- Trafik
- NTM-centralens uppgifter om trafik
- Offentlig persontrafik
- Servicenivå
- Upphandling av kollektivtrafik
- Aktuell information om trafiken
- Statsbidrag
- Statistik och rapporter
- Ensamrätt
- Hållplatser
- Vägunderhåll
- Gång och cykling
- Underhåll av gång- och cykelvägar
- Förbättring av förhållandena för fotgängare och cyklister
- Gång- och cykeltrafiken främjas i vardagen och vid resor
- Trafiksystemarbete
- Trafiksäkerhet
- Trafikens kundservice
- Tillstånd och uttalande
- Specialtransporter
- Aktuellt
- Erikoiskuljetusapuri
- Behov av specialtransporttillstånd
- Behandling av ansökningar
- Lastning ock märkningar
- Trafikdirigering
- Avgifter och giltighetstider för tillstånd
- Trafik
- Förkörsrätt till skärgårdsfärjorna
- Kablar, ledningar och rör på vägområde
- Kablar, ledningar och rör på vägområde
- Anmälningsförfarande, el och tele
- Bakgrundsmaterial för förutredningar
- Kablar, ledningar och rör på vägområde
- Undantagslov för landsvägar under menförestid
- Utlåtanden om hörande av granne
- Trafikdirigeringsplaner
- Anslutningar
- Ansökan om tillstånd för transportsträckor som körs med vinterrallydäck i samband med vinterrallytävlingar
- Byggande på skydds- och frisiktsområde
- Försäljningsverksamhet invid landsvägar
- Skyltar och reklamer
- Informationsmärken
- Reklam invid vägar
- Tillfälliga informationsmärken
- Valreklam vid landsvägen
- Andra vägvisare
- Skyltar och reklamer
- Evenemang på vägområde
- Tillfällig avstängning av väg
- Arbetstillstånd för arbete på vägområde
- Vatten- och avloppsledningar
- Flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Skärgårdstrafik
- Planering och byggande av vägar
- Traditionsarbete
- Museivägar
- Fagerviksvägen
- Huovintie
- Peräkunnantie
- Kuortti
- Magneettimäki
- Vanhalinnantie
- Tusby Strandväg
- Koivisto bygdeväg
- Museibroar
- Vägunderhållets långa historia
- Hjälp Mobilia att komplettera uppgifterna
- Kontaktpersoner
- Trafikverkets föregångare
- Vanliga frågor
- Skadeersättningar
- Statsbidrag för enskilda vägar
Underhåll av gång- och cykelvägar
NTM-centralerna ansvarar för underhållet av statens gång- och cykelvägar. På gatunätet ansvarar kommunerna för gång- och cykelvägarna. Genom att utveckla gång- och cykelnätets skick och underhåll strävar man efter att ett visst ledavsnitt ska vara i mer högkvalitativt och enhetligt skick än tidigare.
Man strävar efter att ordna förhållandena på gång- och cykelvägarna så att trafikanterna kan röra sig så tryggt som möjligt året runt. Underhållet har en betydande inverkan på gång- och cykeltrafikens attraktivitet, säkerhet och tillgänglighet. Gång- och cykelvägarna är indelade i tre vinterunderhållsklasser: K1, K2 och L. Du kan läsa om underhållsklasserna och deras kvalitetskrav på Trafikledsverkets webbplats.
Det väsentliga i vinterunderhållet av gång- och cykelvägar är att åtgärderna genomförs i rätt tid, att de håller jämn kvalitet, att snö, is och issörja avlägsnas samt att halkbekämpningen. Särskild uppmärksamhet fästs vid halkbekämpning och att ytan är jämn. Halkbekämpningen på de gång- och cykelvägar som sköts av NTM-centralerna sköts i regel genom sandning av vägens hela bredd.
Ett av målen med snöplogningen är att det inte tillfälligt ska finnas mer än några centimeter snö på livligt trafikerade gång- och cykelvägar. Snön plogas inom fyra timmar efter snöfallet. Nattetid kan skötselnivån för gång- och cykelvägar vara lägre.
I underhållet av de viktigaste gång- och cykelvägarna förutsätts att vägarna har skötts på morgonen före skol- och arbetstrafiken samt att de betjänar fritidstrafiken på kvällar och veckoslut. På vintern lönar det sig dock att förutse vädret och anpassa sina egna tidtabeller enligt de rådande väderförhållandena.
På våren rengörs farlederna av sand och makadam som använts på vintern. Sandningssand avlägsnas från tätorter och gång- och cykelvägar genast när den snöfria perioden har stabiliserats. Läs mer om borttagning av sandningssand i Responskanalen.
Gång- och cykelvägar på kartan
Gång- och cykelvägarna längs landsvägarna ägs i huvudsak av staten. I stadsregionerna och kommunernas centrum kan en del av statens cykelvägar dock skötas av kommunen, det vill säga kommunen sköter till exempel plogningen av cykelvägen, sandningen och avlägsnandet av sandningssand på våren. Ibland kan det vara svårt att veta vem som ansvar för en viss väg.
Du kan granska statens gång- och cykelvägar på kartan "Gång- och cykelvägar som upprätthålls av NTM-centralerna" (på finska). Du kommer till kartan och dess bruksanvisning via Responskanalens artikel (på finska). Det lönar sig att ge respons på de cykelvägar som kommunen sköter om direkt till kommunen. Detta påskyndar behandlingen av ärendet.
Regional information
Jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapito - Varsinais-Suomi ja Satakunta
(Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaa liikenneasioista myös Satakunnan alueella)
Sääolosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi aiemmista vuosikymmenistä ja muutokset näkyvät varsinkin rannikkoseudulla. Talviset kelit alkavat myöhemmin ja kestävät lyhemmän aikaa. Talvet ovat keskenään hyvin erilaisia. Erilaiset talvet edellyttävät erilaisia tienhoitotoimia. Hoitourakoitsijat ovat valmiudessa ja kohdentavat hoitotoimenpiteitä keliolosuhteiden mukaisesti.
Urakoitsijoilla on käytössä kattavat sääennustuspalvelut, joiden avulla talvihoidon toimenpiteitä pyritään ajoittamaan oikein. Kävely- ja pyöräilyväylillä saa olla 3–4 cm irtolunta ennen hoitotoimenpiteiden käynnistymistä ja väylien pitää olla aurattuina 3–4 tunnissa siitä, kun toimenpiteet on käynnistetty. Toimenpiteet liukkauden torjumiseksi kävely- ja pyöräilyväylillä on yleensä käynnistettävä parissa tunnissa. Kävely- ja pyöräilyväylillä torjutaan liukkautta hiekoituksella. Kävely- ja pyöräilyväylien laatuvaatimukset eivät ole voimassa yöaikaan.
Turun kaupunkiseudulla on pilotoitu harja-hiekoitusmenetelmää
Niin valtakunnallisena kuin Turun seudunkin tavoitteena on merkittävästi lisätä kävelyn ja pyöräilyn määriä ja talvella tavoitetta tuetaan jalankulku- ja pyöräilyväylien paremmalla talvihoidolla. Turun kaupungilla on ollut jo useamman vuoden käytössä harjasuolaus- ja harjahiekoitus-menetelmät tärkeimpien jalankulku- ja pyöräilyväylien talvihoidossa. Varsinais-Suomen ELY-keskus on ottanut käyttöön harjahiekoitus-menetelmän valtatien 10 viereisellä jalankulku- ja pyöräilyväylällä urakka-alueellaan Turun ja Liedon keskustan välillä. Menetelmässä väylälle satanut lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjunta tehdään hiekoittamalla. Tavoitteena on poistaa lumi pian sateen jälkeen harjaamalla, jolloin väylälle ei pääse kertymään lumi- tai jääpolannetta. Myös talvisella sulalla kelillä harjahiekoitus-menetelmä helpottaa pyöräilyä, koska väylälle ei kerry paksua lumikerrosta, joka sulaisi sohjoksi.
Kokemusten mukaan harjaaminen on pitänyt väylän melko puhtaana lumesta ja jäästä, vaikka talviolosuhteet ovat olleet välillä haastavat. Sulalla kelillä väylä on pääosin puhdas niin jäästä kuin lumesta eikä liukkauttakaan silloin esiinny. Harja-hiekoitusmenetelmää laajennetaan talvikaudella 2023–2024 Turun kaupunkiseudulla Uudenmaantielle (mt 110) Kaarinantielle (mt 180 ja 2200) sekä Littoistentielle (mt 12191).
Maantiellä 110 tehdyn selvityksen mukaan talvipyöräilyä vähensi erityisesti pakkasten kiristyminen sekä väylän liukkaus. Sen sijaan tehostettu talvikunnossapito lisäsi käyttäjien tyytyväisyyttä. Myös aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että laadukas talvikunnossapito lisää talvella pyörällä kulkemista.
Raportti Liikenneympäristön, sään, kelin ja kunnossapidon vaikutukset jalankulun ja pyöräliikenteen olosuhteisiin: Case st 110 välillä Turku – Kaarina (doria.fi)
Sepelin poistoa aikaistettu tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä
Varsinais-Suomen ELY-keskus on aikaistanut liukkaudentorjuntaan käytetyn sepelin kevätharjauksia Turun, Porin ja Rauman kaupunkiseuduilla tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä. Normaalisti sepelin poisto tehdään huhtikuun puoliväliin mennessä sulan kauden vakiinnuttua. Tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä on aikaistettu harjauksia siten, että ne pyritään tekemään 31.3. mennessä huomioiden kuitenkin keliolosuhteet. Muilla jalankulku- ja pyöräilyväylillä kevätharjaukset tehdään edelleen 15.4. mennessä tai sulan kauden vakiinnuttua huhtikuun aikana.
Valtakunnallisena tavoitteena ja myös Turun, Porin ja Rauman kaupunkiseutujen tavoitteena on lisätä jalankulkua ja pyöräilyä etenkin taajamissa. ELY-keskus saa myös säännöllisesti keväisin palautetta siitä, että pyöräilyväylät ovat ehtineet olla jo pitkään kuivina ja sulina ennen kuin sepelit harjataan pois. Jäättömällä ja lumettomalla asfaltilla oleva sepeli on pyöräilijälle liikenneturvallisuusriski, sillä sepeli toimii pyörän renkaan alla kuulalaakerin tavoin ja on etenkin mutkissa vaarallinen. ELY-keskus pyrkii vastaamaan kävelyn ja pyöräilyn tarpeisiin ja poistamaan hiekoitussepelin tärkeimmiltä väyliltä ajoissa.
Eri vuosina kevään sääolot vaihtelevat. Lähtökohtana on, että sepelin harjaaminen aloitetaan, kun lämpötila on pysyvästi plussan puolella myös öisin. Pitkään jatkuvat yöpakkaset saattavat siten hidastaa sepelin puhdistusta. Sepelin poiston aikaistamisen riskinä onkin, että huhtikuussa on vielä yöpakkasia tai sataa lunta. Jos sepeli on poistettu pyöräilyväylältä ja tie jäätyy uudelleen, sen uudelleen levittäminen kestää aina oman aikansa ja liukas väylä on liikenneturvallisuusriski. Myös harjaus joudutaan tekemään myöhemmin uudelleen, eikä sitä välttämättä ehditä tehdä heti olosuhteiden parannuttua. On myös mahdollista, että maaliskuun lopulla jalankulku- ja pyöräilyväylän reunoilla on vielä jäätä. Tällöin harjaus joudutaan joka tapauksessa uusimaan myöhemmin, jotta väylä saadaan kokonaan puhtaaksi hiekoitussepelistä.
Mahdollisesta uudelleen harjauksesta aiheutuu jonkin verran lisäkustannuksia, mutta tärkeämpää on liikenneturvallisuuden varmistaminen sekä kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden ja sujuvuuden parantaminen. Menettelyllä pyritään minimoimaan niin sepelin sulalla ja kuivalla asfaltilla aiheuttama vierintävaikutus kuin jään aiheuttaman liukkauden muodostama liikenneturvallisuusriski. Menetelmästä saatuja kokemuksia seurataan ja jatkosta päätetään saatujen kokemusten perusteella.
Seutukohtaisesti kartalle merkittynä jalankulku- ja pyöräilyväylät, joilla aikaistetaan hiekoitussepelin harjaus keväällä:
Ilmastonmuutos on lisännyt sään ääri-ilmiöitä ja haastaa väylien kunnossapitoa monin tavoin
Ilmastonmuutos vaikuttaa yhteiskuntaan monin eri tavoin ja sen ilmiöistä aiheutuu monenlaisia haasteita myös teiden kunnossapidolle. Sään ääri-ilmiöt, kuten esimerkiksi poikkeuksellisen runsaat sateet, ovat lisääntyneet ilmastomuutoksen myötä. Myös nollan molemmin puolin sahaava lämpötila on yleistynyt rannikkoseudulla. Jatkuvasti muuttuvat olosuhteet pakkaskeleistä suojasäähän ovat lisänneet liukkautta tieverkolla. Yhä useammin sade tulee talvisin lumen sijaan vetenä tai alijäähtyneenä sateena. Ilmaston muuttuminen on tehnyt talvihoidosta etenkin liukkaudentorjunnan osalta todella haasteellista.
Sään ääri-ilmiöihin ja yllättäviin säätilan muutoksiin voidaan jossain määrin varautua ennakolta, mutta aina tienpidon toimin ei kuitenkaan ole mahdollista saavuttaa tyydyttävää lopputulosta tai tilanne voi heiketä nopeasti uudelleen hoitotoimien jälkeen. Silloin kävelijöiltä ja pyöräilijöiltä edellytetään erityistä varovaisuutta liikenteessä. Kunnossapitotoimet ottavat aina myös oman aikansa. Pieniä paikallisia sääilmiöitä on yhä enemmän, joten täysin tasalaatuisia olosuhteita ei voida taata.
- Senast ändrad
- 2023-05-03
Trafikens kundservice
- Responskanalen (Sök information, ge respons, fråga om råd)
- Chatservicen mån-fre kl. 9-15
- Kundservice 0295 020 600 mån-fre kl. 9-15, rådgivning och respons (lna/mta)
-
E-post: trafikens.kundservice(at)ntm-centralen.fi
Vägtrafikantlinjen 0200 2100
- Meddelanden om vägnätets skick och problem i trafiken (öppen 24 h, lna/mta)
Uppdaterad: 08.01.2025