- Miljö
- Handledning av områdesanvändning och byggande
- Understöd för avstående från oljeuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd för avstående från gasuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd från programmet Finland i rörelse för restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden
- Vård av kulturmiljön
- Naturvård
- Ansökan om understöd för att främja hanteringen av arter som ingår i förteckningen över invasiva främmande arter
- Ersättning för skador och för att förebygga skador orsakade av fridlysta djur
- Kommun- och Organisation-Helmi
- Stöd för iståndsättning och vård av vårdbiotoper enligt naturvårdslagen
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Utnyttjande och skötsel av vattenresurserna
- Prövningsbaserade statsunderstöd för vattendrags- och fiskerihushållningsprojekt
- Ansökan om understöd för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket
- Miljövård
- Miljökonsekvensbedömning
- Förorenad mark eller förorenat grundvatten
- Anmälningar enligt miljöskyddslagen
- Anmälan om miljöskada
- Miljösäkerhet inom gruvverksamhet
- Övervakning
- Uppföljning av miljöns tillstånd
- Miljömedvetenhet och miljöfostran
- Finansiering och understöd - Ansvarsområdet för miljö
- Kundservice för miljöfrågor
Prövningsbaserade statsunderstöd för vattendrags-, vattenhushållnings- och fiskerihushållningsprojekt
Ansökningstiden för understöd har gått ut 2.12.2024.
Understöd kan beviljas till allmännyttiga projekt som bland annat syftar till att främja en mångsidig användning och god status av vattendrag, trygga naturens mångfald, stärka livskraften hos hotade eller hotade fiskbestånd eller minska riskerna för översvämningar och torka. Stöd kan också beviljas för utvecklingsprojekt som främjar en hållbar användning av akvatiska resurser. Kostnaderna för projektet ska vara skäliga i förhållande till den nytta som kan uppnås och understödstagaren ska kunna svara för projektets genomförande och understödets användning. Understödsgrunderna beskrivs mer detaljerat i statsrådets förordning om understöd för projekt som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljön (714/2015).
Om man med det understöd som beviljas stödjer ekonomisk verksamhet följs EU:s regler om statsunderstöd (artikel 2a och 2b i förordning 714/2015).
Projekt som understöds
Genomförande av vatten- och havsvårdsåtgärder
Understöden för genomförande av vatten- och havsvårdsåtgärder är avsedda för projekt som gagnar vattenvårdens genomförande samt uppnåendet och upprätthållandet av en god vattenstatus. Fokus ligger på konkreta projekt för att förbättra yt- eller grundvattenstatusen i vattendrag och avrinningsområden. Understöd kan beviljas för ett projekt där målvattendraget är i ett sämre tillstånd än gott eller där det finns en risk för att statusen bevaras. Det primära målet med åtgärderna är att förbättra vattnens tillstånd.
För flera hundra sjö-, älv-, kust- och småvattenobjekt förutsätter målet om god status i vattnen en minskning av den yttre belastningen samt åtgärder för att restaurera vattnen. Projektet kan omfatta vattenvårdslösningar både i vattendrag och avrinningsområden, med undantag för åkerspridning av jordförbättringsmedel eller åtgärder för vilka annan offentlig finansiering finns tillgänglig. Av projekten förväntas ett starkareavrinningsområdesbaserat samarbete och systematiska projekt som stöder varandras genomförande än tidigare. För att uppnå målen stöds också verksamheten och utvecklingen av samarbetsnätverk som bildas av kommuner, företag, föreningar och andra lokala sammanslutningar.
Skyddsplaner för grundvattenområden
Genom skyddsplaner för grundvattenområden genomförs verkställandet av förvaltningsplaner för avrinningsområden inom ramen för gällande lagstiftning. Det centrala syftet med skyddsplanen är att identifiera risker för grundvattnet till följd av mänsklig verksamhet och att med de åtgärder som presenteras i planenförebygga försämring av grundvattnets kvalitet samt trygga den kemiska och kvantitativa statusen för områdets grundvatten. Utarbetandet och uppdateringen av skyddsplanen bör särskilt inriktas på i vattenförvaltningen identifierade riskgrundvattenområden. Understöd kan beviljas till kommuner för att utarbeta och upprätthålla skyddsplaner för grundvattenområden.
Mer information:
Projekt för vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser
I projekt för vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser kan understöd beviljas för att stödja nyttjandet av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljöer samt projekt för översvämningsskydd och andra projekt som förbättrar beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen, samt utvecklings- och investeringsprojekt som främjar hållbar användning av vattenresurser.
I fråga om åtgärder som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljöer kan stöd beviljas för hantering av översvämningsrisker enligt planer för hantering av översvämningsrisker och minskning av andra vattenhushålliga risker och skador, samt för att främja en diversifierad användning och förvaltning av vattendrag. Stöd kan också beviljas för deltagande i gemensamma dräneringsprojekt till en sökande som inte är berättigad till strukturellt jordbruksstöd.
I fråga om projekt som främjar hållbar användning av vattenresurserna beviljas stöd för projekt som främjar försöks-, investerings- och exportverksamhet inom vattenhushållningssektorn samt innovativa offentliga upphandlingar och verksamhetsmodeller i anslutning till dessa.
Fiskeriekonomiska restaureringar
I fråga om fiskeriekonomiska restaureringar kan understöd beviljas för projekt som syftar till att främja fiskens rörelser eller naturlig förökning av fiskbestånd, eller förbättrar möjligheterna till hållbart fiske. Projekten syftar särskilt till att stärka livskraften hos utrotningshotade eller hotade fiskbestånd.
Projekt som understöds kan exempelvis vara iståndsättning av fiskbeståndens naturliga fortplantningsområden, byggande av fiskvägar och tryggande av vandringsfiskarnas naturliga livscykel. Företräde ges till objekt som nämns i regionala fiskeriekonomiska saneringsprogram eller åtgärdsprogram för vattenvården.
- NTM-centralernas åtgärdsprogram för vattenvården: Vattenvården i NTM-centralerna (ymparisto.fi) (på finska)
- Nationell fiskvägsstrategi (mmm.fi)
Understöd beviljas i första hand för projekt som tjänar flera av de ovannämnda målen.
Mer information:
Genomförande av projektet
För att få understöd ska sökanden i allmänhet vara en registrerad förening, ett delägarlag för ett vattenområde, ett fiskeriområde, en sammanslutning enligt vattenlagen, en kommun eller ett företag. Om man med det understöd som beviljas stödjer ekonomisk verksamhet följs EU:s regler om statsunderstöd.
En förutsättning för utbetalning av understödet är att understödstagaren har de tillstånd och rättigheter enligt vattenlagen och annan lagstiftning som behövs för att genomföra projektet. Understöd kan också beviljas för projektplanering och tillståndsavgifter.
Finansiering kan beviljas för ett projekt för högst tre år i taget. Genom projekten eftersträvas långvariga effekter på vattnens tillstånd och därför prioriteras omfattande projekthelheter och samarbetsprojekt mellan olika aktörer.
Stödberättigande kostnader
Understöd enligt prövning kan beviljas för kostnader för planering, genomförande och förvaltning av projektet, projektets tillståndsavgifter samt fullgörande av författnings- och tillståndsskyldigheter. Understödets storlek är i regel högst 50 % av de godtagbara totalkostnaderna.
Vid projekt som har fått understödsbeslut från och med 1.7.2023 kan talkoarbete inkluderas i kostnaderna vars värde anses vara 20 euro per timme per arbetstagare och 40 euro per timme per traktor eller motorredskap och 10 euro per timme per liten motordriven arbetsmaskin (t.ex. fyrhjuling, snöskoter, slåttermaskin eller motorbåt).
Vid projekt som har fått understödsbeslut före 1.7.2023 kan talkoarbete inkluderas i kostnaderna vars värde anses vara 15 euro per timme per arbetstagare och 30 euro per timme per traktor eller motorredskap.
Understödet betalas i efterskott på basis av förverkligade kostnader.
Ansökan om understöd:
- Ansökningsanvisning: Understöd för genomförande av vatten- och havsvård samt vattendragsåtgärder (PDF)
- Rekommenderad sökmetod: Elektronisk ärendehantering
- Sekundär sökmetod: Utskrivbar blankett
- Var beredd att bevisa att du har fullmakt att ansöka om bidrag i organisationens namn. Vid elektronisk ärendehantering rekommenderar vi att använda Suomi.fi-fullmakter.
Ansökningar om understöd för fiskerihushållning ska lämnas in till följande NTM-centraler:
- Till NTM-centralen i Lappland ska lämnas in ansökningar om understöd för projekt som genomförs i landskapen Lappland, Kajanaland och Norra Österbotten.
- Till NTM-centralen i Norra Savolax ska lämnas in ansökningar om understöd för projekt som genomförs i landskapen Norra Savolax, Södra Savolax, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Birkaland, Mellersta Finland och Norra Karelen.
- Till NTM-centralen i Egentliga Finland ska lämnas in ansökningar om understöd för projekt som genomförs i landskapen Kymmenedalen, Södra Karelen, Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten.
Ansökningar om understöd för hantering av översvämningsrisker och användning av vattendrag ska lämnas in till den NTM-central vars verksamhetsområde projektet huvudsakligen gäller.
För mer information
Eventuella regionala tilläggsuppgifter finns i menyn Regional information på denna sida.
Regional information
Ta kontakt
- telefon: 0295 020 901 (mån.–fre. kl. 9–16 lna/mta)
- e-post: kundservice.miljo(at)ntm-centralen.fi
Uppdaterad: 31.03.2025