Navigointivalikko
Biomassoihin sisältyvien ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma 2

Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma 2020 - 2022

Ravinteiden kierrätys osa hallitusohjelmaa

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan on sisällytetty ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeen jatkuminen. Tavoitteena on edistää lannan, puhdistamolietteen ja muiden vastaavien ravinnepitoisten biomassojen prosessointia siten, että niistä saadaan maataloudelle välttämättömät ravinteet talteen esimerkiksi orgaanisia lannoitevalmisteita tai muita korkeamman jalostusasteen tuotteita kehittämällä.  

Hallitus hyväksyi 5.3.2020 asetuksen, jolla biomassojen ja ravinteiden kierrätystä edistävään tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoimintaan sekä investointeihin voidaan myöntää tukea vuosille 2020-2022. Kokeiluohjelman puitteissa myönnettiin tukea biomassojen ja ravinteiden kierrätystä edistäviin hankkeisiin ensimmäisen kerran vuosina 2016-2018. 

Valtakunnallisen kokeiluohjelman toimeenpanosta vastaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Ohjelman tavoitteet 

Kokeiluohjelmalla rahoitetaan biomassojen ravinteiden kierrätystä edistävää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä niihin liittyviä investointeja. Tavoitteena on biomassojen prosessoinnin, kierrätyslannoitevalmisteiden tuotannon ja tuotekehityksen, ravinteiden kierrätyksen logistiikan ja palveluratkaisujen edistäminen sekä korkean jalostusasteen tuotteiden kehittäminen biomassoista. 

Biomassalla tarkoitetaan maataloudesta, kasvi- ja eläinperäiset aineet mukaan lukien, metsätaloudesta ja niihin liittyviltä tuotannonaloilta sekä kalastuksesta ja vesiviljelystä peräisin olevien tuotteiden, jätteiden ja tähteiden biohajoavaa osaa sekä biokaasuja ja teollisuus- ja yhdyskuntajätteen biohajoavaa osaa.

Etelä-pohjalainen peltomaisema

Ajankohtaiset 

Webinaari ravinnekierrätyksestä ja kokeiluohjelman rahoitusmahdollisuuksista

​​​​​​​Katso Päivi Mäntymäen videotervehdys (Youtube.com)

Aika: 15.12.2020

Yhteydet: Teams-yhteydet

Ohjelma           

12.45 Yhteyksien avaus

13.00 Tilaisuuden avaus, valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen

13.15 Esimerkkejä kierrätysravinteiden jatkojalostukseen, projektipäällikkö Maarit Hellstedt, maa- ja metsätalousministeriö

13.35 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma ja sen rahoitusmahdollisuudet sekä uusi investointituki tuotannon käynnistämiseen,  kehittämisasiantuntija Päivi Mäntymäki Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

14.20 Kysymyksiä yleisöltä ravinnekierrätyksestä tai ohjelman rahoitusmahdollisuuksista

15.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen webropol-linkin kautta. (webropol.com) Teams-kutsu välitetään ilmoittautuneille. Ilmoittautumisia toivotaan 14.12.2020 mennessä.

Tilaisuuden järjestäjänä toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Lisätiedot: Päivi Mäntymäki, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (paivi.mantymaki@ely-keskus.fi)

 

Tämän vuoden viimeinen hankehaku on päättynyt

Kokeiluohjelman viimeisin hankehaku päättyi 30.10.2020. Käsittelyyn jätettiin kolmetoista hakemusta ja niiden yhteisbudjetit ovat yli 4,2 M€. Tukea haettiin yhteensä noin 2,3 M€.  

Kaikki hakemukset käsitellään marras-joulukuun vaihteessa pidettävissä ohjausryhmän kokouksissa. Päivi Mäntymäki informoi hankehakijoita ohjausryhmän linjauksista pian kokousten jälkeen.  

Seuraavat hakumahdollisuudet ovat ensi vuoden puolella.  Alkuvuoden hakujaksot päättyvät perjantaina 29.1.2021 klo 16.15 ja perjantaina 30.4.2021 klo 16.15.  

 

Haku on auki 

Kokeiluohjelman hankehaku on nyt auki. Uusia hankehakemuksia voi toimittaa 31.8.2020 klo 16.15 saakka, jolloin haku umpeutuu.  Ota rohkeasti yhteyttä Päivi Mäntymäkeen, jos sinulla on jokin hankeidea mielessäsi. 

Hankehakemukset liitteineen toimitetaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen sähköisen asiointipalvelun (ely-keskus.fi) kautta. Sähköistä lomaketta käyttämällä asiasi käsittelyaika lyhenee, saat heti kuittauksen lähettämisen onnistumisesta, lomake rekisteröityy saapumispäivän sähköiseen asiointijonoon ja voit liittää mukaan liitetiedostoja (max 40 Mt). Jos liitteitä on paljon, ne voi lähettää useammassa erässä. Liitteet pyydetään ystävällisesti lähettämään pdf-muodossa.

Kiinnostaako kokeiluohjelman mahdollisuudet?

Oletko järjestämässä yrityksille ja kehittäjille suunnattua tilaisuutta, johon haluaisin esittelyn myös Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta ja sen mahdollisuuksista? Ota yhteyttä Päivi Mäntymäkeen ja sovi ajankohtaa ohjelman esittelylle. Ohjelmasta voidaan tukea ravinnekierrätyksen edistämiseen tähtääviä pilotointi-ja referenssitoimenpiteitä koko Suomessa.

 

Uuden ohjelman materiaalit löytyvät tältä verkkosivulta

Kokeiluohjelman ensimmäinen ohjelmakausi toteutettiin 2016-2018. Tähän ohjelmakauteen liittyviä hankkeita on vielä käynnissä. Huomioi, että ensimmäiseen ohjelmakauteen liittyvät aineistot ovat Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma 2016 - 2018 (ely-keskus.fi)

Uusia hankkeita valmisteltaessa ja haettaessa on tärkeää huomioida, että valmistelussa käytetään uuteen ohjelmakauteen liittyviä materiaaleja. Päivitetyt hakemuslomakkeet löytyvät aineistopankista tältä verkkosivulta.

Yhteystiedot

Päivi Mäntymäki
Kehittämisasiantuntija
etunimi.sukunimi@ely.keskus.fi
puh: 0295 027 631

Maksatusasioissa ota yhteyttä:

Raija Siltanen
Maksatusasiantuntija
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
puh: 0295 027 686

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Alvar Aallon katu 8, PL 156, 60101 Seinäjoki