- NTM-centralerna
- Regionens situation och utsikter
- Organisation
- Planering och uppföljning
- Projekt
- Vägprojekt
- Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen
- Finansierade projekt
- Projektberättelser
- Helsieni Oy:s svampproduktion ökade med hjälp av finansieringen för näringsåtervinning
- Pohjolan Peruna förädlar återvunna gödselmedel av produktionens biflöden för användning inom jordbruket
- Soilfoods jordförbättringsmedel kan halvera erosion och fosforavrinning i lermarker
- Redono utvecklar ett lokalt ekosystem för matproduktion i Lojo
- Weeefiner fångar upp näringsämnen i fiskodlingsbassänger
- Fiskeriindustrins avloppsvatten omvandlas till gödsel med en elektrokemisk metod
- BioKymppi har legat före gällande återvinning av näringsämnen
- Gaiamare förädlar rötningsrester till gödselpreparat
- Ersättare för växttorv
- Separata temaprojekt
- Hästgödsel fungerar som ett jordförbättringsmedel för marken – IHAA-projektet
- Koncept för serietillverkad näringsåtervinningsanläggning i gårdsbruksklass
- INSPIRE
- RIWET
- APRIORA
- LUMO-programmet
- Uppgifter och verksamhet
Med gemensam österbottnisk kraft mot naturpositiva landskap – uppgörandet av ett LUMO-program för Österbotten och Södra Österbotten har påbörjats
NTM-centralen i Södra Österbotten påbörjar i samarbete med Södra Österbottens och Österbottens förbund arbetet med att göra upp en regional genomförandeplan för den biologiska mångfalden, ett LUMO-program, för Österbotten och Södra Österbotten. LUMO-programmet är ett gemensamt verktyg för att mota utarmningen av den biologiska mångfalden.
Aktuellt
När LUMO-programmet utarbetas tas regionens aktörer med i arbetet
Aktörerna i regionen är centrala i uppgörandet av LUMO-programmet. LUMO-programmet görs upp ur en regional infallsvinkel med hjälp av regionalt kunnande och brett deltagande med hjälp av nätformulär och workshopar. LUMO-programmets innehåll och målsättningar görs upp med resultaten från deltagandet som grund.
Aktörspecificka nätformulär :
• Företag - LÄNK
• Jordbrukare och skogsägare (frågeformuläret publiceras under april)
• Delägarlag (frågeformuläret publiceras under april)
• Församlingar (frågeformuläret publiceras under april)
• Föreningar (frågeformuläret publiceras under april)
• Ett öppet förmulär för allmänheten (frågeformuläret publiceras under april)
De temavisa workshoparna och deras tidtabell:
• Invasiva arter (17.2)
• Skogs- och myrmarksmiljöer (10.3)
• Jordbruksmiljöer och vårdbiotoper (28.3)
• Kust och skärgård (10.4)
• Insjövatten (24.4)
• Stads- och bebygd miljö (8.5)
• LUMO-kluster (20.5)
• Åtgärdsworkshop (18.6)
Beroende på tema kommer centrala intressenter från regionerna att bjudas in att delta i workshopparna, bland annat intresseorganisationer, medborgar- och naturskyddsorganisationer samt experter från kommuner och statliga myndigheter. Frågor om LUMO-programmet eller deltagande i workshoppar kan riktas till projektchef Robin Sjöblom (kontaktuppgifter nere på sidan).
Förlusten av biologisk mångfald är en av vår tids stora utmaningar
Den starka förlusten av biologisk mångfald är ett globalt fenomen. I Finland bedöms att ungefär hälften av naturtyperna och till och med var nionde art är hotad. De största orsakerna till att den biologiska mångfalden minskar i finländska förhållanden är bland annat att markanvändningen har ändrats, öppna områden har växt igen och skogliga miljöer har förändrats.
För att stoppa förlusten av den biologiska mångfalden och vända utveckligen har det gjorts upp biodiversitetsstrategier och -program på många olika nivåer. På internationell nivå drar FN:s biodiversitetsavtal och EU:s biodiversitetsstrategi upp riktlinjerna, medan man i Finland håller på att utarbeta en nationell strategi med tillhörande handlingsprogram för den biologiska mångfalden.
Bild: Öppna områden som växer igen är en av de största orsakerna till att den biologiska mångfalden minskar i finländska förhållanden. Till de värdefulla öppna områdena hör exempelvis vårdbiotoper.
LUMO-programmet är ett regionalt verktyg för att mota förlusten av den biologiska mångfalden
LUMO-programmet är ett gemensamt verktyg som regionala aktörer kan använda för att mota utarmningen av den biologiska mångfalden. I programmet ingår både strategiska linjedragningar och en konkreta åtgärder.
De internationella och nationella planerna och strategierna skapar ramarna för utarbetningen av LUMO-programmet och under arbetet beaktas även regionala aktörers egna lokala eller regionala planer för biologisk mångfald. En regional utredning om naturens mångfald som gjorts upp av Finlands miljöcentral ger aktuell vetenskaplig grund för LUMO-programmet.
I samarbete finns kraft
En regional LUMO-samarbetsgrupp har grundats för arbetet med att göra upp LUMO-programmet. Till gruppen har representanter från kommunsektorn, intressebevakningsorganisationer, naturskyddsföreningar och andra centrala aktörer bjudits in. Med hjälp av LUMO-samarbetsgruppen säkerställs den regionala och lokala sakkunskapen och gruppens huvudsakliga mål är att skapa en gemensam vision och ståndpunkt för utarbetningen av LUMO-programmet.
Under arbetet ordnas flera temavisa workshopar, till vilka aktörer från ett brett fält kommer att inbjudas. Under workshoparna utarbetas i samarbete LUMO-programmets målsättningar och innehåll ur ett regionalt perspektiv. Utöver workshoparna görs även nätförfrågningar som är avsedda för en bred målgrupp och för allmänheten. På så sätt har alla möjlighet att framföra sina synpunkter och delta i arbetet med LUMO-programmet.
Målet med brett samarbete är att på ett omfattande sätt engagera olika aktörer i att verkställa LUMO-programmet. Med åtgärder av olika typ och storlek skapar vi tillsammans naturpositiva landskap!
LUMO-programmets Kick-off webinarium
LUMO-programmets Kick-off webinarium hölls i slutet av november. Under webinariet presenteras själva LUMO-programmet och andra aktuella ämnen som berör detta. Aktuella ämnen som behandlades var bl.a. den nationella strategin för biologisk mångfald och dess internationella refererensram, EU:s restaureringsförordning och Finlands miljöcentrals regionala utredning av den biologiska mångfalden.
Materialet och inspelningen från webbinariet finns bakom länkarna nedan:
- Video: Lehtomäki Joona, Miljöministeriet: Aktuellt inom naturpolitiken (youtube.com)
- Aktuellt inom naturpolitiken (pdf, Miljöministeriet)
- Video: Kontula Tytti, Finlands miljöcentral: Den regionala utredningen över den biologiska mångfalden i Österbotten och Södra Österbotten (youtube.com)
- Den regionala utredningen över den biologiska mångfalden (pdf, Finlands miljöcentral)
- Video: Robin Sjöblom, NTM-centralen: LUMO-programmet i Österbotten och Södra Österbotten (youtube.com)
- LUMO-programmet i Österbotten och Södra Österbotten (pdf, NTM-centralen)
Observera att du på videorna kan välja textning på svenska via menyn som finns under kugghjulet i nedre kanten av videobilden. Välj sedan textningsspråk.
Lisätietoja:
Robin Sjöblom
Projektipäällikkö – LUMO-ohjelma
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
0295 027 764
Uppdaterad: 26.03.2025