävely ja pyöräily
- Jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapito
- Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantaminen
- Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen arjessa ja matkailussa
- Liikennejärjestelmätyö
- Liikenneturvallisuus
- Liikenteen asiakaspalvelu
- Luvat ja lausunnot
- Erikoiskuljetukset
- Ajankohtaista
- Erikoiskuljetusapuri
- Erikoiskuljetusluvan tarve
- Hakemusten käsittely
- Kuormaus ja merkintä
- Liikenteenohjaus
- Lupamaksut ja lupien voimassaoloajat
- Tilastot, julkaisut ja linkkejä
- Etuajo-oikeudet lautoille
- Kaapelit, johdot ja putket tiealueella
- Sijoituslupa, sähkö, tele, kaukolämpö ja maakaasu
- Ilmoitusmenettely, sähkö ja tele
- Suunnittelijan työkalupakki
- Lupa-apuri
- Kelirikkoajan poikkeuslupa maanteille
- Lausunto naapurin kuulemisesta
- Liikenteenohjaussuunnitelmat
- Liittymät
- Luvan hakeminen talvirallikilpailun yhteydessä talvirallirenkailla ajettaville siirtymäosuuksille
- Maantien suoja-alueelle rakentaminen
- Myyntitoiminta maantien varrella
- Opasteet ja mainokset
- Palvelukohdeopasteet ja mustapohjainen osoiteviitta
- Mainonta ja ilmoittelu maantien varrella
- Tilaisuuksien tilapäiset ilmoitukset maantien varrella
- Vaalimainonta maantien varrella
- Muita opastusmerkkejä
- Opasteapuri
- Tapahtuman liikennejärjestelyt
- Tien tilapäinen sulkeminen
- Työlupa tiealueella työskentelyyn
- Vesihuoltojohdot
- Maantielle jätetyn ajoneuvon siirtäminen
- Saaristoliikenne
- Teiden suunnittelu ja rakentaminen
- Tieperinnetoiminta
- Museotiet
- Fagervikintie
- Huovintie
- Peräkunnantie
- Kuortti
- Magneettimäki
- Vanhalinnantie
- Tuusulanjärven rantatie
- Koiviston paikallistie
- Museosillat
- Tienpidon pitkä historia
- Auta Mobiliaa täydentämään kokoelmaa
- Yhteyshenkilöt
- Väyläviraston edeltäjät
- Usein kysyttyä
- Vahingonkorvaukset
- Yksityistieavustukset
Liikenneturvallisuus
Liikenneturvallisuuden parantaminen on yksi ELY-keskusten keskeisimmistä tavoitteista. ELY-keskukset edistävät liikenneturvallisuutta tienpidon toimilla ja tekemällä yhteistyötä mm. Liikenneturvan, poliisin, hyvinvointialueiden ja kuntien kanssa. Ennalta ehkäisevää liikenneturvallisuustyötä tehdään yhteen sovittamalla maankäytön ja liikenteen suunnittelua. ELY-keskukset tukevat kuntien liikenneturvallisuustyötä osallistumalla kuntien liikenneturvallisuusryhmien toimintaan ja aktivoimalla kuntia liikenneturvallisuussuunnittelussa. Piittaamaton liikennekäyttäytyminen on valitettavan yleistä, mutta siihen on vaikea puuttua tienpidon toimin. Sen vuoksi arjen liikenteessä korostuukin jokaisen tiellä liikkujan vastuullinen käyttäytyminen.
Liikenneturvallisuuden edistäminen tienpidossa
Liikkumisen turvallisuuden varmistaminen on tärkeimpiä tavoitteita tieverkon päivittäisessä kunnossapidossa ja ylläpidossa, johon suurin osa tienpidon rahoituksesta käytetään. Talvisin liikenneturvallisuudesta huolehditaan oikea-aikaisella liukkaudentorjunnalla ja muulla talvihoidolla. Ajoratamerkinnöillä, näkemäraivauksilla sekä päällystekorjauksilla turvataan liikkumista koko tieverkolla.
Liikenneympäristön turvallisuusongelmia ratkaistaan ensisijaisesti pienillä kustannustehokkailla toimenpiteillä, joita toteutetaan vuosittain määritellyn rahoituksen puitteissa. Priorisoimalla pyritään löytämään ja toteuttamaan vaarallisimmat ja vaikuttavimmat kohteet. Parantamistoimissa painottuvat taajamat ja päätiet, koska niihin kohdistuvien toimenpiteiden liikenneturvallisuusvaikutukset ovat tehokkaimpia.
Taajama-alueiden turvallisuutta parannetaan hillitsemällä ajonopeuksia ja toteuttamalla pieniä liikenneympäristön parantamistoimia. Lasten ja koululaisten liikkumista turvataan kehittämällä jalankulku- ja pyöräily-yhteyksiä sekä parantamalla tienylityksiä koulumatkareiteillä. Suojateiden parantamiskohteet priorisoidaan ja niistä toteutetaan tehokkaimmat.
Pääteillä liikenneturvallisuutta parantavia pieniä kustannustehokkaita toimia ovat muun muassa automaattinen nopeusvalvonta, selkeät tiemerkinnät, kaiteiden rakentaminen ja kunnostaminen, nopeusrajoitusten tarkistaminen ja tehokas tiedottaminen häiriötilanteista. Uusia keinoja etsitään aktiivisesti kokeilujen ja pilottien kautta.
Ajotapa vaikuttaa liikenteen turvallisuuteen
Tällä hetkellä onnettomuuksien taustalla merkittävin riskitekijä on tienkäyttäjien piittaamattomuus liikennesäännöistä ja toisten tielläliikkujien turvallisuudesta. Riittävän suuri turvaväli on ykkösasioita liikenteessä. Se takaa riittävän reagointiajan äkillisissä jarrutustilanteissa. Tielläliikkujien on sopeutettava ajonopeus vallitsevien olosuhteiden mukaan. Lasten tarkkaavaisuus herpaantuu helposti. Aikuisten vastuulla on huomioida liikenteessä pienten kulkijoiden turvallisuus.
Nopeusrajoitusten tarkoitus on parantaa liikenneturvallisuutta
Nopeusrajoitusten tarkoitus on parantaa liikenneturvallisuutta ja vaikuttaa myönteisesti liikenteen sujuvuuteen ja ympäristöön. Nopeusrajoitukset auttavat vähentämään onnettomuusriskiä ja liikenneonnettomuuksien määrää. Alhaisempi ajonopeus voi vähentää onnettomuuksien vakavuutta ja pelastaa ihmishenkiä. Nopeusrajoitukset luovat tasaisen liikennevirran, mikä vähentää ohitustarvetta ja parantaa liikenteen sujuvuutta.
Nopeusrajoituksen asettamisessa huomioidaan monia eri tekijöitä, mm. tien liikennemäärä, mäet, mutkat, näkyvyys ja tien leveys, valaistus, kevyen liikenteen väylä, tien reunaympäristön törmäysturvallisuus, asutuksen ja liittymien määrä ja tapahtuneet onnettomuudet. Lisäksi nopeusrajoitukseen vaikuttavat, palveleeko tie ensisijaisesti paikallista liikennettä vai pitkän matkan liikennettä ja onko tien varrella kouluja, kauppoja, tuotantolaitoksia tms. Näitä tekijöitä painotetaan hieman eri tavoin riippuen tien toiminnallisesta ja liikenteellisestä merkityksestä.
Nopeusrajoitukset perustuvat valtakunnalliseen ohjeeseen nopeusrajoituksista. Nopeusrajoituksissa pyritään yhtenäisiin ratkaisuihin saman tyyppisissä olosuhteissa. Näin varmistamme, että tienpito ja liikkuminen ovat yhtenäistä koko maassa. ELY-keskus saa paljon ehdotuksia nopeusrajoitusten alentamisesta piittaamattoman liikennekäyttäytymisen vuoksi. Nopeusrajoitusten uskottavuuden kannalta on tärkeää, että nopeusrajoitukset sopivat vallitsevaan liikenneympäristöön. Mikäli tieympäristö ei tue nopeusrajoituksen muutosta, sitä ei kannata muuttaa. Nopeusrajoituksen muutoksella ei pystytä vaikuttamaan piittaamattomaan liikennekäyttäytymiseen.
Tieliikennelain mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä liikenneolosuhteet. Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla ja kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.
Voit lukea lisätietoa nopeusrajoitusten käytöstä eri liikenneympäristöissä Palauteväylässä:
Mietitkö kehitysehdotuksen tekemistä?
Oletko huolissasi maanteiden kunnosta tai liikenneturvallisuudesta ja haluaisit asiaan parannusta? Tarkista ensin Ehdotusapurista, kannattaako toimenpidettä ehdottaa. Ehdotusapuri -arviointityökalun avulla voi testata etukäteen oman kehitysehdotuksen realistista toteutumismahdollisuutta, sillä emme voi toteuttaa kaikkia toimenpiteitä. Toisinaan toteutuksen estää rahoituksen puute ja toisaalta pienempienkin toimenpiteiden toteutuminen edellyttää liikenneympäristöön liittyvien kriteerien täyttymistä.
Kehitysehdotuksen tekeminen on vaivatonta Palauteväylän kautta. Palauteväylään on koottu paljon tietoa liikenneturvallisuuteen liittyvistä asioista.
Yhteistyössä turvallisuusvisiota tavoitellen
Tieliikenteen turvallisuusvisiona on, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai vakavasti loukkaantua liikenteessä. Arjen liikenteessä korostuu jokaisen tiellä liikkujan vastuullinen käyttäytyminen, kuten turvavöiden käyttö, liikennesääntöjen noudattaminen, muiden liikkujien huomioiminen ja kestävät kulkutapavalinnat. Valistus- ja tiedotustyön tavoitteena on tienkäyttäjän liikennekäyttäytymiseen ja asenteisiin vaikuttaminen niin, että liikkuminen on terveellistä, turvallista ja taloudellista.
Asenteisiin vaikuttaminen on jatkuvaa työtä ja liikenneturvallisuuden perusteluviestintää tehdäänkin eri toimijoiden yhteistyönä. Liikenneturvallisuuden eteen tehtävää yhteistyötä kuntien, poliisiin, Liikenneturvan ja elinkeinoelämän kanssa on tavoitteena syventää entisestään. Painopisteenä on kuntien liikenneturvallisuustyön, erityisesti elinikäisen liikennekasvatustyön, tukeminen. Paras tulos saadaan pitkäjänteisellä toiminnalla, jonka myötä liikenneturvallisuusasioiden näkyvyys ja arvostus lisääntyvät sekä erilaisten liikenneturvallisuutta parantavien toimenpiteiden hyväksyttävyys paranee.
Liikennekasvatustyön resurssipulaa helpotetaan sopivasti mitoitetulla alueellisella yhteistyöllä, jonka tavoitteena on myös hyvien kokemusten jakaminen. Kuntien ja ELY-keskuksen yhteisillä turvallisen ja kestävän liikkumisen suunnitelmien ja niiden seurannan avulla ohjelmoidaan maantie- ja katuverkon pienimpiä turvallisuustoimia, kuten suojateiden liikenneturvallisuuden parantamisia ja nopeusrajoitustarkistuksia sekä koordinoidaan yhteistyötä. Kuntien liikenneturvallisuustyön tukena toimivat monin paikoin ns. liikenneturvallisuuskoordinaattorit tai -toimijat. He ovat useimmiten konsultteja, joiden kustannuksista kunnat tai kunnat ja ELY-keskus yhdessä vastaavat.
Liikenneturvallisuussuunnitelmat
Liikenneturvallisuussuunnitelmat linjaavat maakuntien liikenneturvallisuustyötä. Alueellisen liikenneturvallisuustyön ohjaus ja valtakunnan tason linjausten jalkauttaminen alueelliselle tasolle on osoitettu ELY-keskusten tehtäväksi. Alueelliset liikenneturvallisuussuunnitelmat täsmentävät ja konkretisoivat valtakunnallisia toimenpiteitä ottaen huomioon maakunnallisen toimintaympäristön, nykytilanteen ongelmat ja aluekohtaiset painopistealueet.
Kuntakohtaiset turvallisen ja kestävän liikkumisen suunnitelmat laaditaan yhteistyössä kuntien eri hallinnonalojen kanssa. Suunnitelmien toteutumisen edellytyksenä on hyvä yhteistyö eri toimijoiden välillä, uudet toimintatavat ja riittävät resurssit. Turvallisen ja kestävän liikkumisen suunnitelmien tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen kaikki liikkujaryhmät huomioiden sekä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön lisääminen.
Alueellista tietoa
Liikenneturvallisuus - Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus vastaa liikenneturvallisuusasioista myös Kainuun alueella.
Tältä sivulta löydät tietoa siitä, millaista työtä liikenneturvallisuuden parantamiseksi tehdään toiminta-alueellamme.
Sivun sisältö:
Ajankohtaista
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustyön toimintamalli
Kunnissa tehtävä liikenneturvallisuustyö
Liikenneturvallisuustoimija tukee kuntien työtä
Liikenneturvallisuuden kehittyminen
Palautteet ja ehdotukset, käsittely ja toteutus
Ajankohtaista
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen liikenneturvallisuustyön ajankohtaisimmat kuulumiset löydät liikenneturvallisuustoimijoiden ajankohtaissivustolta. Sivustolle on koottu muun muassa tietoa liikenneturvallisuusteemaisista tapahtumista, webinaareista ja tietoiskuista, liikenneturvallisuustoimijoiden uutiskirjeitä sekä hyödyllisiä linkkejä esim. liikenneonnettomuuksien tilastoihin ja Liikenneturvan aineistoihin.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen katsauksesta löydät ajankohtaista tietoa ELY-keskuksen liikennevastuualueen toiminnasta alueella.
Muuta alueellista ja valtakunnallista liikenneturvallisuuteen liittyvää tietoa:
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen blogi: Tieliikenteen onnettomuuksien määrä jatkaa laskuaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
- Poliisin tilastoimat liikenneonnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Pelastustoimen tilastoimat liikenneonnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Hirvionnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilasto (stat.fi)
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustyön toimintamalli
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustyössä parempaa liikenneturvallisuutta tavoitellaan aktiivisella kunta- ja aluetyöllä, maakunnallisella liikenneturvallisuustyön koordinaatiolla sekä poikkihallinnollisella ja innovatiivisella tavalla toimia. Puitteet turvalliselle liikkumiselle eri kulkutavoilla luodaan maankäytön suunnittelulla sekä tien- ja kadunpidolla. Sääntöjen noudattamista ja turvallista liikkumiskulttuuria edistetään tiedotuksella, valistuksella, koulutuksella ja valvonnalla.
Liikenneturvallisuustyön toimintamalleja on systemaattisesti rakennettu Pohjois‐Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa eri toimijoiden yhteistyönä. Liikenneturvallisuusyhteistyötä tekevät kuntien ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen lisäksi useat sidosryhmät, joista merkittävimpiä ovat Liikenneturva, alueen pelastuslaitokset ja Poliisi.
Erillisistä liikenneturvallisuussuunnitelmista on siirrytty jatkuvaan, suunnitelmalliseen ja laaja-alaiseen työhön. Kuntien liikenneturvallisuustyötä tuetaan liikenneturvallisuuden toimijamallilla. Lisäksi toteutetaan maakuntien liikennestrategian mukaisia liikennejärjestelmän kehittämistoimenpiteitä erityisesti liikenneturvallisuuden osalta. Liikenneturvallisuuden parantaminen on keskeisenä perusteena lähes kaikissa tienpidon toimissa.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella tehtävästä liikenneturvallisuustyöstä julkaistaan vuosittain liikenneturvallisuuskatsaus, jonka perusteella ryhmä suuntaa liikenneturvallisuustyötä maakunnissa.
- Liikenneturvallisuustyön vuosikertomus 2024 (pdf)
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Facebookissa
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Instagramissa
- ELY Liikenne Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu X:ssä
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus X:ssä
Kunnissa tehtävä liikenneturvallisuustyö
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus osallistuu aktiivisesti kunnissa tehtävään liikenneturvallisuustyöhön. Liikenneturvallisuustyöryhmät kokoontuvat vähintään kahdesti vuodessa jokaisessa alueen kunnassa. Liikenneturvallisuustoimijat ovat keskeisessä roolissa työryhmän työskentelyssä. Työryhmään kuuluu lisäksi useita eri toimialoja kunnasta, kuten tekninen toimi ja sivistyspalvelut, sekä sidosryhmiä, kuten Poliisi ja Pelastuslaitos.
Työryhmässä käsitellään muun muassa ajankohtaisia liikennekasvatusteemoja, tapahtumien järjestämistä, materiaalihankintoja ja liikenneympäristön parantamistoimia. Liikenneturvallisuustyöhön liittyen työryhmässä seurataan liikenneympäristön tilan kehitystä kunnissa ja priorisoidaan pieniä kustannustehokkaita toimenpiteitä yhteistyössä kuntien kanssa.
Lisätietoa kunnissa tehtävästä liikenneturvallisuustyöstä löydät Kuntien liikenneturvallisuustyö -sivustolta.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntien liikenneturvallisuustoimenpidetarpeet on esitetty kartalla.
- Toimenpidekartta, karttapalvelu (sitowise.com)
- Valitse karttapalvelussa vasemman reunan Aineistot -valikosta LT-työryhmä -taso.
Liikenneturvallisuustoimija tukee kuntien työtä
Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa liikenneturvallisuustyön tukena ovat liikenneturvallisuustoimijat Sitowise Oy ja Ramboll Finland Oy.
Liikenneturvallisuustoimija tukee aktiivisesti kuntien liikenneturvallisuustyötä ja pyrkii edistämään turvallista liikennekulttuuria sekä liikenneturvallisuuden arvostusta. Kunnat ja ELY-keskus vastaavat yhdessä liikenneturvallisuustoimijatyön kustannuksista.
Vaikuttamista tehdään sekä kehittämällä liikenneympäristöä että tukemalla turvallista liikkumiskäyttäytymistä liikennekasvatuksen keinoin. Liikenneturvallisuustoimijat järjestävät muun muassa erilaisia tapahtumia, tukevat kuntien tiedottamista ja yhteydenpitoa eri toimijoiden kesken sekä tukevat kunnissa toimivia liikenneturvallisuustyöryhmiä. Erilaisten tapahtumien ja tempausten kautta liikenneturvallisuustyö tavoittaa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella vuosittain tuhansia lapsia, nuoria, alan ammattilaisia ja ikäihmisiä.
Kuva 1. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustoimija-alueet.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustoimijatyötä voi seurata Instagramissa.
- Liikenneturvallisuustoimijat Instagramissa
- Liikenneturvallisuustoimijoiden ajankohtaiset tietoiskut ja tapahtumat, liikenneturvallisuustoimijoiden ajankohtaissivusto
Liikenneturvallisuuden kehittyminen
Liikenneturvallisuustyötä ohjaavat Suomessa kansalliset ja Euroopan Unionin tavoitteet. Maaliskuussa 2022 voimaan astunut uusi kansallinen liikenneturvallisuusstrategia luo puitteet alueelliselle liikenneturvallisuustyölle vuosina 2022–2026. Strategian visiona on, että kaikki liikennemuodot ovat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä
Suomi on myös sitoutunut muiden EU-maiden kanssa tavoittelemaan tieliikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten vähentämistä puolella vuoden 2020 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tämä välitavoite ohjaa liikenneturvallisuustyötä kohti vuoden 2050 nollavisiota.
Liikenneturvallisuus on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä kehittynyt viime vuosina myönteisempään suuntaan, kun tarkastellaan maanteiden liikenneonnettomuustilastoja. Kehitys noudattelee valtakunnallista trendiä.
Suomen tieliikenteessä tapahtui vuonna 2024 ennakkotietojen mukaan 161 kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vastaava luku oli 17. Tieliikenteessä kuoli vuonna 2024 ennakkotietojen mukaan 171 henkilöä. Tämä on nykymuotoisen tieliikenneonnettomuustilaston historiassa pienin määrä. Ennakkotietojen perusteella liikennekuolemat vähenivät eniten henkilöauton käyttäjillä.
Tällä sivulla esitetyt vuoden 2024 tieliikenneonnettomuustilastot ovat 6.2.2025 Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaisia. Lopulliset tilastot vuoden 2024 tieliikenneonnettomuuksista julkaistaan alkuvuodesta 2026.
Kuva 2. Henkilövahinkoon johtaneet tieliikenneonnettomuudet vuosina 2020 - 2024 Suomessa.
Kuva 3. Henkilövahinkoon johtaneet tieliikenneonnettomuudet vuosina 2020 - 2024 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella.
Kuva 4. Henkilövahinkoon johtaneet tieliikenneonnettomuudet maanteillä ja muulla tieverkolla vuosina 2020 - 2024 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella.
Kuva 5. Henkilövahinkoon johtaneet jalankulun ja polkupyöräilyn tieliikenneonnettomuudet 100 000 asukkaaseen suhteutettuna vuosina 2020-2024 koko maassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Tilastojen lähteet
- Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilasto (stat.fi)
- Poliisin tilastoimat liikenneonnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Pelastustoimen tilastoimat liikenneonnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Hirvionnettomuudet kartalla (ramboll.com)
Palautteet ja ehdotukset, käsittely ja toteutus
Tienkäyttäjät voivat antaa ELY-keskukselle palautetta ja tehdä liikenteeseen liittyviä toimenpide-ehdotuksia mm. Palauteväylän kautta (linkki).
Kaikki saadut palautteet ja toimenpide-ehdotukset käydään ELY-keskuksessa läpi. Yleensä asiakas saa palautteeseensa vastaanottokuittauksen ja toimenpide-ehdotukseensa sen aihepiiriin liittyvän yleisvastauksen. Vaikka kaikkiin palautteisiin ja toimenpide-ehdotuksiin ei vastata yksityiskohtaisesti, ne ohjataan aihepiireittäin alueen asiantuntijoille ja otetaan huomioon toimenpiteitä suunniteltaessa ja priorisoitaessa.
Liikenneturvallisuus on yksi toimenpide-ehdotusten yleisimmistä aiheista. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen vuoden 2024 kaikista toimenpide-ehdotuksista n. 92 % kohdistui liikenneturvallisuuteen, nopeusrajoituksiin tai liikenteenohjaukseen.
Maantieverkolle kohdistuvia parantamistarpeita on moninkertainen määrä käytettävissä olevaan toteutusrahoitukseen nähden, joten kaikkia tarpeellisia toimenpiteitä ei pystytä toteuttamaan. Toimenpiteet luokitellaan, priorisoidaan ja viedään toteutukseen vuosittain käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa, tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toteuttaa pieniä liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtääviä toimia vuosittain perusväylänpidonrahoituksella, mutta suurempiin hankkeisiin tarvitaan yleensä erillisrahoitus. Toimenpiteitä toteutetaan myös yhteishankkeina kuntien kanssa.
Linkit
POP ELY-keskuksen aineistot:
- Tienpidon ja liikenteen katsaus 2025 (arcgis.com)
- Toimenpidekartta, karttapalvelu (sitowise.com)
- Palauteväylä (palautevayla.fi)
Liikenneturvallisuustoimijatyön aineistot:
- Liikenneturvallisuustoimijoiden ajankohtaissivusto
- Kuntien liikenneturvallisuustyö
- Liikenneturvallisuustoimijatyön vuosikertomus (pdf)
Onnettomuustilastot:
- Poliisin tilastoimat liikenneonnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Pelastustoimen tilastoimat liikenneonnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Hirvionnettomuudet kartalla (ramboll.com)
- Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilasto (stat.fi)
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen blogi: Tieliikenteen onnettomuuksien määrä jatkaa laskuaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
Some-kanavat:
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Facebookissa
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Instagramissa
- ELY Liikenne Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu X:ssä
- Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus X:ssä
- Liikenneturvallisuustoimijat Instagramissa
Muut:
- Valtakunnallinen liikenneturvallisuusstrategia (valtioneuvosto.fi)
- Traficomin tieliikenteen turvallisuuden valtionavustus (traficom.fi)
- liikenneturva.fi
- Liikennemerkit (vayla.fi)
- traficom.fi
- Suomen Tieyhdistys: Yksityistien kunnossapito - Esittely- ja koulutusaineisto (tieyhdistys.fi)
- koululiitu.fi
- Koulukuljetusopas (oph.fi)
- Muokkauspäivä
- 28.4.2025
Ota yhteyttä
Liikenteen asiakaspalvelu
- Palauteväylä (etsi tietoa, jätä palaute tai kehitysehdotus, kysy neuvoa)
- Neuvonta 0295 020 600 ma–pe klo 9-15 (pvm/mpm)
- Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9-15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)
- Somessa: Instagram | Facebook
Tienkäyttäjän linja 0200 2100
Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä (24 h/vrk, pvm/mpm).
Päivitetty: 28.04.2025