- Liikenne
- ELY-keskusten liikenteen tehtävät
- Julkinen henkilöliikenne
- Joukkoliikenteen hankinnat
- Markkinaehtoinen liikenne
- Palvelutaso
- Pysäkkiasiat
- Tiedotteet
- Tilastot ja raportit
- Valtionavustukset
- Yksinoikeudet
- Kunnossapito
- Kävely ja pyöräily
- Jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapito
- Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantaminen
- Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen arjessa ja matkailussa
- Liikennejärjestelmätyö
- Liikenneturvallisuus
- Liikenteen asiakaspalvelu
- Liikenteen hallinta
- Luvat ja lausunnot
- Erikoiskuljetukset
- Ajankohtaista
- Erikoiskuljetusapuri
- Erikoiskuljetusluvan tarve
- Hakemusten käsittely
- Kuormaus ja merkintä
- Liikenteenohjaus
- Lupamaksut ja lupien voimassaoloajat
- Tilastot, julkaisut ja linkkejä
- Etuajo-oikeudet lautoille
- Kaapelit, johdot ja putket tiealueella
- Sijoituslupa, sähkö, tele, kaukolämpö ja maakaasu
- Ilmoitusmenettely, sähkö ja tele
- Suunnittelijan työkalupakki
- Lupa-apuri
- Kelirikkoajan poikkeuslupa maanteille
- Lausunto naapurin kuulemisesta
- Liikenteenohjaussuunnitelmat
- Liittymät
- Luvan hakeminen talvirallikilpailun yhteydessä talvirallirenkailla ajettaville siirtymäosuuksille
- Maantien suoja-alueelle rakentaminen
- Myyntitoiminta maantien varrella
- Opasteet ja mainokset
- Palvelukohdeopasteet ja mustapohjainen osoiteviitta
- Mainonta ja ilmoittelu maantien varrella
- Tilaisuuksien tilapäiset ilmoitukset maantien varrella
- Vaalimainonta maantien varrella
- Muita opastusmerkkejä
- Opasteapuri
- Tapahtuman liikennejärjestelyt
- Tien tilapäinen sulkeminen
- Työlupa tiealueella työskentelyyn
- Vesihuoltojohdot
- Maantielle jätetyn ajoneuvon siirtäminen
- Saaristoliikenne
- Yhteysalusliikenne
- Maantielauttaliikenne
- Saariston etuajo-oikeudet
- Liikenteen kilpailuttaminen
- Säädökset ja määräykset
- Tilastot
- Tuettu liikenne
- Tutkimus ja kehittäminen
- Yksityisluonteisten jääteiden avustaminen
- Teiden suunnittelu ja rakentaminen
- Tieperinnetoiminta
- Museotiet
- Fagervikintie
- Huovintie
- Peräkunnantie
- Kuortti
- Magneettimäki
- Vanhalinnantie
- Tuusulanjärven rantatie
- Koiviston paikallistie
- Museosillat
- Tienpidon pitkä historia
- Auta Mobiliaa täydentämään kokoelmaa
- Yhteyshenkilöt
- Väyläviraston edeltäjät
- Usein kysyttyä
- Vahingonkorvaukset
- Yksityistieavustukset
Kunnossapito
Tienpidon painopiste kunnossapidossa
Teiden kunnossapidolla turvataan ensisijaisesti teiden päivittäinen liikennöitävyys ja luodaan edellytykset turvalliselle liikkumiselle.
ELY-keskuksen tehtävänä on huolehtia maanteiden kunnosta siten, että toimivat ja turvalliset kuljetukset ovat mahdollisia koko maassa kaikkina vuorokauden aikoina. Hoidettavana on noin 78000 km maanteitä, josta moottoriteitä on noin 700 km, kevyenliikenteen väyliä noin 5000 km ja noin 14 800 siltaa. Noin 90 % eduskunnan vuosittain myöntämästä perustienpidon rahoituksesta käytetään teiden hoitoon ja ylläpitoon, johon kuuluu mm. teiden talvihoitoa, päällystämistä, siltojen korjauksia, sorateiden hoitoa, tienvarsien niittoa, tiemerkintöjen tekoa sekä varusteiden ja laitteiden, kuten pysäkkikatosten ja liikennemerkkien, kunnossapitoa.
Väyläviraston linjausten mukaan teiden kunnossapidon painopisteenä ovat päätiet. Muilla teillä toimenpiteet kohdennetaan paikallisten olosuhteiden mukaan siten, että päivittäinen liikkuminen ja kuljetukset turvataan kaikilla maanteillä.
Alueurakoitsijat hoitavat tiet
ELY-keskus tilaa maanteiden ja niihin liittyvien alueiden ja varusteiden hoidon urakoitsijoilta, jotka valitaan kilpailuttamalla. Urakat ovat yleensä viisi- tai seitsemänvuotisia, laajoja palvelusopimuksia tietyllä maantieteellisellä alueella. Urakka-alueita on koko maassa noin 80. ELY-keskus määrittelee urakkaan sisältyvät työt ja hoidon laatutason Väyläviraston toimintalinjojen ja laatuvaatimusten perusteella. Urakoitsija toteuttaa työt valitsemillaan menetelmillä, hankkii materiaalit ja koneet sekä vastaa laadusta ja raportoinnista ELY-keskukselle, joka valvoo sopimuksen toteutumista työmaakokouksissa, pistokoetarkastuksin ja katselmuksissa. Toimintalinjoilla varmistetaan samanluokkaisten teiden samantasoinen hoito maan eri osissa.
Alueurakkaan sisältyy mm. teiden talvihoito, sorateiden, levähdys- ja P-alueiden, pysäkkien ja viheralueiden hoito, päällysteiden paikkaus, liikennemerkkien pystytys ja huolto, pientareiden niitto ja vesakonraivaus.
Päällystykset ja siltojen korjaukset
Järeämmät tienparannustoimenpiteet, kuten tien rungon vahvistaminen, mutkien oikaisu, teiden uudelleen päällystäminen ja siltojen kunnostaminen eivät sisälly alueurakkaan. Nämä työt kilpailutetaan erikseen käytettävissä olevan rahoituksen puitteissa. ELY-keskus seuraa tiestön tilaa ja kohdistaa toimenpiteet kiireellisimpiin kohteisiin, joissa korjaustarve on suurin. ELY-keskusten sivuilta löytyvät alueelliset päällystys- ja sillankorjauskohteet.
Tehokas kunnossapito parantaa liikenneturvallisuutta
Hyvät ajo-olosuhteet antavat liikkujalle mahdollisuuden seurata liikenneympäristöä kokonaisuutena eikä hänen tarvitse keskittyä "tiellä pysymiseen". Kunnossapidon tarkalla ajan ja paikan valinnalla säästetään myös kustannuksia. Kunnossapitotoimilla varmistetaan riittävät näkemät, jotka varsinkin liittymäalueilla heikkenevät helposti talvella lumesta ja kesällä kasvillisuudesta. Näkemien varmistaminen on erityisen tärkeää kohteissa, joissa liikkuu lapsia.
Alueellista tietoa
Kunnossapito - Varsinais-Suomi ja Satakunta
(Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaa teiden kunnossapitoasioista myös Satakunnan alueella)
Teiden kunnossapidolla turvataan arjen matkat ja kuljetukset. Kunnossapidolla tarkoitetaan mm. teiden talvihoitoa, päällystämistä, siltojen korjauksia, sorateiden hoitoa, tienvarsien niittoa, tiemerkintöjen tekoa sekä varusteiden ja laitteiden, kuten pysäkkikatosten ja liikennemerkkien, kunnossapitoa. Teiden kunnossapidossa noudatetaan valtakunnallisia linjauksia, jotta toiminta on johdonmukaista kaikkialla Suomessa.
ELY-keskus kilpailuttaa teiden päivittäisen hoidon viideksi vuodeksi kerrallaan. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maantiet on jaettu 10 urakka-alueeseen. Kunkin urakka-alueen teiden hoidosta vastaa kilpailutuksessa valittu urakoitsija. Hoitourakkaan kuuluvat sekä teiden talvi- että kesähoito. Kesähoitotoimia ovat mm. niitot, päällysteiden paikkaukset että sorateiden hoitotoimet. Teiden kesä- ja talvihoidolla varmistetaan, että tiet ovat liikennöitävässä kunnossa kaikkina ajankohtina.
Teiden uudelleen päällystäminen ja ajoratamaalaukset eivät kuulu alueurakoihin, vaan ne kilpailutetaan joka vuosi erikseen käytettävissä olevan rahoituksen mukaan, ja ELY-keskus määrittelee päällystettävät kohteet ja päällystysmenetelmät.
Tienpidon ja liikenteen ajankohtaiskatsaus 2023 (pdf 1 Mt)
Liikennemäärät vaikuttavat teiden kunnossapidon tasoon
Päätiet ovat kunnossapidon painopisteenä, jolloin palvellaan mahdollisimman monia tienkäyttäjiä. Samalla turvataan elinkeinoelämän ja joukkoliikenteen sujuva liikennöinti. Muilla teillä kunnossapidon toimenpiteet kohdennetaan enemmän paikallisten olosuhteiden mukaan. Rahoituksen niukkuus merkitsee joillain osa-alueilla, kuten päällysteissä, muiden teiden kunnossapidon tason alenemista. Päivittäinen liikkuminen turvataan kuitenkin kaikilla teillä.
Maantiet hoidetaan ja pidetään kunnossa tarpeen mukaan. Tiet on jaettu eri laatua tavoitteleviin hoito- ja kuntoluokkiin mm. teiden yleisen merkittävyyden ja liikennemäärien mukaan. Hoito- ja kuntoluokat määrittävät, missä kunnossa teiden on oltava. Vilkasliikenteisillä teillä on tiukemmat vaatimukset kuin vähäliikenteisillä teillä. Hoito- ja kuntoluokat on määritelty erikseen teiden talvihoidolle, sorateiden hoidolle ja päällystettyjen teiden kunnolle.
Maanteiden vuorokausiliikennemäärät vaihtelevat alle 50 ajoneuvosta 30 000 ajoneuvoon. Kaikkia maanteitä ei voidakaan hoitaa ja pitää yhtä hyvässä kunnossa. Se ei olisi yhteiskuntataloudellisesti järkevää verorahojen käyttöä, eikä nykyinen perustienpidon rahoituskaan riittäisi siihen. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on n. 6 000 km päällystettyjä teitä ja n. 2 000 km sorateitä. Liikenteestä kuitenkin n. 98 % ajetaan päällystetyillä teillä.
ELY-keskuksen aluevastaavat valvovat teiden kunnossapitoa
ELY-keskuksen aluevastaavat valvovat hoitourakoitsijoiden toimintaa pistokokein. Yksi aluevastaava valvoo n. 2 000 km tieverkkoa. Aluevastaavilla on mahdollisuus sakottaa urakoitsijaa hoitotoimien laiminlyönneistä.
ELY-keskukset ovat siirtymässä kilpailutusten myötä vaiheittain uuteen maanteiden hoitourakkamalliin vuoteen 2023 mennessä. Uusissa hoitourakoiden sopimuksissa korostetaan tilaajan ja urakoitsijan yhteistyötä. Etenkin urakan alkuvaiheessa yhteistyöllä voidaan varmistaa parhaat käytännöt esimerkiksi talvihoitoreittien suunnittelussa. Uudessa hoitourakoiden sopimusmallissa painotetaan aiempaa enemmän myös mm. tienkäyttäjille viestimistä.
Hoitourakoitsijat viestivät tienkäyttäjille urakan ajankohtaisista asioista somessa
Uudessa hoitourakoiden sopimusmallissa edellytetään urakoitsijalta säännöllistä viestintää tienkäyttäjille urakan ajankohtaisista asioista. Aiemmin tällaista vaatimusta ei ollut, vaan se on ollut urakoitsijan omassa harkinnassa. Uusi hoitourakoiden sopimusmalli otetaan käyttöön vaiheittain vuoteen 2023 mennessä urakoiden uudelleen kilpailutusten myötä. Siksi kaikissa urakoissa ei ole vielä omaa viestintäkanavaa käytössä. Satakunnassa uusi urakkamalli on käytössä Porin ja Kankaanpään urakoissa. Varsinais-Suomessa se on käytössä Raision ja Salon urakoissa sekä uutena 1.10.2020 aloittaneessa Liedon urakassa.
Loput urakat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella (Merikarvian, Loimaan, Huittisten, Harjavallan ja Paimion urakat) siirtyvät uuteen malliin vaiheittain vuoteen 2023 mennessä.
Hoitourakoitsijoiden somekanavia
- Liedon hoitourakka v. 2020–2025: YIT Rakennus Oy
Facebook -sivut YIT - Liedon maanteiden hoitourakka 2020–2025
- Salon hoitourakka v. 2019–2024: YIT Rakennus Oy
Facebook -sivut YIT - Salon maanteiden hoitourakka 2019–2024
- Raision hoitourakka v. 2019–2024: Destia Oy
Urakalla oma Whats App -ryhmä, johon halukkaat tienkäyttäjät voivat liittyä
- Kankaanpään hoitourakka v. 2019–2024: YIT Rakennus Oy
Facebook -sivut YIT - Kankaanpään maanteiden hoitourakka 2019–2024
- Porin hoitourakka v. 2019–2024: Destia Oy
Urakalla oma Whats App -ryhmä, johon halukkaat tienkäyttäjät voivat liittyä
YIT:n urakoiden Facebook -sivuja voi seurata ilman rekisteröitymistä Facebookiin.
Ohjeet ja puhelinnumerot Destian urakoiden Whats app -ryhmiin liittymisestä Destian verkkosivuilla.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan urakka-alueet
Urakka-alueet eivät noudata kuntarajoja tms. Voit tarkistaa kartalta, mihin urakka-alueeseen tietty tie kuuluu. Karttaan on merkitty maatiet, joiden kunnossapito on ELY-keskuksen vastuulla. Kunnan katuverkon kunnossapidosta vastaavat kunnat ja yksityisteiden kunnossapidosta vastaavat yksityistiekunnat.
Maantiet ja hoidon urakka-alueet Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa kartalla
- Muokkauspäivä
- 14.4.2023
Ota yhteyttä
Liikenteen asiakaspalvelu
- Palauteväylä (etsi tietoa, jätä palaute tai kehitysehdotus, kysy neuvoa)
- Neuvonta 0295 020 600 ma–pe klo 9-15 (pvm/mpm)
- Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9-15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)
- Somessa: Instagram | Facebook | Twitter
Tienkäyttäjän linja 0200 2100
Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä (24 h/vrk, pvm/mpm).
Päivitetty: 25.05.2023