Livslång handledning
Informations-, rådgivnings och handledningstjänster (TNO) som stöd för det livslånga lärandet och karriärplaneringen
Med handledning för livslångt lärande – med livslång handledning – avses åtgärder som hjälper medborgare i alla åldrar
- definiera sina färdigheter, kunskaper och intressen under olika livsskeden
- fatta beslut om utbildning och yrke
- behärska sin individuella plan för inlärning, arbete och annan verksamhet där färdigheterna och kunskaperna lärs in och används (Europeiska Unionens råd 2004)
Handledningstjänsterna ges i flera olika verksamhetsmiljöer: i utbildningarna, inom arbets- och näringslivsförvaltningen, på arbetsplatserna, inom organisationerna och privat. Handledningen innebär olika åtgärder såsom studiehandledning, karriärvalshandledning, utvärdering, rådgivning och förhandlingar. Allmänt taget parar man om informations-, rådgivnings- och handledningstjänster. I guiden för livslång handledning (ELO) kan du läsa mer information om handledningen och om TNO-tjänsterna.
NTM-centralerna som regionala utvecklare av livslång handledning
NTM-centralerna ansvarar för den regionala utvecklingen av livslång handledning (ELO) för att främja livslångt lärande NTM-centralerna och de omfattande, regionala ELO-samarbetsgrupperna som de koordinerar främjar med hjälp av nätverkssamarbete tillgången till och kvaliteten på handledningstjänster. ELO-verksamheten är ett strategiskt arbete på flera nivåer i landskapen som NTM-centralerna kan främja även via olika projekt.
Som en konkret output som den regionala ELO-verksamheten har hämtat till landskapen har det utarbetats beskrivningar av handledningsverksamhetens tillstånd och utvecklingsbehov samt planer för att utveckla handledningen. Inom ELO-verksamheten ordnar NTM-centralerna kort fortbildning, aktuella infotillfällen, nätverksevenemang och främjar samarbetet och informationsflödet mellan de lokala aktörerna inom informations-, rådgivnings- och handledningsbranschen. Den regionala verksamheten får även stöd i samarbetet med den nationella samarbetsgruppen för livslång handledning under ledning av ANM och UKM tillsammans. På ELO-torget hittar du mer information både om den nationella ELO-gruppens verksamhet men även om områdenas verksamheter.
Livslång handledning – internationellt samarbete och nationell regionutveckling
Ett särskilt uppdrag NTM-centralerna innehar är att stöda den mångsidiga handledningstjänsten med låg tröskel som kallas Navigatorn. Under kommande år kommer Navigatorns verksamhet att vidareutvecklas och riktas in mot handledning och rådgivning till personer i alla åldrar.
För den livslånga handledningen har fem nationella utvecklingsmål ställts upp. Målen baserar sig på de sameuropeiska målen, vilka även utvecklingen av den regionala livslånga handledningen baserar sig på:
- handledningstjänsterna finns jämlikt tillgängliga och de motsvarar individens behov
- de individuella färdigheterna för karriärhantering stärks
- de som utför handledningsarbetet har det kunnande som uppgifterna förutsätter
- handledningens kvalitetssystem utvecklas
- handledningen fungerar som en koordinerad helhet.
Varför livslång handledning?
Med livslång handledning befästs skaffandet av kunskaper som är viktiga för sysselsättningen samt för att bygga upp utbildnings- och arbetskarriärer. Träffsäkra utbildningsval minskar antalet avbrutna studier och individernas utvecklade karriärplaneringsfärdigheter skapar en kontinuitet i livet samt en känsla av behag och kontroll. Övergången till arbetslivet sker snabbare, karriärerna blir längre och delaktigheten i samhället bättre. Den livslånga handledningen ger som resultat hållbara lösningar i förhållande till medborgarnas och arbetslivets behov.
En upprepad och kontinuerlig utbildning och utveckling av kunnandet är en del av den normala karriärsutvecklingen och förbättrandet av arbetsgemenskapernas produktivitet. Utvecklingen av kunnandet spelar även en viktig roll i utvecklingen av arbetshälsan och arbetslivets kvalitet. Det livslånga inlärandets betydelse i samhället har betonats och ett främjande av detta anses vara ett centralt redskap för att förbättra företagens konkurrenskraft och sysselsättningsgrad, i stödet för yrkesmässig utveckling samt i främjandet av ett aktivt medborgarskap. För att bli verklighet kräver livslång inlärning en livslång handledning. Som stöd för utvecklingen av kunnandet, utbildnings- och karriärvalet och vardagsfärdigheterna behövs information, rådgivning och handledning om olika arbets- och utbildningsmöjligheter samt om stödformerna för olika livsskeden.
Osäkerheten i arbetslivet har ökat och därför har det blivit mer utmanande för individerna att behärska sina liv. Ändringarna i arbetslivet är även en möjlighet som kan erbjuda individen eller företaget en helt ny riktning. Livet och karriären kräver individuella lösningar. Arbete, arbetslöshet och studier byts ut mot varandra, även sysselsättningens former varierar mellan att sysselsätta sig själv, lätt entreprenörskap, bemanningsarbete och avlönad anställning.
Regional information
Elinikäinen ohjaus - Pohjois-Savo
Pohjois-Savossa toimii suurilukuinen joukko oppimisen ja ohjauksen parissa palvelujaan tarjoavia yhteisöjä. Alueellinen yhteistyö on nähty tehokkaimmin toteutettavaksi jatkuvaa oppimista ja elinikäistä ohjausta yhteisesti koordinoimalla. Tähän tehtävään on asetettu tiivis koordinaatioryhmä, johon kutsuttiin viranomaisia, oppilaitoksia, koulutuspalvelun tuottajia, ohjaustyötä tekeviä sekä työelämän toimijoita edustaen elinkeinoelämää, työantajia ja työntekijöitä.
Koordinaatioryhmän keskeinen tehtävä on ohjata jatkuvan oppimisen ja elinikäisen ohjauksen alueellisen toimintamallin rakentamista. Koordinaatioryhmä edistää toimijoiden keskinäistä yhteistyötä, ja varmistaa palveluiden asiakaslähtöisyyden toteutumista sekä edistää palveluiden laadun kehittämistä.
Pohjois-Savon jatkuvan oppimisen ja elinikäisen ohjauksen koordinaatioryhmän jäsenet, toimikausi 1.8.2023 - 31.12.2025 (päivitys 1.1.2025 alkaen):
Virpi Kaipainen, Akava
Sirpa Alho-Törrönen, Anakom Oy
Anu Liljeström, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Tero Karjalainen, pj, Itä-Suomen yliopisto, Jatkuvan oppimisen keskus
Pia Hedman, Keski-Savon työllisyysalue
Tiina Hartikainen, Kuopion alueen kauppakamari
Eija Teerineva, Kuopion Setlementti Puijola ry
Päivi Halonen, Kuopion työllisyysalue
Väinö Vähäsarja, Pohjois-Savon ELY-keskus
Teemu Juntunen, Pohjois-Savon liitto
Eevi Kurtti, Pohjois-Savon opisto
Kai Hyttinen, Rastor Instituutti
Mika Kolehmainen, SAK
Maija Savolainen, Savon koulutuskuntayhtymä
Riitta Turjamaa, Savonia-ammattikorkeakoulu
Kalevi Hilli, Savon Yrittäjät ry
Markus Hyytinen, Sisä-Savon kansalaisopisto
Kirsi Pulkkinen, vpj, Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä
Virpi Jukarainen, Ylä-Savon työllisyysalue
- Senast ändrad
- 2025-04-29
- ELO-tori
- ELO-guide - mot livslång vägledning
- Vokes – Valtakunnallinen ohjausalan osaamiskeskus
- ELGPN European Lifelong Guidance Policy Network
- Elinikäisen ohjauksen strategia 2020-2023 ELO-foorumi (julkaisut.valtioneuvosto.fi)
- Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet –asiakirja (undervisnings- och kulturministeriet)
- Linjaukset ohjauspalveluiden monialaisuudesta (peda.net)
- Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta, uutiskirje (peda.net)
- Ohjaamot.fi
- Kohtaamo.info
- Suotuisa suunta - TE-psykologien ja muun ohjausväen mietteitä ammatinvalinnasta, työelämän valinnoista ja koulutuksesta (suotuisasuunta.fi)
Uppdaterad: 29.04.2025