- Miljö
- Handledning av områdesanvändning och byggande
- Understöd för avstående från oljeuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd för avstående från gasuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd från programmet Finland i rörelse för restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden
- Vård av kulturmiljön
- Naturvård
- Ansökan om understöd för att främja hanteringen av arter som ingår i förteckningen över invasiva främmande arter
- Ersättning för skador och för att förebygga skador orsakade av fridlysta djur
- Kommun- och Organisation-Helmi
- Stöd för iståndsättning och vård av vårdbiotoper enligt naturvårdslagen
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Utnyttjande och skötsel av vattenresurserna
- Prövningsbaserade statsunderstöd för vattendrags- och fiskerihushållningsprojekt
- Ansökan om understöd för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket
- Miljövård
- Miljökonsekvensbedömning
- Förorenad mark eller förorenat grundvatten
- Anmälningar enligt miljöskyddslagen
- Anmälan om miljöskada
- Miljösäkerhet inom gruvverksamhet
- Övervakning
- Uppföljning av miljöns tillstånd
- Miljömedvetenhet och miljöfostran
- Finansiering och understöd - Ansvarsområdet för miljö
- Kundservice för miljöfrågor
Söker du information om understöd för att byta ut oljeuppvärmning?
Understöd från programmet Finland i rörelse för restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden, ansökningstiden har gått ut 2.12.2024
NTM-centralen i Nyland beviljar statsunderstöd för restaurering och utveckling av närrekreationsområden och närnaturområden i Finlands kommuner samt för förbättring av tjänster i dessa. Understöd kan ansökas under perioden 22.10–2.12.2024 kl. 16.15. Sökande kan vara kommuner och samkommuner.
Vid beviljande av understöd tillämpas statsunderstödslagen (688/2001). Statsunderstöden är behovsprövade specialunderstöd enligt definitionen i statsunderstödslagen.
Sökande av understöd
Utlysningen av specialunderstöd riktas till kommuner och samkommuner. Utöver enskilda kommuner och samkommuner uppmuntras kommunerna också att bilda regionala konsortier för planeringen av gemensamma projekt. Understödet riktas i första hand till mark som ägs eller förvaltas av kommunerna. Om projekten också gäller privat mark ska kommunen säkerställa markägarens skriftliga samtycke till projektet, och dessutom ska reglerna om statsstöd beaktas.
Mål för understödet
Med understödet verkställs regeringsprogrammets tväradministrativa program Finland i rörelse, vars mål är att öka den motionsinriktade livsstilen och funktionsförmågan i alla åldersgrupper.
Närnaturen, friluftsleder och friluftsområden är de populäraste platserna för befolkningen att röra på sig, oberoende av åldersgrupp. Närrekreationsområden och deras strukturer är jämlika, avgiftsfria motionsplatser med låg tröskel som betjänar en stor grupp användare oberoende av ålder, socioekonomisk ställning och nationalitetsbakgrund. Genom att utveckla dessa områden blir de allt mer attraktiva, och dessutom möjliggörs motion i naturen för nya användargrupper och ökas områdesanvändningen bland de nuvarande användarna.
Det huvudsakliga målet med understödet är att öka befolkningens rörlighet (fysiska aktivitet) i närnaturen genom att skapa högklassiga och lättillgängliga närrekreationsområden. Målet uppnås genom att restaurera och utveckla kommunernas befintliga rekreationsområden samt deras rutter, strukturer och tjänster, eller genom att skapa servicestrukturer och rutter på nya områden samt förbättra tillgängligheten. Understöd beviljas dock inte för byggande eller förnyande av belysning. Anskaffningen av utrustning för utomhusgym kan understödas om den placeras i anslutning till motionsplatser i naturen.
Projekten som söks ska vara allmännyttiga och stödja så många användare som möjligt att vistas utomhus och röra sig i naturen. När kommunerna utarbetar projektförslagen ska de särskilt granska områden där det har funnits ett särskilt användningstryck och sträva efter att minska belastningen på potentiellt känsliga naturområden. De planerade åtgärderna får inte försämra områdets naturvärden.
Det är till fördel för projektet om man i beredningen av projektförslaget har granskat natur- och rekreationsområdena som en helhet, i mån av möjlighet i regionalt samarbete. Centrala synpunkter är bland annat rekreationsområdenas inbördes kopplingar, grönområdesnätverkets struktur samt behovet av att inrätta och utvidga rekreationsförbindelser eller rekreationsområden.
Det är till fördel för projektet om rekreationsområdena är lättillgängliga vardagliga naturområden dit människor kan ta sig till fots, med cykel eller med kollektivtrafik. Redan resan till naturområdet kan uppmuntra till fysisk aktivitet, och projekten stöder samtidigt Finlands mål för koldioxidneutralitet.
Det är också till fördel för projektet om det förbättrar tillgängligheten.
Understöd som kan sökas
Ansökan om understöd ska lämnas in till NTM-centralen i Nyland innan man inleder de åtgärder för vilka understöd söks. Understöd kan beviljas endast för kostnader som har uppkommit efter att ansökan lämnades in.
Anslaget som reserverats för specialunderstödet är 2,42 miljoner euro. Projektet ska slutföras senast 31.12.2025 (datum förändrats 18.11.2024). Projektets tidtabell ska anges i ansökan, och beslut om finansiering fattas projektspecifikt. Tidtabellen för slutrapporten och utbetalningen fastställs i understödsbeslutet.
Understödet beviljas upp till högst 50 procent av projektets faktiska godtagbara totalkostnader. Understödets maximibelopp är 200 000 euro per projekt. Endast kostnader utan moms godkänns för understöd. NTM-centralen beviljar inte understöd för projekt som ger kommunerna direkt ekonomisk nytta. Den ekonomiska inkomst som åtgärderna eventuellt ger upphov till ska anvisas i kostnadsberäkningen för att täcka självfinansieringsandelen.
De faktiska kostnaderna för de projekt som understöds godkänns mot fakturor efter att den av NTM-centralen utsedda projektövervakaren har godkänt slutrapporten. Utbetalning kan sökas på basis av de faktiska kostnaderna i högst tre rater, och högst 20 procent i förskott. Utbetalningen sköts av UF-centret.
Som kommunens självfinansieringsandel godkänns till exempel personalens lönekostnader, planeringskostnader eller materialkostnader för konstruktioner. Som godtagbara kostnader för projektet betraktas kostnaderna för de arbetstagare som anställts för projektet samt kostnaderna för övriga arbetstagare, om understödstagaren med hjälp av arbetstidsuppföljning på ett tillförlitligt sätt visar att arbetsinsatsen hänför sig till projektet. Kostnaderna ska vara nödvändiga för projektet och rimliga till sitt belopp. Talkoarbete eller andra resurser som erhållits avgiftsfritt kan inte inkluderas i projektets självfinansieringsandel.
Följande är inte godtagbara kostnader:
- Avskrivningar
- Kostnader för medelanskaffning
- Kostnader för affärs- och placeringsverksamhet
- Reserveringar
- Kalkylmässiga poster som inte grundar sig på faktiska kostnader
- Amorteringar på lån
- Räntor på lån
- Avgifter för icke-lagstadgade tilläggspensioner
- Uppsägningsersättningar eller lönekostnader som betalas för uppsägningstiden utan arbetsskyldighet
- Resultatpremier
- Rättegångskostnader eller ersättningar som utdömts av domstol
- Avgifter av straffkaraktär, såsom böter eller dröjsmålsräntor
- Återbetalning av understöd, återkravsskyldighet eller kreditförlust för understöd som fördelats vidare.
Hur skrivs ansökan?
Ansökan om understöd ska göras elektroniskt i regionförvaltningens e-tjänst. I understödsansökan ska man ange korrekta och tillräckliga uppgifter om statsunderstödets användningssyfte samt andra uppgifter som myndigheten behöver för behandlingen av ansökan. Alla begärda bilagor ska bifogas ansökan.
Regionförvaltningens e-tjänst (sahkoinenasiointi.ahtp.fi/sv)
Bilagor till ansökan
Till ansökan ska alltid bifogas:
- En projektplan som är noggrannare än den plan som presenteras på ansökningsblanketten, dvs. en utredning om projektets bakgrund, åtgärder, tidtabell, mål, betydelse och hållbarhet.
- Projektets kostnadskalkyl, finansieringsplan och noggranna kostnadsspecifikationer där till exempel personarbete för planering och genomförande av projektet, materialkostnader samt köpta tjänster specificeras per objekt.
- Tillstånd och samtycken som krävs för projektet, såsom markägarens och vattenområdets ägares ägar- och innehavarsamtycken, nödvändiga kommunala beslut och undantagsbeslut inom naturskyddet. Dessutom ska en lägeskarta, ett planutdrag från den gällande planen samt en beskrivning av planläggningssituationen bifogas. Med dessa dokument påvisas att projektet är redo att genomföras.
- En försäkran om sanktioner där sökanden försäkrar att sanktionerna mot Ryssland inte gäller hen eller hens förmånstagarkrets eller underleverantörer. Beslut om understöd kan fattas först efter att myndigheten har tagit emot försäkran. Blanketten för försäkran om sanktioner finns i Suomi.fi-tjänsten.
Om man redan har ansökt om eller beviljats annat understöd för projektet eller ett nära anknutet projekt ska man i ansökan bifoga:
- Ansökan och projektplan för anhängiga ansökningar.
- Beslut och projektplan för projekt som fått finansiering.
Om det på projektområdet eller i dess influensområde finns naturskyddsmässiga värden, såsom förekomst av utrotningshotade arter, naturtyper som skyddas av naturskyddslagen eller skogslagen, naturskyddsområden, Natura-områden eller värdefulla vattendrag ska man i understödsansökan bifoga uppgifter om objekten och en uppskattning om behovet av en konsekvensbedömning.
Uppgifter som begärs i ansökningsformuläret
För vilket ändamål söks understöd och vilket är understödets huvudsakliga objekt
Berätta om understöd söks för att genomföra åtgärderna eller både för planering och genomförande. Understödet är avsett för konkreta restaurerings- och utvecklingsprojekt samt det planeringsarbete som dessa förutsätter. Enbart planering stöds inte.
Precisera om det är fråga om ett nytt rekreationsobjekt, en utvidgning av ett existerande objekt eller en förbättring av ett befintligt objekts användbarhet.
Projektets namn
Du kan namnge projektet till exempel utifrån målområdet och åtgärderna.
Beskrivning av området och dess användning samt områdets plansituation
Beskriv området och dess nuvarande och framtida användning i större utsträckning. Ange också den gällande plansituationen och den planerade markanvändningen i planer på högre nivå.
Projektets mål
Beskriv projektets mål kortfattat. En närmare beskrivning av projektet ges i projektplanen som bifogas ansökan.
Beskrivning av de åtgärder för vilka understöd söks
Beskriv kort vilka åtgärder som ska genomföras inom projektet. Till exempel byggande av ruttnätverk och skyltar, rastplatskonstruktioner, hobbykonstruktioner eller planeringsarbete. Närmare uppgifter om projektets åtgärder ges i projektplanen som bifogas ansökan.
Övriga kommuner, organisationer och markägare som deltar i projektet
Berätta vilka andra aktörer som deltar i genomförandet av projektet och vilken deras roll är.
Hur främjar projektet kommuninvånarnas möjligheter att röra sig i naturen?
Beskriv allmänt situationen i kommunen gällande rekreationsområden och det planerade projektets betydelse för helheten. Berätta hur projektområdet är kopplat till andra rekreationsområden.
Till vilken användargrupp riktas objektets tjänster eller produkter?
Beskriv om projektet är ett allmänt objekt eller om det i första hand riktar sig till någon hobbygrupp. Specificera användarna enligt hobbygrupp i mån av möjlighet och uppskatta objektets användarantal.
Är objektets tjänster helt eller delvis tillgängliga?
Berätta om till exempel barn, äldre och personer med funktionsnedsättning, såsom nedsatt hörsel eller syn eller rörelsehinder, har möjlighet att röra sig i målområdet och använda projektets tjänster.
Produceras avgiftsbelagda tjänster i projektet?
Berätta om projektet omfattar tjänster som är avgiftsbelagda för användarna. Berätta vad tjänsterna är och varför de är avgiftsbelagda.
Beaktas grupper med särskilda behov i projektet?
Om grupper med särskilda behov beaktas, beskriv vilka de är och hur de beaktas.
Projektets inverkan på bevarandet och utvecklandet av naturvärden.
Beskriv objektets naturvärden och hur projektet främjar bevarandet och utvecklingen av dessa.
Objektets tillgänglighet och verkningar angående detta
Beskriv objektets tillgänglighet såsom avstånd och trafikförbindelser från kommunernas centrum, samt om det finns kollektivtrafikförbindelse till objektet. Bedöm också den eventuella ökningen av trafikmängderna och dess effekter, såsom trafikstockningar.
Projektets övriga verkningar
Beskriv eventuella övriga fördelar med projektet. Presentera också projektets eventuella negativa konsekvenser och risker för till exempel bosättningen och miljön samt hur dessa konsekvenser hanteras.
Fortsättningsåtgärder efter projektet
Beskriv hur objektet ska underhållas och utvecklas i fortsättningen. Berätta också hur underhållet av konstruktionerna sköts.
Kostnadskalkyl
Ange projektets uppskattade kostnader totalt utan mervärdesskatt. Dela in kostnaderna i löner, personalbikostnader, resor, utrustning och förnödenheter, övriga konsumtionsutgifter, köpta tjänster samt omkostnader.
Omkostnader är understödstagarens kostnader för allmän förvaltning som inte direkt hänför sig till någon viss funktion eller projekt. Om omkostnaderna uppkommer för projektoperatören oberoende av projektet kan de inte allokeras till projektets bokföring. Omkostnaderna kan uppgå till högst 15 procent av kostnaderna för det understödda projektet. Omkostnaderna ska grunda sig på faktiska och verifierbara kostnader.
Omkostnaderna ska:
- allokeras tydligt med motiveringar
- motsvara projektets kostnadskalkyl
- dokumenteras separat
- ha samma kriterier för hela användningsperioden.
Även om upphandlingen inte hör till tillämpningsområdet för lagen om offentlig upphandling förutsätter NTM-centralen att man begär anbud av fler än en varu- eller tjänsteleverantör för alla upphandlingar med ett värde av minst 30 000 euro om inte kommunens ramavtalsleverantörer anlitas. Handlingarna i anslutning till anbudsförfrågan ska förvaras som en del av förvaltnings- och bokföringsmaterialet och ska på begäran sändas till NTM-centralen.
Beslut om understöd och efterföljande åtgärder
NTM-centralen fattar ett skriftligt beslut om statsunderstöd som kan vara positivt eller negativt. Ett positivt beslut innehåller de villkor som understödstagaren ska iaktta.
Finansieringen fastställs projektspecifikt och statsunderstödet får endast användas för det ändamål som fastställts i statsunderstödsbeslutet. Tidtabellen för slutrapporten och faktureringen meddelas i understödsbeslutet.
Understödstagaren ska utan dröjsmål underrätta NTM-centralen om alla ändringar som påverkar genomförandet av understödets användningsändamål, användningen av understödet eller andra villkor och begränsningar i anslutning till användningen av understödet. Dessutom ska understödstagaren utan dröjsmål underrätta NTM-centralen om väsentliga förändringar som hänför sig till arten eller omfattningen av projektets genomförande eller finansieringen av projektet som understödet gäller.
NTM-centralen har enligt statsunderstödslagen rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar som gäller statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet.
Tillämpbar lagstiftning
I statsunderstödslagen (688/2001) föreskrivs särskilt om de grunder och förfaranden som ska iakttas när statsunderstöd beviljas. Dessutom styrs förfarandet av förvaltningslagen (434/2003) och lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019).
Statsunderstöd beviljas efter ansökan. De allmänna förutsättningarna för erhållande av understöd är:
- ändamålet är samhälleligt godtagbart
- statsunderstödet är motiverat med avseende på de mål som ställts upp för understödet
- statsunderstödet är nödvändigt med beaktande av arten och omfattningen av projektet eller verksamheten och annat stöd
- understödet är konkurrensneutralt.
Om statsunderstödet används för lönekostnader ska sökanden enligt statsunderstödslagen försäkra följande:
- att sökanden eller sökandens representant inte genom en lagakraftvunnen dom har dömts till straff för anlitande av olovlig utländsk arbetskraft eller för arbetsgivarens utlänningsförseelse
- att den sökande inte genom ett lagakraftvunnet beslut har påförts en påföljdsavgift för att ha anställt personer som vistas olagligt i landet som arbetstagare under det år då statsunderstödet beviljas eller de två föregående åren.
Förvaltningslagen styr förfarandet i förvaltningsärenden. Lagen föreskriver bland annat handläggning av ärenden utan dröjsmål, utredningsskyldighet och motivering av beslut.
Vid ändringssökande som gäller ett understödsbeslut tillämpas förvaltningslagen och lagen om rättegång i förvaltningsärenden. Rättelseyrkandet ska riktas till den statsunderstödsmyndighet som fattat beslutet, dvs. NTM-centralen i Nyland. Ändring i statsunderstödsmyndighetens beslut om rättelseyrkande kan sökas genom ett överklagande till förvaltningsdomstolen.
Mer information
NTM-centralen i Nyland, Miljö och naturresurser, [email protected].
Uppdaterad: 03.12.2024