Navigointivalikko

 

Avaa chat-ikkuna
liikenne-luvat-etuajo-oikeudet lautoille-ingressi

Etuajo-oikeudet saariston lautoille

Mille lautoille voi saada etuajo-oikeuden?

Etuajo-oikeusluvan voi saada maantielautoille, jotka liikennöivät Paraisten kaupungin Nauvon, Korppoon, Norrskatan, Houtskarin ja Iniön saariin, Kemiönsaaren kunnan Hiittisten saareen, Kustavin kunnan Vartsalan saareen, Hailuodon saareen ja Raaseporin kaupungin Skåldön saareen sekä yhteysalukselle, joka liikennöi Paraisten kaupungin Houtskarin ja Iniön välillä. Muille yhteysaluksille ei myönnetä etuajo-oikeuksia.

Miten lupaa haetaan?

Varsinais-Suomen ELY-keskus hoitaa maantielauttojen etuajo-oikeusasiat koko Suomessa. Etuajo-oikeutta koskeva hakulomake löytyy Suomi.fi-palvelusta:

Voit toimittaa hakemuksen sähköpostin liitteenä tai kirjepostina.  

Sähköpostiosoite: kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi.

Postiosoite:
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
PL 236
20101 Turku

Käsittelyaika ja maksut

Kiinteistä hakuajoista on luovuttu ja hakemuksia otetaan käsittelyyn sitä mukaa kuin niitä saapuu. Hakemusten käsittely kestää poikkeuksellisesti useita kuukausia.  Puutteellisesti täytetty hakemus käsitellään vasta, kun hakemus on täydennetty puuttuvilla tiedoilla.

Etuajo-oikeuspäätöksistä peritään seuraavat maksut:

  • etuajo-oikeus lautalle 200 euroa
  • lisäpäätös 65 euroa
  • tilapäinen etuajo-oikeus 90 euroa

Huom. Myös hylkäävästä päätöksestä peritään maksu.

  • Kilvet 30,00 euroa/pari (+ ALV 24 %) + postituskulut
  • Tarrat 20,00 euroa/pari (+ ALV 24 %) + postituskulut

ELY-keskus tilaa kilvet/tarrat sen mukaan mitä hakemuksessa on ilmoitettu. Kilpivalmistaja lähettää kilvet/tarrat ja laskun niistä asiakkaalle. Kilpien toimitusaika on kaksi viikkoa tilauksesta.

Edellytykset luvan saamiselle

Varsinais-Suomen ELY-keskus voi myöntää etuajo-oikeuslupia tietyin edellytyksin. Etuajo-oikeus on myös luvanvaraisessa henkilöliikenteessä käytettävällä ajoneuvolla (taksit ja bussit), eläinkuljetusajoneuvolla, kiireellistä tien kunnossapitotehtävää suorittavalla ajoneuvolla sekä mopoilla.

ELY-keskus myöntää etuajo-oikeuksia joko suoraan vakinaisen kotipaikan perusteella taikka riittävän tarpeen perusteella. Riittävä tarve voi olla esimerkiksi yritystoimintaan liittyvät kiireelliset ajot, työmatkat tai viranomaistoimintaan liittyvät matkat.

Houtskarin, Norrskatan, Iniön ja Hailuodon saarissa vakinaisesti asuville myönnetään hakemuksesta etuajo-oikeus. Paraisten ja Kemiönsaaren muissa saarissa sekä Skåldössä, Hiittisissä/Rosalassa ja Kustavin Vartsalassa vakinaisesti asuville etuajo-oikeus voidaan myöntää työmatkoja varten. Muuna perusteena kuin vakinaisena asuinpaikkana etuajo-oikeuden saamiseen tulee olla riittävä tarve. Etuajo-oikeus myönnetään enintään neljäksi vuodeksi. Myöntämisperusteet ovat voimassa toistaiseksi.

Etuajo-oikeuksissa on luovuttu myöntämisajan sitomisesta kalenterivuosiin. Tämän lisäksi etuajo-oikeuskilpeen merkitään joko yrityksen tai yhteisön tunnus tai yksityishenkilöiden osalta päätöksen diaarinumero.

Muuta tietoa etuajo-oikeudesta

Lainsäädäntö antaa tietyille ajoneuvoille ja kuljetuksille automaattisesti oikeuden etuajo-oikeuskaistan käyttöön lautan lastauksessa. Hälytysajoneuvolla ja poliisin, tullin sekä rajavartiolaitoksen virkatehtävässä olevalla ajoneuvolla on lain mukaan oikeus päästä lautalle ennen muita ajoneuvoja. Lautalle saavat ajaa ennen muita myös ajoneuvot, jotka kuljettavat joko sairasta hoitoon tai kiireellisellä virkamatkalla olevaa terveydenhuollon henkilökuntaa, eläinlääkäriä tai pelastustehtävissä olevaa henkilöä.

Maantielauttapaikoilla Parainen-Nauvo ja Hailuoto on käytössä liikennevalo-ohjaus, jolla on selkeytetty liikennettä lauttarannoilla ja siten parannettu turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Lautan lastauksen alkaessa ensiksi tyhjennetään etuajo-oikeuskaista vihreän valon palaessa. Kun kaista on tyhjä, syttyy punainen valo. Tämän jälkeen lastataan muun liikenteen kaistalta. Punaisen valon syttyessä etuajo-oikeuskaistalle kyseisen kaistan lastaus on päättynyt. Etuajokaistan lastausta voidaan tarvittaessa jatkaa vain erityisissä poikkeustapauksissa (mm. reittiliikenteen linja-autot ja taksit) tavallisen liikenteen kaistan lastauksen yhteydessä tai sen jälkeen. Kun muun liikenteen kaista on tyhjä, jatketaan lastausta tarvittaessa etuajo-oikeuskaistalta, mikäli lautalla on tilaa.   

Lauttarannoissa tulee noudattaa tarkkaavaisuutta, annettuja nopeusrajoituksia sekä valo-ohjausta vaaratilanteiden välttämiseksi. Lastausta suoritettaessa tienkäyttäjien tulee noudattaa myös lautan henkilökunnan ohjeistusta.


Alueellista tietoa


Ota yhteyttä

Liikenteen asiakaspalvelu

  • Palauteväylä (etsi tietoa, jätä palaute tai kehitysehdotus, kysy neuvoa)
  • Neuvonta 0295 020 600 ma–pe klo 9-15 (pvm/mpm)
  • Chat-palvelussa asiakasneuvoja paikalla ma-pe klo 9-15 (muuna aikana virtuaalineuvoja)
  • Somessa: Instagram | Facebook | Twitter

Tienkäyttäjän linja 0200 2100

 Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä (24 h/vrk, pvm/mpm).

Päivitetty: 28.11.2022