Miljö

Information om miljöns uppgifter och tjänster

Uutisia -Ympäristö

null Luonnonsuojelulain luontotyyppien kartoitukset käynnistyvät – uusina suojelun kohteina serpentiinikalliot ja rannikon avoimet dyynit

Luonnonsuojelulain luontotyyppien kartoitukset käynnistyvät – uusina suojelun kohteina serpentiinikalliot ja rannikon avoimet dyynit

ELY-keskukset ryhtyvät tulevana kesänä kartoittamaan uuden luonnonsuojelulain mukaisia luontotyyppejä. Uutena suojelukeinona on serpentiinikallioiden, -kivikoiden ja -soraikoiden sekä rannikon avoimien dyynien heikentämiskielto suoraan lain nojalla. ELY-keskukset tiedottavat maanomistajia heidän maillaan sijaitsevien luontotyyppien esiintymistä.

Viime vuonna uudistettuun luonnonsuojelulakiin lisättiin uutena luontotyyppien suojelukeinona heikentämiskielto suoraan lain nojalla. Näitä tiukasti suojeltuja luontotyyppejä on kaksi: serpentiinikalliot, -kivikot ja -soraikot sekä rannikon avoimet dyynit. Nämä ovat Suomessa luontaisesti harvinaisia, pienialaisia ja ihmisen toimien vuoksi uhanalaistuneita luontotyyppejä.

Dyynimuodostumien levinneisyys painottuu Pohjanlahden rannikolle. Merkittäviä dyynisarjoja on myös Yyterinniemellä sekä Hankoniemellä. Suomen itäisimmät dyynit tunnetaan Kymenlaaksosta.
Serpentiinikallioita eli ultraemäksisiä kallioita, joilla kasvaa tällaiselle kasvualustalle sopeutuneita serpentiinikasveja, esiintyy harvinaisena etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

ELY-keskukset aloittavat ensi kesänä myös rajauspäätöksellä suojeltavien luontotyyppien kartoitukset. Luonnonsuojelulain uudistuksen yhteydessä suojeltujen luontotyyppien joukkoon on lisätty kalkkikalliot, sisämaan tulvametsät ja harjumetsien valorinteet. Näiden lisäksi kartoitetaan mm. ketoja, tervaleppämetsiä ja pähkinäpensaikkoja. ELY-keskukset tiedottavat maanomistajia heidän mailleen kohdentuvista luontotyyppikartoituksista. 

 

Lue lisää

Luonnonsuojelulain luontotyyppien kartoitukset käynnistyvät – uusina suojelun kohteina serpentiinikalliot ja rannikon avoimet dyynit, ympäristöministeriön tiedote, 2.5.2024 (ym.fi)

Kundservice för miljöfrågor

0295 020 901 mån.–fre.

kl. 9–15 (lna/mta.)

[email protected]
(Bilagor max. 35 Mt)

Läs mer om kundservice

Vindkraftsrådgivning

Experthjälp och råd till kommuner, landskapsförbund, NTM-centraler, verksamhetsutövare och medborgare 0295 023 044

Läs mer om rådgivingen

Tillståndsrådgivning för förnybar energi

Tillståndsrådgivning för de som

planerar produktion av

förnybar energi

0295 020 920

tisdagar och onsdagar
klockan 9.00 - 12.00

Läs mer om rådgivingen

Genvägar
På andra webbplatser