Miljö
Information om miljöns uppgifter och tjänster
- Handledning av områdesanvändning och byggande
- Understöd för avstående från oljeuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd för avstående från gasuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd från programmet Finland i rörelse för restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden
- Vård av kulturmiljön
- Naturvård
- Ansökan om understöd för att främja hanteringen av arter som ingår i förteckningen över invasiva främmande arter
- Ersättning för skador och för att förebygga skador orsakade av fridlysta djur
- Kommun- och Organisation-Helmi
- Stöd för iståndsättning och vård av vårdbiotoper enligt naturvårdslagen
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Utnyttjande och skötsel av vattenresurserna
- Prövningsbaserade statsunderstöd för vattendrags- och fiskerihushållningsprojekt
- Ansökan om understöd för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket
- Miljövård
- Miljökonsekvensbedömning
- Förorenad mark eller förorenat grundvatten
- Anmälningar enligt miljöskyddslagen
- Anmälan om miljöskada
- Miljösäkerhet inom gruvverksamhet
- Övervakning
- Uppföljning av miljöns tillstånd
- Miljömedvetenhet och miljöfostran
- Finansiering och understöd - Ansvarsområdet för miljö
- Kundservice för miljöfrågor
Sök understöd eller bidrag
- test Ersättning för skador förorsakade av fridlysta arter
- test Understöd för att frångå oljeuppvärmning
- test Understöd för att avstå från naturgasuppvärmning i en bostadsbyggnad
Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valvontaosa, YLVA
Uutisia -Ympäristö
Näkökulma: Ajatuksia kiertotaloustyöstä Pirkanmaalla
Erityisasiantuntija Emmi Pajunen kirjaa ajatuksia Pirkanmaan kiertotaloudesta, yhteistyöstä ja työn tavoitteista.
Aloitin Pirkanmaan ELY-keskuksessa määräaikaisessa kiertotalouden edistämistehtävässä noin vuosi sitten. Työ kiertotalouden parissa on ollut mielenkiintoista, ajatuksia herättävää ja opettavaista. Kantavana ajatuksena työssäni on ollut tehdä kiertotalouden edistämisestä mahdollisimman konkreettisia, jotta jokainen ELY-keskuksen työntekijä voisi vaivattomasti omaksua sen osaksi työtehtäviään.
Työni pohjautuu ELY-keskuksessa jo aiemmin tehtyyn työhön sekä työntekijöiden kanssa käytyihin keskusteluihin, joiden pohjalta on yhteistyössä laadittu konkreettisia toimenpide-ehdotuksia siitä, miten kiertotalous voitaisiin huomioida paremmin ELY-keskuksen tehtävissä. Esimerkiksi ympäristönsuojeluyksikön asiantuntijoiden työn tueksi on kuluneen vuoden aikana valmisteltu malleja, miten kiertotalousasioita voitaisiin tuoda esille lausunnoissa sekä koottu tutkimustietoa uusiomateriaalien hyödyntämismahdollisuuksista, ympäristövaikutuksista ja soveltuvuudesta rakentamiseen.
Kiertotaloutta edistetään yhteistyönä
Sidosryhmätyöllä on Pirkanmaan ELY-keskuksessa pitkät perinteet ja sen merkitys on keskeinen myös kiertotalouden edistämistyössä. Vuoden aikana on ollut hienoa huomata, kuinka vaikuttavaa kiertotaloustyötä Pirkanmaalla tehdään jo monella saralla ja kuinka alueemme toimijoiden panos kiertotalouden edistämisessä on tunnistettu myös valtakunnallisella tasolla.
Kuluneen vuoden aikana olen saanut olla mukana monessa sidosryhmien kanssa toteutetussa kiertotalouden edistämishankkeessa. Näistä esimerkkinä voisi mainita Tampereen korkeakouluyhteisön RATKI-hankkeen, jossa on kehitetty Pirkanmaalle rakentamisen kiertotalouden TKI-verkostoa. Hankkeen työpajoissa ELY-keskuksella on ollut mahdollisuus yhdessä muiden sidosryhmien kanssa lisätä Pirkanmaan toimijoiden tietoisuutta jätteiden hyödyntämisen mahdollisuuksista ja reunaehdoista.
Mielenkiintoinen hanke on ollut myös Tampereen yliopiston koordinoima ReCreate-hanke, jossa tutkitaan purettavista rakennuksista irrotettavien betonielementtien uudelleenkäyttöä uudisrakentamisessa. Kyseisessä hankkeessa on käyty hyvää vuoropuhelua rakennus- ja purkualan yritysten, tutkijoiden ja viranomaisten kanssa lainsäädännön ja erilaisten menettelyjen kehittämistarpeista, joilla voitaisiin edistää kiertotaloutta kestävästi.
Nopeasti muuttuva maailma tuo haasteita pitkälle tulevaisuuteen ulottuvassa työssä
Yhtenä haasteena kiertotaloustyössä on tulevaisuuden ennustamisen vaikeus ja toimintakentän jatkuva muutostila. Kiertotalouden edistäminen on pitkäjänteistä työtä, jossa tulokset näkyvät vasta vuosien tai vuosikymmenten kuluttua. Se luo haasteita sääntelyn kehittämiseen ja tavoitteiden asettamiseen. On osattava asettaa rohkeasti tavoitteita, jotka nykyisessä maailmantilanteessa saattavat näyttää vielä utopistisilta. Samanaikaisesti on kuitenkin pidettävä jalat tukevasti maassa ja kehitettävä realistisia seurantamittareita, joiden avulla tavoitteiden toteutumista ja toimenpiteiden vaikuttavuutta voidaan arvioida. Seurantamittareiden kehittäminen on nähty tarpeelliseksi myös Pirkanmaalla ja toivottavasti siihen liittyvää kehitystyötä päästään aloittamaan yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa lähiaikoina.
Miten tästä eteenpäin?
Viime aikoina on käyty laajasti keskustelua hallinnollisten menettelyjen sujuvoittamisesta. Sille on annettu huomattava painoarvo myös kiertotalouden edistämisessä. Toivon, ettei keskustelussa kuitenkaan unohdettaisi sitä, että jatkuvat toimintaympäristön muutokset synnyttävät myös tarpeen omaksua uusia asioita ja ajattelumalleja. Sen vuoksi tulee myös panostaa toimijoiden ja asiantuntijoiden osaamisen uudistamiseen, sillä se on perusta, jonka varaan sujuvat menettelyt pitkälti rakentuvat.
Osaamisen kehittäminen yhteistyöverkostoihin osallistumalla on keskeinen osa Pirkanmaan ELY-keskuksen bio- ja kiertotaloustyötä. Tänä vuonna monet yhteiset hankkeet ovat saaneet alkunsa sidosryhmien toiveista ja yhteydenotoista. Tämän yhteistyön toivon jatkuvan myös tulevina vuosina. Parhaillaan ELY-keskuksessa valmistellaan bio- ja kiertotalouden toimintasuunnitelmaa ensi vuodelle. Nyt kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä ELY-keskukseen ja ehdottaa yhteistyökuvioita ensi vuodelle.
Yhteistyöterveisin
Emmi Pajunen
Erityisasiantuntija
Pirkanmaan ELY-keskus
- Publiceringsdatum
- 2023-11-23
Kundservice för miljöfrågor
0295 020 901 mån.–fre.
kl. 9–16 (lna/mta.)
kundservice.miljo(at)ntm-centralen.fi
(Bilagor max. 35 Mt)
Obs. Kundservice är stängd den 8.-9.5.2025.
Läs mer om kundserviceVindkraftsrådgivning
Experthjälp och råd till kommuner, landskapsförbund, NTM-centraler, verksamhetsutövare och medborgare 0295 023 044
Läs mer om rådgivingenTillståndsrådgivning för förnybar energi
Tillståndsrådgivning för de som
planerar produktion av
förnybar energi
0295 020 920
tisdagar och onsdagar
klockan 9.00 - 12.00
Läs mer om rådgivingen