Navigeringsmeny

Maaseudun kehittäminen sv

Utveckling av landsbygden

Vårt mål är att hjälpa aktörer, invånare och företagare på landsbygden att göra landsbygden till en bättre plats att bo, leva och driva företag på. Vi beviljar stöd ur EU:s landsbygdsfond varje finansieringsperiod.

År 2023 inleddes en ny finansieringsperiod, vars stöd grundar sig på EU:s gemensamma jordbrukspolitik, för vilken förkortningen CAP (Common Agricultural Policy) används. Stöden beskrivs i CAP-planen, som jord- och skogsbruksministeriet har utarbetat tillsammans med intressentgrupperna.

Under den nya finansieringsperioden 2023–2027 kan man ansöka om bland annat:

  • investeringar i och utveckling av små företag på landsbygden
  • projekt som ökar näringarnas verksamhetsmöjligheter och landsbygdens livskraft
  • allmännyttiga investeringar
  • klimat- och miljöåtgärder
  • informationsförmedling och utbildning
  • bredbandsinvesteringar
  • jordbrukens investeringar och utveckling samt rådgivningstjänster

Vid varje NTM-central har vi utarbetat regionala utvecklingsplaner för landsbygden för finansieringsperioden 2023–2027.

Företags- och projektstöd för landsbygden

Ansökningarna om företags- och projektstöd för landsbygden för EU-finansieringsperioden 2023–2027 har öppnats.

Mer information till den som ansöker om stöd

Stödet söks elektroniskt via e-tjänsten Hyrrä (hyrra.ruokavirasto.fi).


Regional information


REGIONALA LÄNKAR

Utveckling av landsbygden – Nyland

  • Genomförandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (på engelska Common Agricultural Policy, CAP) för perioden 2023–2027 är i full gång. Ansökan om stöd är fortlöpande, men ansökningarna avgörs per urvalsperiod.

Utvecklingsplanen för Nylands landsbygd 2023–2027: Smaka på Nyland!

Den regionala planen för utveckling av landsbygden i Nyland innehåller de centrala tyngdpunkterna för utvecklingen av landsbygden under åren 2023–2027. Beredningen av utvecklingsplanen har varit en process som involverat regionala aktörer och centrala intressentgrupper på bred front.Bilder: Hangö landskapsbild, Strömfors bruk, Grönsaker, Sjundeå kyrkby, Flicka och får,

För utvecklingen valdes fem tyngdpunkter: lönsam och hållbar primärproduktion, aktiva och livskraftiga byar, smart och utvecklingsorienterad näringsverksamhet, rena vattendrag och biologisk mångfald och aktiv klimataktör. För varje tyngdpunkt har det fastställts mål, prioriterade tillvägagångssätt för att nå målen samt lagts fram exempel på åtgärder.
De åtgärder som vidtas i Nyland är förenliga med CAP-planens genomgående teman. Samarbete och nätverksbildning är tydligt och klart den allra viktigaste åtgärden inom alla regionala mål. Genomgående teman är också främjande av aktörernas kompetens, digitalisering och innovationer samt åtgärder som främjar miljö- och klimatmålen.

Utgångspunkten för samordningen på landskapsnivå är ett nära samarbete mellan de olika finansieringskällorna, särskilt bland de Leader-grupper som verkställer samma program. Målet för samordningen är att utnyttja finansieringen så effektivt som möjligt i enlighet med landskapets gemensamma utvecklingsstrategi och utvecklingsprogram.

Ansökningsperioder

Man kan kontinuerligt ansöka om projekt-, företags- och strukturstöd för jordbruket samt startstöd till unga jordbrukare inom landsbygdsprogrammet, men ansökningarna tas upp till behandling efter att ansökningsperioden har löpt ut.​​​ Se urvalsperioder för 2023 här:

Nylands NMT-centralens urvalsperioder för landsbygdsfondens understöd

Stödberättigad område

OBS! Investeringsstöd  för jordbruk och startstöd för unga jordbrukare beviljas i hela Nyland utan avgränsningar.

När man beviljas företags- och projektstöd beaktas placeringen av investeringen eller projektet enligt klassificeringen stad-landsbygd. NTM-centralen i Nyland och områdets Leader-grupper har fastställt ett stödberättigande område som kan beviljas företags- och projektstöd från landsbygdsfonden. Stödberättigade är nästan alla områden. Endast inre stadsområdet och största delen av yttre stadsområdet är avgränsade utanför stödet.

NTM-centralen i Nyland gynnar projekt som riktar sig till glesbygden, kärnlandsbygden och den stadsnära landsbygden.

Stödet omfattar inte:

  • Helsingfors
  • Grankulla
  • Kervo

Avgränsningar har gjorts i följande städers centraltätorter: Esbo, Kyrkslätt, Lojo, Borgå, Hyvinge, Vanda, Tusby och Träskända.

Du kan kontrollera klassificeringen av ditt eget företag eller platsen där projektet genomförs bakom följande länk:

Från denna karta (LMV) kan du kontrollera om ditt företag är beläget i ett stödberättigande område. Området där finansiering inte beviljas är markerat i svart och vitt på kartan. Adresssökningsfältet finns uppe till vänster på kartan. Om du klickar på kartan får du mer information om den platsen: områdets Leader-grupp och områdets klassificering i stads-landsbygdsklassificeringen. Klassificering påverkar utvärderingen av projekten.

Om du är osäker på om ditt företag eller projekt ligger i ett stödberättigat område, ta modigt kontakt med NTM-centralen:

[email protected]

Riktlinjer

Bekanta dig med riktlinjerna för företags- och projektstödets finansiering i Nyland:

Finansierade landsbygdsprojekt

I våra nyhetsbrev berättar vi om projekt som finansierats via landsbygdsfond. Dessutom innehåller nyhetsbreven mycket aktuell information om stödärenden och utbetalning.

Utbetalande av stöd

NTM-centralen i Nyland behandlar ansökningarna om utbetalning av utvecklings- och projektstöd för landsbygden, företagsstöd samt investeringsstöd för landsbygden. 

Landsbygdssektionen

Nylands samarbetsgrupp (LSG) har tillsatt en landsbygdssektion för att följa genomförandet av den regionala planen och de lokala strategierna för utveckling av landsbygden. Landsbygdssektionen säkerställer det regionala perspektivet och informationsspridningen vid utarbetandet och genomförandet av planen samt samordnar de regionala utvecklingsåtgärder som finansieras av landsbygdsfonden och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EMKVR) samt andra regionala åtgärder. NTM-centralen i Nyland svarar för landsbygdssektionen vid Nylands samarbetsgrupp.

Läs mer:

Arbetsordningen för landsbygdssektionen vid landskapets samarbetsgrupp (pdf)

Mer information:

Uppdaterad: 22.04.2024