Ur landsbygdens företagsstöds synvinkel är 95 procent av Finlands areal landsbygd. På basis av den nya klassificeringen av stads- och landsbygdsområden ligger ca 30 procent av Finlands företag på landsbygden. Företagsstöden för landsbygden erbjuder möjligheter för många slags företag, både nyetablerade och expanderande sådana, att utveckla sin verksamhet och förnya sig. Du kan ansöka om företagsstöd för landsbygden fastän du inte skulle utöva jordbruk vid sidan om din företagsverksamhet. Etablering av företag och investeringar får stöd för att det ska uppstå mer företagsverksamhet och fler arbetsplatser på landsbygden, vilket ökar landsbygdens livskraft. Stödet får dock inte förvränga konkurrensen.
Företagsstöd för landsbygden
Ansökan om företagsstöd för landsbygden för EU-finansieringsperioden 2023–2027 har öppnats.
Mer information om företagsstöd till den som ansöker om stöd (ruokavirasto.fi).
Regional information
Från regionerna
Maaseudun yritysrahoitus - Kaakkois-Suomi
Maaseudun yritystukea voivat hakea maaseutualueella toimivat yritykset – maatilakytköstä ei pääsääntöisesti vaadita. Tukimuotoina rahoituskaudella 2023 - 2027 ovat yrityksen investointituki, kehittämisavustus ja käynnistämistuki. Ennen investoinnin toteuttamista yritys voi saada tukea investoinnin toteutettavuustutkimukseen, jolla voidaan selvittää investoinnin toteuttamisen edellytyksiä ja vaihtoehtoja.
ELY-keskus voi tukea ainoastaan päätoimista yrittäjyyttä tai päätoimiseksi aikovia yrittäjiä.
Yrityksen tulee sijaita maaseutualueella, jotta maaseudun yritystukea voidaan myöntää. Maaseutualueen ulkopuolelle on rajattu Kotkan, Kouvolan ja Lappeenrannan keskusta-alueet. Tukikelvottomat alueet on merkitty linkin takaa löytyvään kartaan harmaalla viivoituksella. Muu alue on maaseutualuetta.
Tukiprosentti vaihtelee yrityksen koon ja sijainnin mukaan. Kaakkois-Suomi jakaantuu rahoituksen osalta I ja III-alueisiin, joilla on hieman erilaiset tukiprosentit. Lisäksi III-tukialueella tukiprosenttia voi olla hieman korkeampi, mikäli tuki voidaan myöntää yritykselle de minimis –tukena.
I-tukialueeseen kuuluvat Imatra, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti Etelä-Karjalassa sekä Miehikkälä, Virolahti, Hamina, Kotka ja Pyhtää Kymenlaaksossa.
III-tukialueeseen kuuluvat Lappeenranta, Taipalsaari, Lemi, Savitaipale, Luumäki ja Kouvola
Tukiprosentteihin vaikuttaa myös yrityksen kaupunki-maaseutuluokituksen mukainen sijainti: Harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla tukiprosentit ovat hieman korkeammat. Tukiprosenttiin vaikuttaa myös yrityksen koko. Yrityksen kokoa määriteltäessä tarkastellaan paitsi itse yritystä, myös yrityksen sidosyrityksiä. Koska tukiprosenttiin vaikuttaa moni asia, on tärkeää varmistaa oikea tukiprosentti ELY-keskuksen asiantuntijalta ennen hakemuksen jättämistä.
Kaupunki-maaseutuluokitus, syöttämällä hae -kenttään yrityksesi osoitteen, voit tarkastaa, millä maaseutualueella yrityksesi sijaitsee
Yritystoiminnan käynnistäminen ja kehittäminen
Jos sinulla on maatila, voit saada maaseudun yritystukea maatalouden ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämiseen. Käynnistystukea voi käyttää esimerkiksi kirjanpidon suunnitteluun, markkinointisuunnitelman laadintaan, liiketoimintasuunnitelman laadintaan, tuotannon suunnitteluun tai investointien suunnitteluun. Käynnistystukea maatalouden ulkopuolisen yritystoiminnan aloittamiseen voi saada 5 000 tai 10 000 euroa hankkeen sisällöstä riippuen.
Kehittämisavustusta voidaan myöntää maa- ja metsätalouden alkutuotannon ulkopuolisen yritystoiminnan kehittämiseen mikro- ja pienyritykselle ja maatilalle. Kehittämisellä tarkoitetaan tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien, markkinoinnin, teknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen kehittämistä sekä muuta yritystoiminnan uudistumista edistävää kehittämistoimea. Tukea voidaan myöntää enintään 50 prosenttia tuen perusteeksi esitetyistä hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävien kustannusten määrä voi olla enintään 100 000 euroa.
Investoinnin toteutettavuustutkimuksella voit selvittää esimerkiksi, onko tarkoituksenmukaisempaa hankkia valmis tuotantorakennus sen sijaan, että rakentaisit uuden tai olisiko taloudellisempaa hankkia koneita käytettynä kuin uutena. Toteutettavuustutkimukseen myönnetty tuki ei edellytä investoinnin toteuttamista. Selvitys voi päätyä lopputulokseen, että investoinnin toteuttaminen ei ole järkevää. Tukea voidaan myöntää 50 % enintään 50 000 euron kustannuksiin.
Yritystuen hakijan muistilista
Yritystuen hakijan on hyvä muistaa seuraavat asiat:
Ota yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan ennen hakemuksen jättämistä.
Älä aloita hanketta liian aikaisin. Esimerkiksi sopimuksen tai tilauksen tekeminen voidaan katsoa hankkeen aloittamiseksi. Hanke on mahdollista aloittaa omalla riskillä aikaisintaan sen jälkeen kun hanketta koskeva tukihakemus on lähetetty Hyrrä-asiointipalvelussa.
Laadi tai päivitä yrityksen liiketoimintasuunnitelma. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan liiketoimintasuunnitelma, johon sisältyy tulossuunnitelma, rahoitussuunnitelma ja velkaluettelo (esimerkiksi Yritystutkimus ry:n T2- T4- ja T7-lomakkeet tai vastaavat tiedot).
Investointitukihakemuksen liitteeksi tarvitaan investointisuunnitelma ja toteutettavuustutkimusta haettaessa hakemukseen on liitettävä toimenpidesuunnitelma.
Laadi kustannusarvio ja selvitä vähintään 3 000 euron kone- ja laitehankinnoista sekä ostopalveluista kustannusten kohtuullisuus esim. tarjouksia pyytämällä.
Suunnittele hankkeen kokonaisrahoitus huolella. Selvitä rahoittajaltasi esim. pankilta tai Finnveralta, sisältääkö hankkeesi rahoitus julkista tukea. Mainitse rahoittajalle, että olet hakemassa yritystukea jotta rahoituksen yhteensovitukseen osataan kiinnittää huomiota.
Yritystuen hakeminen ja rahoitettavien hankkeiden valinta
Maaseudun yritystukien haku on jatkuva, mutta tukihakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajaksot ovat ELY-keskuksesta haettavien yritystukien osalta vuosittain seuraavat:
Rahoitettavat hankkeet arvioidaan valtakunnallisia toimenpidekohtaisia valintaperusteita käyttäen, ja parhaat pisteet saaneet hankkeet valitaan rahoitettaviksi. Kaikissa ELY-keskuksissa sovelletaan samoja valintaperusteita.
Otamme yhteyttä kaikkiin myönteisen rahoituspäätöksen saaneisiin ja käymme lävitse yritystukien maksatusohjeen. Toimitamme lisäksi kirjallisen ohjeen hakemuksenteon tueksi.
Jos sinulla on kysyttävää tuen maksamisesta, ole yhteydessä maksatusasiantuntijaan:
Maaseudun kehittämishankkeista vauhtia yrittäjyyteen
Maaseutualueella sijaitsevien yritysten toimintaa voidaan kehittää myös yritysryhmähankkeilla. Yritysryhmähankkeessa ryhmä yrityksiä kehittää toimintaansa yhteisillä ja yrityskohtaisilla kehittämistoimenpiteillä. Tavoitteena voi olla tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- tai myyntiyhteistyön kehittäminen tai tuoteperheen suunnittelu. Hankkeen hallinnoijana toimiva kehittämisorganisaatio kokoaa yritysryhmän ja vastaa siitä, että hankkeeseen osallistuvat yritykset saavat suunnitelman mukaiset kehittämispalvelut. Yritysryhmähankkeessa on oltava 3-10 yritystä.
Finansiering för SMF Företag - fråga experten: 0295 024 800, öppen mån-fre kl. 9-15, epost: [email protected]
Vill du ha hjälp med finansiering, internationalisering eller kompetensutveckling? Fyll i formuläret - en expert från Team Finland -nätverket kommer att kontakta dig inom två arbetsdagar: Kontaktbegärän