- Työ
- Työvoima- ja yrityspalveluiden hankinta
- Palkkaturva
- Kotoutuminen ja maahanmuutto
- Pakolaisten vastaanotto
- Kuntapaikat ja kuntiin osoittaminen
- Kiintiöpakolaisten vastaanotto
- Alaikäiset ilman huoltajaa saapuneet
- Korvaukset kunnille ja hyvinvointialueille
- Kotoutumisen edistäminen
- Kotoutuminen.fi
- Kotoutumisen kumppanuusohjelma
- Kotoutumisentukena.fi
- ETNO – Etnisten suhteiden neuvottelukunta
- Työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto - Talent Boost
- Kansainvälinen rekrytointimalli ja palvelut
- Työlupalinjaus
- Yrittäjän oleskelulupa
- Työelämän kehittäminen
- Jatkuva oppiminen
Kiintiöpakolaisten vastaanotto
Eduskunta päättää vuosittaisen pakolaiskiintiön koon talousarvion yhteydessä. Kiintiön kohdentaminen eri kansalaisuuksiin ja lähtömaihin tehdään hallituksen päätöksellä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ehdotuksen pohjalta. Suomen vuotuinen pakolaiskiintiö on lähivuosina vaihdellut 500:stä 1500:aan henkilöön.
Suomi painottaa kiintiöpolitiikassaan erityisesti haavoittuvimpien ryhmien uudelleensijoittamista. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi lapsiperheet ja vaikeassa asemassa olevat naiset (lesket, yksinhuoltajat ja yksinäiset). Vuosittain kiintiöstä on varattu noin 10 prosenttia hätätapauksiksi luokiteltujen pakolaisten vastaanottamiseen.
Kiintiöpakolaisina Suomeen saapuvat henkilöt saavat pakolaisaseman ja muuttavat suoraan kuntaan asumaan. Kiintiöpakolainen voi tulla Suomeen vasta, kun kuntapaikka ja asunto ovat löytyneet. ELY-keskukset vastaavat kiintiöpakolaisten kuntaan ohjaamisesta yhteistyössä Maahanmuuttoviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.
ELY-keskuksessa neuvottelemme ja sovimme alueidemme kuntien kanssa kuntapaikoista. Tuemme ja ohjaamme kuntia ja hyvinvointialueita kiintiöpakolaisten vastaanotossa sekä kotoutumista edistävien palveluiden toteuttamisessa ja kehittämisessä yhteistyössä monialaisten verkostojen kanssa.
Kunta ja hyvinvointialue saavat valtiolta korvauksia kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja kotoutumista tukevien palveluiden järjestämisestä. ELY-keskuksessa myös ohjaamme ja neuvomme kuntia ja hyvinvointialueita korvausten hakemisessa.
Kotoutumisen osaamiskeskuksen Kiintiöpakolaisten vastaanotto kuntaan –videot
- Kiintiöpakolaisten vastaanotto kuntaan: Valinta (youtube.com)
- Kiintiöpakolaisten vastaanotto kuntaan: Saapuminen (youtube.com)
Alueellista tietoa
Kiintiöpakolaisten vastaanotto - Uusimaa
Uudellamaalla 26 kuntaa, joista Uudenmaan ELY-keskuksella on 24 kunnan kanssa sopimukset pakolaisten vastaanotosta. Uudenmaan ELY-keskus tekee yhteistyötä kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittamisen prosessissa Maahanmuuttoviraston, kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa.
Työ- ja elinkeinoministeriö päättää, kuinka monta kiintiöpakolaista koko Suomen vastaanottamasta määrästä sijoitetaan Uudenmaan kuntiin. Uudenmaan ELY-keskus taas päättää, mihin Uudenmaan kuntiin kiintiöpakolaisia sijoitetaan ja käymme asiassa tiiviistä vuoropuhelua vastaanottavien kuntien kanssa. Esitykset kuntiin sijoitettavista henkilöistä tekee Maahanmuuttovirasto.
Lisätietoja
- Erikoissuunnittelija Minna Tuovinen, 0295 021 057
- Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio, 0295 021 160
- Muokkauspäivä
- 11.3.2025
Päivitetty: 11.03.2025