Navigointivalikko
Pakolaisten vastaanotto - ingressi

Pakolaisten vastaanotto

Maahantuloon liittyvä vastaanotolla tarkoitetaan sekä pakolaisten, turvapaikanhakijoiden että tilapäistä suojelua saavien vastaanottoa. Suomessa pakolaisten vastaanoton koordinoinnista ja hallinnosta vastaa sisäasiainministeriö ja alueellisena toimijana ELY-keskukset.

ELY-keskukset:

  • Neuvovat ja ohjaavat kuntia sekä neuvottelevat ja sopivat niiden kanssa kiintiöpakolaisten ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta kuntalaisiksi. Kiintiöpakolaisten kuntiin osoittamisessa ELY-keskukset toimivat yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa.
  • Vastaavat laajamittaiseen maahantuloon varautumisesta.
  • Tekevät yhteistyötä muiden viranomaisten sekä vapaaehtoisjärjestöjen kanssa.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottamista ja majoittamista varten on vastaanottokeskusverkosto, jota ylläpitävät kunnat, valtio, järjestöt ja yksityiset toimijat. Vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijalle järjestetään peruspalvelut turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi. Turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnasta vastaa Maahanmuuttovirasto.


Alueellista tietoa


TIETOA ALUEELTA

Pakolaisten vastaanotto - Uusimaa

Uudenmaan ELY-keskus neuvottelee kuntien kanssa pakolaisten vastaanotosta sekä tekee vastaanottoon liittyvät sopimukset. Sopimuksissa sovitaan kunnan vastaanottamien pakolaisten määrästä ja heidän vastaanottoonsa liittyvistä korvauksista.

Kansainvälistä suojelua saavat henkilöt voivat tulla Suomeen ja kuntalaiseksi joko kiintiöpakolaisena tai saatuaan myönteisen oleskeluluvan turvapaikkaprosessin kautta.

Uudenmaalla ELY-keskus on kehittänyt Espoon kaupungin kanssa alaikäisenä tulleiden perhehoitoa. Helsingin kaupungin kanssa on tehty yhteistyötä muun muassa perheenyhdistämistilanteissa. 

Yhteyshenkilöt

  • Erikoissuunnittelija Minna Hirsova, 0295 021 109
  • Erikoissuunnittelija Satu Nila, alaikäiset kansainvälistä suojelua saavat lapset ja nuoret
    0295 021 083
    Sijianen Tiina Järvinen 1.9.2020-7.7.2021
  • Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio, 0295 021 160