Miljö

Information om miljöns uppgifter och tjänster

Uutisia -Ympäristö

null Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

Enligt de riktlinjer som statsminister Petteri Orpos regering har tagit fram kommer Skärgårdshavsprogrammet att fortsätta. Skärgårdshavsprogrammets verksamhet främjas i hela Skärgårdshavets avrinningsområde, men åtgärderna är särskilt inriktade på pilotområdena. Skärgårdshavsprogrammet lägger stor vikt vid åtgärder som förbättrar näringsämnenas kretslopp. Programmet vill effektivisera kretsloppet för näringsämnen av animaliskt ursprung, till exempel som en del av biogasproduktionen, ta hand om strukturen på åkermark, till exempel genom att främja användningen av jordförbättringsmedel och förbättra vattenhushållningen. Därutöver ingår bland annat restaurering av vattendrag, främjande av företagssamarbete inom vattenskydd och effektivare rådgivning för att förbättra tillståndet i Skärgårdshavet.

Stiftelsen för Aura å är regional koordinator för avrinningsområdet till Aura å och föreningen Paimionjoki-yhdistys i avrinningsområdet till Pemar å. På Kimitoön ansvarar Kimitoöns kommun för samordningen av pilotverksamheten. I valet av pilotområdena beaktades en hög näringsbelastning, naturmiljön, aktörernas aktivitet inom vattenskydd samt jord- och skogsbrukets särdrag. Särskilt de lantbruksdominerade avrinningsområdena till Aura å och Pemar å står för en betydande avrinning av näringsämnen till Skärgårdshavet. På Kimitoön ligger däremot fokus på den näringsbelastning som orsakas av skogsbruk och marin verksamhet.

Läs mer:

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden (sttinfo.fi)

 

Kundservice för miljöfrågor

0295 020 901 mån.–fre.

kl. 9–15 (lna/mta.)

[email protected]
(Bilagor max. 35 Mt)

Läs mer om kundservice

Vindkraftsrådgivning

Experthjälp och råd till kommuner, landskapsförbund, NTM-centraler, verksamhetsutövare och medborgare 0295 023 044

Läs mer om rådgivingen

Tillståndsrådgivning för förnybar energi

Tillståndsrådgivning för de som

planerar produktion av

förnybar energi

0295 020 920

tisdagar och onsdagar
klockan 9.00 - 12.00

Läs mer om rådgivingen

Genvägar
På andra webbplatser