Navigointivalikko

Kalastus Tenojoella

Kalastus Tenojoella

Ajankohtaista:

Tenojoen kalastussääntö

Tenojoen kalastussääntö perustuu Suomen ja Norjan väliseen kalastussopimukseen. Sopimus koskee kaikkia Tenojoen alueella kalastavia.

Kyttyrälohen poistopyynnin hankkeista on ilmoitettava ELY-keskukselle

Tavanomaisen kalastuksen lisäksi tänä vuonna kyttyräloheen kohdistettu laajamittaisempi pyynti on mahdollista sitä varten suunnitellulla pyyntihankkeella. Pyyntihankkeen on oltava perusteltu, sen pitää kohdistua kyttyrälohen kalastukseen ja siinä tulee välttää kaikin mahdollisin tavoin Atlantin lohen joutuminen sivusaaliiksi.

Pyyntihankkeesta on ilmoitettava Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle viimeistään 19. kesäkuuta. Ilmoitus tehdään ELY-keskuksen lomakkeella. Pyyntihankkeesta ilmoittamisen lisäksi hankkeen toteuttajalla on oltava kalastusoikeus alueelle ja kalastuslupa, joka oikeuttaa kyseisten pyyntimenetelmien käyttöön.

Älä levitä lohiloista!

Ylä-Lapin vesistöjen alueelle tuotavien veneiden, kanoottien sekä kaikkien kalastusvälineiden- ja tarvikkeiden tulee olla täysin kuivia tai desinfioituja ennen niiden käyttämistä (MMM:n asetus 1376/2004). Desinfiointiasemia tulee käyttää aina, jos on vähänkin epäilystä veneiden tai välineiden, esimerkiksi kahluuhousujen tai haavien puhtaudesta.

Gyrodactylus salaris on noin 0,5 mm:n pituinen lohen iholla elävä loinen, jota ei voi havaita paljain silmin. Loista tavataan yleisesti Itämereen laskevissa joissa, missä sen ei ole todettu aiheuttavan lohenpoikasille kuolleisuutta. Atlanttiin laskevien jokien lohikannoilla ei ole vastustuskykyä loisen lisääntymistä vastaan. Loinen onkin aiheuttanut lohen jokipoikasten kuolleisuutta lähes 40 joessa Norjassa. Tarkempaa tietoa loisesta ja sen torjunnasta on Tenoinfo -esitteessä ja Ruokaviraston sivuilla.

Desinfiointipisteet

Inarin kalasataman kalastusvälineiden desinfiointipiste on avoinna ajalla 26.6. - 28.7.2023 arkipäivisin klo 10 - 18. Iltaisin ja viikonloppuisin Inarissa desinfiointia suorittaa myös Neste-huoltamo.

Lisäksi desinfiointi palveluita on saatavilla kaikissa Tenojoen lupapisteissä niiden aukioloaikoina sekä Ivalon SEO-huoltamolla ja Näätämöjoen varrella Sevetin baarissa ja Porotila Sanilassa (Kirakkajärvi).

Tenojoen lupapisteet, joissa kaikissa desinfiointimahdollisuus niiden aukiolojen puitteissa:

  • Tenon Tunturituvat ky, Tanssijoki
  • Lomakylä Valle, Utsjoki
  • Uulan Säästö, Utsjoki
  • Tenon Lohituvat, Niemelä
  • Pub Restaurant Rastigaisa, Utsjoki
  • Vetsituvat, Vetsikko
  • Vetsikon leirintämökit, Vetsikko
  • Tenon Lohiranta, Niittyranta
  • Nuorgamin Lomakeskus, Nuorgam

Alueellista tietoa


Päivitetty: 17.11.2023