Miljö

Information om miljöns uppgifter och tjänster

Uutisia -Ympäristö

null Även Finland kan drabbas av torka: nya riktlinjer skapar en grund för riskhanteringen

Även Finland kan drabbas av torka: nya riktlinjer skapar en grund för riskhanteringen

I publikationen om de nationella riktlinjerna för hantering av risken för torka finns för första gången en beskrivning av principerna för hantering av risken för torka och information om konkreta åtgärder för att utveckla beredskapen för torka och minska de skador som torkan medför.

Finland är känt som ett av världens vattenrikaste länder. Trots detta har torkan redan haft betydande konsekvenser för samhället också i Finland. 

Till exempel orsakade torkan 2018 skador för hundratals miljoner euro inom jordbrukssektorn. Som en följd av klimatförändringen beräknas torka förekomma allt oftare och i allt större utsträckning i en stor del av Finland. Konsekvenserna av svår torka återspeglas också i Finlands försörjningsberedskap. 

Hanteringen av risken för torka och beredskapen inför torka i Finland bör utvecklas på ett proaktivt och övergripande sätt. Det här är slutsatsen i den rapport om de nationella riktlinjerna för hantering av risken för torka som publicerades torsdagen den 7 november. 

I enlighet med riktlinjerna förutsätter riskhanteringen att det utvecklas uppföljnings- och varningstjänster för torka, sårbarhets- och riskbedömningar, beredskapsplanering samt att åtgärderna och beredskapen samordnas. Konkreta åtgärder föreslås både för myndigheterna och för de sektorer som lider av torkan. 

Torka utgör den mest betydande risken särskilt för vattenförsörjningen och jordbruket, men även skogsbruket, vattenkraften och ekosystemen lider av torkan. 

Läs mer:

Även Finland kan drabbas av torka: nya riktlinjer skapar en grund för riskhanteringen (mmm.fi)

 

Kundservice för miljöfrågor

0295 020 901 mån.–fre.

kl. 9–16 (lna/mta.)

kundservice.miljo(at)ntm-centralen.fi
(Bilagor max. 35 Mt)

Läs mer om kundservice

Vindkraftsrådgivning

Experthjälp och råd till kommuner, landskapsförbund, NTM-centraler, verksamhetsutövare och medborgare 0295 023 044

Läs mer om rådgivingen

Tillståndsrådgivning för förnybar energi

Tillståndsrådgivning för de som

planerar produktion av

förnybar energi

0295 020 920

tisdagar och onsdagar
klockan 9.00 - 12.00

Läs mer om rådgivingen

Genvägar
På andra webbplatser