Statens regionförvaltning kommer att reformeras år 2026

Genom reformen av statens regionförvaltning koncentreras statens tillstånds-, styrnings- och tillsynsuppgifter till ett nytt riksomfattande ämbetsverk. Samtidigt inrättar man nya regionala livskraftscentraler.

Syftet med reformen är att stärka och förenhetliga tillstånds- och tillsynsförfarandena så att de inte varierar beroende av område, och att göra tillståndsprocesserna och servicen smidigare. Reformen av regionförvaltningen baserar sig på regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering.

De nya ämbetsverken inleder sin verksamhet i början av 2026. Genom reformen tryggar man heltäckande tjänster i hela Finland, och särskild uppmärksamhet fästs vid den regionala beredskapen.  De språkliga rättigheterna kommer att tryggas i samband med projektet.

Reformen inleddes hösten 2023 med ett lagstiftningsprojekt för att bereda ändringarna i lagstiftningen i enlighet med regeringsprogrammets riktlinjer. Utöver beredningen av lagstiftningen har man inlett planeringen av genomförandet av de nya ämbetsverken. Genomförandet av ämbetsverken planeras i separata projekt.

Samarbetet vid beredningen är förvaltningsövergripande. I reformen deltar finansministeriet, arbets- och näringsministeriet, justitieministeriet, inrikesministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, kommunikationsministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, miljöministeriet, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, regionförvaltningsverken, NTM-centralerna, NTM-centralernas samt arbets- och näringsbyråernas utvecklings- och förvaltningscenter och Statens ämbetsverk på Åland.

Livskraftscentralerna bildas utifrån närings-, trafik- och miljöcentralernas struktur

Den nuvarande strukturen för de 15 nuvarande närings-, trafik- och miljöcentralerna kommer att ligga till grund för de tio nya livskraftscentralerna. Centralernas verksamhet är sektorsövergripande. Målet är att stärka regionförvaltningens utvecklings- och finansieringsverksamhet både i livskraftscentralerna och inom det regionala partnerskapssamarbetet. Livskraftscentralerna har sitt huvudsakliga verksamhetsställe eller ett verksamhetsställe i alla landskap. Livskraftcentralerna sysselsätter nästan 2 000 personer.

 

Livskraftcentralerna sköter mångsidiga uppgifter i anslutning till​ näringar, sysselsättning och kultur​, invandring och integration​, jordbruk och landsbygdsutveckling​, trafik​, främjande av områdesanvändning​, vattenhushållning​, främjande av den biologiska mångfalden och god vattenstatus​, fiskerihushållning, genomförandet av EU:s regional- och strukturpolitiska program​. Uppgifter inom offentlig persontrafik överförs till Traficom.​

Tillstånds- och tillsynsverket har riksomfattande behörighet

Det nya tillstånds- och tillsynsverket är ett riksomfattande, sektorsövergripande statligt ämbetsverk med cirka 2 000 anställda. I verket samlas alla Valviras uppgifter och den största delen av regionförvaltningsverkens tillstånds-, styr- och tillsynsuppgifter och närings-, trafik- och miljöcentralernas miljöuppgifter.

Verket samarbetar regionalt med andra statliga myndigheter, kommuner, välfärdsområden, näringslivet och övriga berörda grupper. Verket fortsätter sin verksamhet vid verksamhetsställena för de nuvarande regionförvaltningsverken, dvs. verket har ett verksamhetsställe på 18 orter i Finland. Tillstånds- och tillsynsverkets planerade huvudsakliga verksamhetsställe är Tammerfors. Detta förväntas inte påverka personalens placeringsorter, med undantag för ledningen.

I landskapet Åland finns också i fortsättningen Statens ämbetsverk på Åland.


Regional information


Uppdaterad: 13.05.2025