- Palvelut
- Palvelut kohderyhmittäin
- Rahoitus ja avustukset
- Rahoitus ja avustukset - Ympäristövastuualue
- Ympäristökasvatus
- Avustukset rakennusperinnön hoitoon
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Korvaukset rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista
- Avustukset vesiensuojelun tehostamisohjelman toteuttamiseen
- Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Kuntien lähivirkistysalueiden kunnostus- ja kehittämisavustus
- Haitallisten vieraslajien torjunnan, neuvonnan ja torjuntatoimenpiteiden jälkiseurannan avustushaku
- EU-rahoitus
- Luvat, ilmoitukset ja vahingonkorvaukset
- Käsittelyajat
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Valvonta
Avustukset rakennusperinnön hoitoon
Ajankohtaista
Vuonna 2021 myönnettävien avustusten hakuaika oli 15.10. - 30.11.2020.
Myös hakuajan ulkopuolella voit olla yhteydessä ELY-keskuksen ja vastuumuseoiden asiantuntijoihin ja pyytää neuvoja rakennusperinnön korjaukseen ja sen suunnitteluun liittyen. Ennen hakuajan alkamista voi myös alkaa alustavasti suunnitella korjausprojektia.
Avustukset
Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Avustusten rahoitus tulee valtion talousarvion momentilta 35.20.64. Määrärahaa saa käyttää avustuksiin yksityisille omistajille ja rakennusperinnön hoitoa edistäville yhteisöille kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön kunnossapitoon, suojeluun ja parantamiseen.
Valtionavustukseen sovelletaan valtionavustuslakia (688/2001). Avustukset ovat valtionavustuslaissa määriteltyjä erityisavustuksia.
Aikataulu ja hakeminen
Avustusten hakuaika päättyy vuosittain noin marraskuun lopussa. Päätökset tehdään määrärahan varmistuttua ja lähetetään kaikille hakijoille huhti-kesäkuussa.
Hakemus toimitetaan siihen ELY-keskukseen, jossa kohde sijaitsee. Poikkeuksena Satakunta, jossa hakemukset toimitetaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselle, sekä Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa, joissa toimitusosoite on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
Hakemuslomake täytetään ja lähetetään sähköisesti. Jos hakija ei voi käyttää sähköistä asiointia, voi hakulomakkeen tulostaa tai pyytää sitä ELY-keskuksen toimipaikoista.
- Hakuohje: Avustukset rakennusperinnön hoitoon (pdf)
- Suositeltava hakutapa: Sähköinen asiointi (Aluehallinnon asiointipalvelu)
- Toissijainen hakutapa: Tulostettava/tallennettava lomake: Avustushakemus rakennusperinnön hoitoon (ely90h1) (doc)
Millaisten kohteiden hoitamiseen voidaan myöntää avustusta?
Lisätietoa valtakunnallisista alueista:
- Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (rky.fi)
- Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (ym.fi)
Jos rakennus on suojeltu erillisellä suojelupäätöksellä taikka vaatii restauroinnin tai konservoinnin erityisosaamista esimerkiksi sisätiloissa, suositellaan avustuksen hakemista ensisijaisesti Museovirastolta.
Ketkä voivat hakea avustusta?
Avustuksia voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät.
Mihin toimenpiteisiin avustusta voidaan hakea?
Avustusta voi hakea sellaisiin korjauksiin, joilla edistetään rakennuksen säilymistä. Tällaisia ovat esimerkiksi katon, ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden, ovien tai tulisijojen korjaustyöt. Avustuksia voi hakea myös rakennuksen pihapiirin tai muun välittömän ympäristön kunnostamiseen sekä muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin.
Avustuksen myöntämistä koskevia ehtoja
Huomioithan seuraavat avustusten myöntämistä koskevat ehdot rakennusta kunnostaessa:
- Korjauksessa on säilytettävä rakennuksen ja alueen ominaisluonne sekä historialliset erityispiirteet.
- Rakennusosien tarpeetonta uusimista on vältettävä. Korjattaessa tehdään mahdollisimman pieniä muutoksia.
- Rakennuksen käytön on sopeuduttava rakennuksen historialliseen luonteeseen.
- Työ on tehtävä rakennuksen rakentamisajankohdan mukaisilla työtavoilla ja rakennukseen sopivilla perinteisillä rakennusmateriaaleilla. Tällaisia ovat tyypillisesti puna- ja keltamulta (keittomaalit), pellavaöljymaali, konesaumattu peltikate, huopa, tiili, päre ja kalkkirappaus. Materiaalijäljitelmiä ei hyväksytä.
- Avustusta on haettava ennen korjaus- tai kunnostushankkeen toimenpiteiden aloittamista. Hankkeen aloittamiseksi katsotaan esim. hanketta koskevan sopimuksen tai tilauksen tekeminen, hankinnan toimitus tai hankintaa koskevan maksun suorittaminen.
Kulttuuriymparistomme.fi-sivustolta saa tietoa hyvistä korjaustavoista, rakennusosista ja -materiaaleista sekä rakennusperinnön ominaispiirteistä. Museoviraston korjauskortit tarjoavat ohjeita kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaajille. Neuvoa voi kysyä myös museoista ja kunnan rakennusvalvonnasta.
Mihin avustuksia ei myönnetä
Huomioithan, että avustuksia ei myönnetä seuraaviin toimenpiteisiin:
- rakennuksen siirtämiseen
- käyttömukavuuden lisäämiseen (esimerkiksi vesijohdon vetämiseen, viemäröintiin, sähköistämiseen), väliaikaisiin toimenpiteisiin tai vuosikorjauksiin
- kohteisiin, joihin on ensisijaisesti saatavilla muuta kautta valtion tai kirkon avustusta
- sellaiseen kohteen osaan (esimerkiksi ikkunoihin, kattoon tai julkisivuun), johon on saatu kotitalousvähennystä samana vuonna; kotitalousvähennystä ei voi saada avustuksen myöntövuonna tai kahtena sitä seuraavana vuotena
Avustuksen suuruus
Avustuksen suuruus harkitaan aina tapauskohtaisesti. Avustusta voidaan myöntää enintään 50 % toimenpiteiden kustannuksista. Yleensä myönnetyt avustukset ovat selvästi tätä pienempiä, jotta avustuksia pystytään myöntämään usealle hakijalle.
Avustuksen maksaminen
Avustuksen maksaminen edellyttää, että hakija on tehnyt maksatushakemuksen. Sähköisen asiointipalvelun käyttäjät tekevät maksatushakemuksen samassa palvelussa. Hakemuksen voi myös tulostaa suomi.fi-asiointiportaalista. Tarkemmat ohjeet ovat KEHA-keskuksen verkkosivuilla. Myönteisen avustuspäätöksen saaneet saavat myös tarkemmat ohjeet maksatushakemuksesta.
Avustus maksetaan tarvittaessa useammassa erässä, kerrallaan kuitenkin korkeintaan 50 % jo suoritettujen toimenpiteiden kustannuksista.
Hyväksyttäviä ovat vain sellaiset menot, jotka ovat syntyneet avustushakemuksen jättämisen jälkeen. Esimerkiksi materiaalit, maksetut palkat, vakuutukset, kunnostussuunnitelma sekä teline- ja konevuokrat kuittien mukaan ovat hyväksyttäviä menoja. Oma työ ja siitä aiheutuneet kulut, esimerkiksi talkooruokailu, eivät ole hyväksyttäviä menoja.
Avustus on käytettävä avustuspäätöksessä mainitussa määräajassa. Pisin mahdollinen käyttöaika on avustuspäätöksen antamisvuosi ja sitä seuraavat kaksi vuotta.
Mistä muualta voi hakea avustusta
Avustuksia voi hakea kohteesta riippuen seuraavilta tahoilta:
- Museovirasto (museovirasto.fi)
- Rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain tai rakennussuojelulain nojalla suojellut kohteet
- Restauroinnin tai konservoinnin erityisosaamista vaativat kohteet
- Maailmanperintökohteet
- Muinaisjäännösalueet
- Kulttuurimaiseman rakennetut kohteet
- Paikalliset museot
- Suomen Kotiseutuliitto (kotiseutuliitto.fi)
- Seurantalot
- Kirkkohallitus (evl.fi)
- Seurakuntien tilat
- Lisää rahoitusvaihtoehtoja:
Lisätietoja
Alueellista tietoa
Avustukset rakennusperinnön hoitoon - Uusimaa
Lisätietoja avustuksista rakennusperinnön hoitoon saa Uudenmaan ELY-keskuksesta:
Henrik Wager
henrik.wager(at)ely-keskus.fi
0295 021 473
- Muokkauspäivä
- 18.11.2020