Navigointivalikko
EPO Tienpidon ja liikenteen suunnitelma

Tienpidon ja liikenteen suunnitelma (TLS) - Etelä-Pohjanmaa

Tienpidon ja liikenteen suunnitelmassa on esitetty yleiskatsaus Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen liikenteeseen, tienpitoon ja rahoitukseen. Suunnitelmassa on myös kerrottu käynnissä olevat suunnittelu- ja rakennushankkeet sekä esitelty merkittävimpiä rahoituspäätöksiä odottavia hankekokonaisuuksia.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikennevastuualue kattaa Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat.

Ajankohtaista

Hallitus on vuonna 2020 halunnut satsata ekstraa infraan. Hyvä näin, koska korjattavaa ja parannettavaa riittää. Tällä vuosituhannella on infran rahoitus valtion budjetissa ollut selvästi alimitoitettua. Infraan on syntynyt mittava korjausvelka. Lisätalousarviot ovat näyttäneet, että hallitus haluaa tähän tarttua.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus sai näissä lisätalousarvioissa runsaasti hankkeita. Valtatie 8 välillä Vassor–Ölis täyskorjataan sekä pysty- että vaakasuunnassa ja rakennetaan kaksi ohituskaistaparia, kustannusarvio 12 milj. €. Valtatie 19 välillä Nurmo–Lapua sai 25 milj.€, jolla rakennetaan kaksi ohituskaistaparia sekä parannetaan Atrian eritasoliittymää. Pedersöressä rakennetaan Edsevön eritasoliittymään puuttuva neljäs ramppi. Myös Kolpin risteyssilta rautatien yli uusitaan kokonaan. Suunnittelupuolella saimme 1,0 milj. € ohituskaistojen suunnitteluun välille Vaasa–Kokkola.

Öljyn tynnyrihinta on keväällä ja kesällä ollut 30 % halvempaa kuin normaalisti. Asfaltin hinnasta suurin osa riippuu öljyn hinnasta. Tämä tarkoittaa, että olemme kesällä pystyneet uudelleenpäällystämään ennätysmäärän kilometrejä. Kesällä 2019 päällystettiin uudelleen noin 180 km. Kesällä 2020 luku lähestyy 500 kilometriä. Keskimäärin viimeiset kymmenen vuotta luku on ollut noin 350 km.

Hyvä näin. Mutta myös jatkossa näitä lisäsatsauksia on tehtävä, muuten olemme parissa vuodessa takaisin lähtötilanteessa.

Nyt on jo kolmas peräkkäinen talvi, jonka säätyyppi on tienpidon kannalta ongelmallinen. Lämpötila sahaa edestakaisin nollan molemmin puolin. Vettä, räntää ja lunta tulee vuoron perään. Paikalliset erot säässä saattavat olla suuret. Talvikunnossapito on näissä olosuhteissa haasteellista. Tilanteiden ennakointi ei aina ole helppoa. Tämä tarkoittaa, että alemmalla tieverkolla saattaa olla teitä, jotka ovat todella liukkaita useita tunteja, koska toimenpideaika liukkauden torjunnalle on jopa kahdeksan tuntia siitä, kun liukkaus on todettu.

Toinen vaikutus tällä säätyypillä on, että tiet ovat usein märkiä. Nastarenkaat kuluttavat märkää päällystettä paljon nopeammin kuin kuivaa. Päällysteet ovat ikään kuin jatkuvassa märkähionnassa. Valitettavasti tämä näkyy liiankin hyvin ja laajasti. Ei hyvä, koska rahaa päällystämiseen ja paikkaamiseen ei tahdo riittää pitämään päällystetyt tiet riittävän hyvässä kunnossa.

Kaikesta huolimatta pyrimme ELY-keskuksessa pitämään positiivista asennetta yllä ja kohdentamaan kaikki tienpidon rahat optimaalisesti.

 

Anders Östergård
Johtaja
Liikenne ja infrastruktuuri

 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen Tienpidon ja liikenteen suunnitelma julkaistaan vain nettiversiona. Näille sivuille on koottu suunnitelma-aineiston lisäksi laajasti tausta- ja oheismateriaalia. Sivuja pidetään ajan tasalla ja tarvittaessa päivitetään.

Voitte antaa meille palautetta sekä asiasisällöstä että sivujen ulkoasusta sähköpostitse osoitteeseen: kirjaamo.etela-pohjanmaa@ely-keskus.fi

Yhteystiedot

Liikenteen asiakaspalvelu
0295 020 600

Tienkäyttäjän linja
0200 2100

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Liikenne ja infrastruktuuri
Käyntiosoite:
Wolffintie 36
65200 Vaasa
0295 027 500

Johtaja, liikenne ja infrastruktuuri
Anders Östergård, 0295 027 766

Yksikön päällikkö, tienpidon suunnittelu
Janne Ponsimaa, 0295 027 746

Yksikön päällikkö, liikennejärjestelmä
Jarmo Salo, 0295 027 754

Toiminnanohjauspäällikkö
Tanja Västi, 0295 027 747

Sähköpostiosoitteet
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi