- Miljö
- Handledning av områdesanvändning och byggande
- Understöd för avstående från oljeuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd för avstående från gasuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd från programmet Finland i rörelse för restaurering och utveckling av kommunernas närrekreationsområden
- Vård av kulturmiljön
- Naturvård
- Ansökan om understöd för att främja hanteringen av arter som ingår i förteckningen över invasiva främmande arter
- Ersättning för skador och för att förebygga skador orsakade av fridlysta djur
- Kommun- och Organisation-Helmi
- Stöd för iståndsättning och vård av vårdbiotoper enligt naturvårdslagen
- Luonnonsuojelulain tuki puustoisten elinympäristöjen ennallistamiseen, kunnostukseen ja hoitoon
- Utnyttjande och skötsel av vattenresurserna
- Prövningsbaserade statsunderstöd för vattendrags- och fiskerihushållningsprojekt
- Ansökan om understöd för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket
- Miljövård
- Miljökonsekvensbedömning
- Förorenad mark eller förorenat grundvatten
- Anmälningar enligt miljöskyddslagen
- Anmälan om miljöskada
- Miljösäkerhet inom gruvverksamhet
- Övervakning
- Uppföljning av miljöns tillstånd
- Miljömedvetenhet och miljöfostran
- Finansiering och understöd - Ansvarsområdet för miljö
- Kundservice för miljöfrågor
Algsituationen
NTM-centralerna följer den regionala algsituationen och gör varje sommar en riksomfattande alguppföljning i samarbete med Finlands miljöcentral (SYKE) och kommunerna. Uppföljningen av algerna görs varje vecka under juni-september. Den riksomfattande algoversiktet publiceras på torsdagar från juni till augusti.
Riksomfattande algobservationerna sparas på webbtjänsten Insjö-havwiki. Man kan delta i uppföljningen av blågrönalger under sommaren med hjälp av Havaintolähetti som planerats för smarttelefoner eller genom att grunda en egen observationsplats i nättjänsten Järvi-meriwiki.
- Insjö-havwiki (jarviwiki.fi)
- Havaintolähetti (jarviwiki.fi - på finska)
- Algsituationen (vesi.fi - på finska)
Riksomfattande alguppföljning 2024
Bild: Riku Lumiaro / Miljöförvaltningens bildbank.
Regional information
Leväseuranta - Pohjois-Savo
Viikoittainen leväseuranta päättyi - levätilanne palasi tavanomaiseksi syyskuun lopussa (ajankohtainen levätilanne päivitetty 26.9.2024)
Lämmin syyskuu ylläpiti normaalia runsaampaa alkusyksyistä sinileväkukintaa koko kuukauden ajan
Viikoittaisen leväseurannan vakiohavaintopaikoilla havaittiin tämänvuotisen seurantajakson viimeisellä viikolla hieman sinilevää Unnukan Kalmolahdella ja Siilinjärven Ahmolla. Lisäksi kansalaiset ovat tällä viikolla raportoineet yksittäisiä sinileväesiintymiä mm. Kallavedeltä.
Syyskuun puolelle jatkunut lämmin sää piti järvien pintaveden lämpötilan tavanomaista korkeampana lähes koko syyskuun ajan. Lämmin pintavesi on keskeisin syy leväkukinnan jatkumiseen syyskuun loppupuolelle saakka. Järvivesi viilenee nyt nopeasti ja syystuulten sekä veden jäähtymisen myötä vesikerrokset sekoittuvat. Tämä voi edelleen tuoda pintakerrokseen lisää ravinteita levien hyödynnettäväksi ja sinilevien pintakukintaa voi esiintyä vielä lokakuun puolellakin, erityisesti tyynellä sääjaksolla.
Koko kuluneen viikoittaisen leväseurantajakson merkille pantavin piirre oli koko kesän jatkunut pintavesien tavanomaista korkeampi lämpötila. Esimerkiksi Kallavedellä touko-kesäkuun vaihteessa ja syyskuun lopussa tehtiin ajankohtien lämpöennätykset ja lähes koko kesän pintaveden lämpötila pysyttteli pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Tästä huolimatta alkukesän levätilanne oli rauhallinen ja loppukesästäkin lähinnä tavanomainen. Syyskuussa sinileväkukinnat sen sijaan olivat useampana viikkona selvästi tavanomaista yleisempiä.
Kallavedellä ja Pielavedellä pintavesi edelleen tavanomaista lämpimämpää
Tänään 26.9.2024 Kallaveden mittauspaikalla pintaveden lämpötila oli 13,9 °C ja Pielaveden Säviällä 12,6 °C. Molempien järvien pintavedet ovat edelleen tavanomaista lämpimämpiä, vaikka ovatkin nyt tippuneet edellisestä viikosta selvästi. Kallavedellä pintaveden lämpötila oli tänään 2,5 ja Pielavedellä 2,9 astetta pitkäaikaiskeskiarvoa korkeampi.
Lisätietoa tämän hetken lämpötiloista ja muista vesiasioita löytyy vesi.fi -palvelusta.
-
Vesi.fi (lämpötilatiedot kohdassa "Karttapalvelu" > Teema "Veden lämpötila")
Pohjois-Savon leväseurannan havaintopaikat
Meneillään oleva leväseurantakesä on järjestyksessään jo 27. Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 21 vakiohavaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwikissä (linkki alla). Pitkään jatkuneiden vakioseurantapaikkojen lisäksi Rotarit tekevät viikoittaisia havaintoja tämä kesänä viidellä havaintopaikalla. Yhteensä kesällä 2024 viikoittaisia vakiohavaintopaikkoja on Pohjois-Savossa näin ollen 26 kappaletta.
Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järvi-meriwiki-palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesä-elokuun aikana torstaisin klo 13 mennessä. Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee oman leväkatsauksensa tällä levätilanne-sivulla viikoittain sekä X-viestinä ja yleensä kuun vaihteessa levätilannekoosteen tiedotteena. Poikkeuksellisista levätilanteista tiedotetaan lisäksi erikseen.
Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää
Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h).
Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa. Alkukesän kukinnot ovat harvinaisempia, mutta niitäkin esiintyy, jos olosuhteet ovat suotuisat.
Omien havaintojen ilmoittaminen
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.
-
Yksittäisen levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin (jarviwiki.fi)
-
Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla (jarviwiki.fi)
Lisätietoja Pohjois-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta:
Pohjois-Savon ELY-keskus
Antti Kanninen, johtava asiantuntija
puh. 0295 026 801
Petri Nieminen, limnologi
puh. 0295 024 211
- Senast ändrad
- 2024-09-26
Ta kontakt
- telefon: 0295 020 901 (mån.–fre. kl. 9–16 lna/mta)
- e-post: kundservice.miljo(at)ntm-centralen.fi
Obs. Kundservice är stängd den 8.-9.5.2025.
Uppdaterad: 05.05.2025