Arealbaserade stöd

Avsikten med de arealbaserade stöden är bland annat att trygga en lönsam och kontinuerlig produktion och att skydda miljön.

NTM-centralen har hand om följande stöd:

Miljöavtal och ekologisk produktion

Miljöavtalen består av olika åtgärder som främjar vattenskyddet inom lantbruket, lantbruksnaturens mångfald och genetiska mångfald. Lämna in ansökan om avtal till NTM-centralen i samband med den samlade stödansökan. Avtalen är 5-åriga.

Ekologisk produktion främjar återanvändning av säkra organiska gödslingsämnen och ökar växt- och djurarternas mångfald samt en mer artspecifik djurvård. En ny förbindelse om ekologisk produktion sökes hos NTM-centralen.

Övriga arealbaserade stöd sökes hos kommunens landsbygdsmyndighet, läs mer på Livsmedelsverkets webbsidor:

Regional information

Luonnonmukainen tuotanto

Luomun kokonaispinta-ala Kaakkois-Suomessa on noin 19 400 hehtaaria. Vuonna 2018 luonnonmukaisen tuotannon sopimusala nousi alueellamme lähemmäs 20% edellisvuoteen verrattuna. Kaakkois-Suomessa on luomutiloja lähemmäs 300, joista kotieläintiloja on hiukan yli 40.

Kaakkoissuomalaisella luomutilalla on peltoa keskimäärin noin 64 hehtaaria, mikä tarkoittaa että luomutilojen keskikoko on maan keskiarvoa suurempi. Myös luonnonmukaisesti viljelty ala (14,2%) on Kaakkois-Suomessa maan keskiarvoa (12,8%) korkeampi.

Eniten viljellään nurmea ja kauraa. Näiden lisäksi tulevat seosviljat, vehnä, muut kasvit sekä ohra ja ruis. Tärkeimmät puutarhakasvit luomussa ovat mustaherukka ja mansikka. Peruna ja muut puutarhakasvit kirittävät kannoilla. Puutarhakasvien kokonaispinta-ala on kuitenkin hyvin pieni verrattuna tärkeimpiin vilja- ja valkuaiskasveihin ja nurmiin.

Kotieläintuotannon osalta alueellamme on eniten luomunautatiloja (maito- ja liha) sekä luomulammastiloja. Näiden lisäksi on luomukananmunien tuotantoa, mehiläistaloutta sekä erikoisuutena luomubiisoneita.

Ajankohtaista luomutiloille

Ruokaviraston sivuille on koottu tietoa ja linkkejä luomutuotannosta luomumaatilojan ja muun alkutuotannon näkökulmasta:http://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat


Uppdaterad