Navigointivalikko

Palkkaturva - ingressi

Palkkaturva

Ajankohtaista

Palkkaturvan hakemisesta

Palkkaturva pyrkii turvaamaan työntekijöiden palkat ja muut työsuhdesaatavat silloin, kun työnantaja ei pysty niitä maksukyvyttömyyden takia maksamaan. Koko Suomen palkkaturva-asiat hoidetaan Uudenmaan ELY-keskuksessa.

Palkkaturvahakemus on jätettävä kolmen (3) kuukauden kuluessa saatavan erääntymisestä. Jos määräajan viimeinen päivä on viikonloppuna, arkipyhänä tai yleisenä vapaapäivänä, hakemuksen voi jättää vielä seuraavana arkipäivänä. Asiakkaiden yhdenvertaisen kohtelun toteutumiseksi myös sähköisesti toimitetut hakemukset on jätettävä viimeistään määräajan viimeisenä päivänä virastojen aukioloajan päättymiseen kello 16.15 mennessä.

Voit hakea palkkaturvaa sähköisen asioinnin kautta. Palvelu on tarkoitettu yksityishenkilöille,  ammattiyhdistyksille ja konkurssipesille. Palvelun käyttäminen vaatii vahvan tunnistautumisen (esimerkiksi pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen).

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta sähköisen asioinnin käyttöön, hakemuksen voi myös postittaa Uudenmaan ELY-keskukseen tai lähettää turvaviestipalvelun kautta valitsemalla vastaanottajaksi Uudenmaan ELY-keskus / palkkaturva (palvelu vaatii rekisteröitymisen). Hakemuksen voi jättää myös mihin tahansa ELY-keskukseen tai työ- ja elinkeinotoimistoon.

Yleistä palkkaturvasta

Palkkaturva turvaa työsuhteesta johtuvien saatavien maksamisen työnantajan maksukyvyttömyyden varalta. Palkkaturvana maksetaan työntekijän työsuhteesta johtuvia saatavia, joiden peruste ja määrä on saatu selvitettyä.

Palkkaturvan hakijana voi olla työntekijä tai ammattiliitto, jolle työntekijä on siirtänyt saatavansa perittäväksi. Jos työnantaja on konkurssissa, palkkaturvaa voi hakea työntekijöiden lukuun myös konkurssipesä.

Tutustu palkkaturvan hakemiseen tarkemmin alasivuilla. Huomaa, että voit hakea palkkaturvaa vain tällä sivulla kerrotuilla tavoilla. Älä siis käytä esimerkiksi verkosta löytyvää palkkaturva.fi-sivustoa.

Palkkaturvahakemusten käsittelyajoista

Palkkaturvahakemuksen käsittelyaikaennuste on keskimäärin 6 kuukautta hakemuksen jättämisestä. Arvio perustuu toteutuneiden käsittelyaikojen keskiarvoon. Hakemusten käsittelyaika vaihtelee tyypillisimmin 1 ja 9 kuukauden välillä ja voi olla keskiarvoa pidempi etenkin lisäselvittelyä vaativissa asioissa. Noin 85 prosenttia hakemuksista käsitellään alle 8 kuukaudessa ja noin 96 prosenttia alle vuodessa.

Huom.! Asiakaspalvelussa ei tiedetä, milloin saat päätöksen tai miten pitkään hakemuksesi käsittely kestää. Jos hakemuksestasi puuttuu tietoja tai liitteitä, ELY-keskuksesta ollaan yhteydessä sinuun.


Alueellista tietoa


Päivitetty: 27.06.2024