Museivägar

Sett ur ett väg- och trafikhistoriskt perspektiv är museivägarna den värdefullaste delen av vårt vägnät.Museivägarna berättar om vägunderhållets och vägtrafikens utveckling, utbyggnaden av kommunikationsnätet och dess byggare, användningen av vägarna och deras användare.

Museivägarna bevaras i den form de var när de utsågs till museiobjekt. Inga ändringar görs i objekten, om inte trafiksäkerheten eller objektets bevarande kräver det. Samlingen av museiobjekt utvecklas i enlighet med principerna och kriterierna av en godkänd samlingspolitik.

ELY-centralerna ansvarar för underhållet av följande museivägar:

Fagerviksvägen, Gamla kustvägen, Ingå

Fagerviksvägen är en del av den medeltida Stora Kustvägen mellan Åbo och Viborg. Rutten röjdes redan på 1200-talet till en landsväg. Vägen gick längs Finska vikens kust från socken till socken och förenade således landets viktigaste bosättnings- och förvaltningsområden.

Huovintie, Kjulo

Huovintie som börjar vid Kumo älvs mynning är en del av den medeltida landsvägsförbindelsen mellan Ulvsby och Åbo.

Koivisto bygdeväg, Äänekoski

Museivägen i Koivisto är en del av vägförbindelsen mellan Kuopio och Vasa. Lantmätarna märkte ut vägen 1777. Koivisto var ända till mitten av 1800-talet en korsning för huvudvägarna i Mellersta Finland.

Kuortti, Pertunmaa

Vägen mellan Kuortti och Koirakivi i Pertunmaa användes troligtvis redan i slutet på 1400-talet. På 1500-talet var den en av de viktigaste rutterna som förenade Savolax och Tavastland.

Magneettimäki, Enare

Magneettimäki i Enare är ett ungefär tre kilometer långt sluttningsavsnitt av den kända Ishavsvägen. Liinahamari i Petsamo var under åren 1940–1941 den enda oceanhamnen i Nordeuropa som var öppen året runt.

Peräkunnantie, Ruovesi

Landsvägen från Kuru kyrka till Ruovesi kyrka är en del av vägen Peräkunnan tie mellan Parkano och Mänttä. De tidigaste uppgifterna om bebyggelse längs vägen är från 1500-talet.

Tusby Strandväg, Tusby

Landsvägen vid Tusby träsk, som klyver Tusby, härstammar från 1600-talet. I början på 1900-talet bodde längs vägen flera av de främsta finländska konstnärerna, som Pekka Halonen, Jean Sibelius, Eino Leino och Eero Järnefelt.​​​​​​​

Vanhalinnantie, Tavastlands oxväg, Lundo

Vanhalinnantie följer samma linje som Tavastlands oxväg och är en av Finlands äldsta rutter. Vid Lundo finns Oxvägens längsta vägparti som bevarats i sin gamla form.

Ta kontakt - Trafikens kundservice

Vägtrafikantlinjen 0200 2100

    Meddelanden om brådskande problem på landsvägarna som äventyrar trafiken (24/7).

 

Avaa chat-ikkuna