Miljö

Information om miljöns uppgifter och tjänster

Uutisia -Ympäristö

null Kylmyys jarruttaa valkoposkihanhien muuttoa

Kylmyys jarruttaa valkoposkihanhien muuttoa

Viikon jakson aikana valkoposkihanhien muutto ei ole juuri edistynyt vapun pientä hyppäystä lukuun ottamatta. 

Viikon jakson aikana valkoposkihanhien muutto ei ole juuri edistynyt vapun pientä hyppäystä lukuun ottamatta. Kolea sää etenkin idässä on hidastanut nurmien kasvukauden alkua. Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja Savossa pellot ovat vielä keltaisena ja ruskeina, joten syötävää valkoposkihanhilla on täällä varsin niukasti.

BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan jaksolla havaittiin eniten muuttavia valkoposkihanhia vappuaattona Helsingin Vuosaaresta, 13 500 hanhea. Toukokuun puolella muuttajamäärät ovat olleet parhaimmillaankin muutamia tuhansia Etelä- ja Kaakkois-Suomessa.

Levähtäviä ja ruokailevia valkoposkihanhia on arvioitu enimmillään 4.5.2024 Kouvolan Jaalanlahdella, 20 000 hanhea. Savon suurin paikallismäärä on puolestaan 2 500 valkoposkihanhea Joroisten Pasalassa vappupäivänä, Etelä-Karjalan 8 000 Parikkalan Pohjanrannassa 4.5. ja Pohjois-Karjalan 8 000 Liperin Siikakoskella 1.5.

Suomessa levähtävän Barentsinmeren valkoposkihanhikannan määrää on vaikea arvioida, mutta se liikkuu karkeasti parissa sadassatuhannessa. Läpimuuttava kanta yhteensä on noin 1,2 miljoonaa valkoposkihanhea.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lue lisää

Kylmyys jarruttaa valkoposkihanhien muuttoa, ELY-keskuksen tiedote, 7.5.2024 (sttinfo.fi)

Kundservice för miljöfrågor

0295 020 901 mån.–fre.

kl. 9–16 (lna/mta.)

[email protected]
(Bilagor max. 35 Mt)

Läs mer om kundservice

Vindkraftsrådgivning

Experthjälp och råd till kommuner, landskapsförbund, NTM-centraler, verksamhetsutövare och medborgare 0295 023 044

Läs mer om rådgivingen

Tillståndsrådgivning för förnybar energi

Tillståndsrådgivning för de som

planerar produktion av

förnybar energi

0295 020 920

tisdagar och onsdagar
klockan 9.00 - 12.00

Läs mer om rådgivingen

Genvägar
På andra webbplatser