Etänä Lapissa: Jyväskylästä Ylläkselle

Kimmo Koistinen on metsäalan yrittäjä Jyväskylästä. Hänen molemmat yrityksensä keskittyvät metsien ja metsäomaisuuden hoitoon ja metsien monikäyttöön. Kimmo on asunut Äkäslompolossa aikoinaan muutamia vuosia, mutta lapsien tulon myötä muutti takaisin Jyväskylään. Ylläksellä he viettävät edelleen mahdollisimman paljon aikaa. 

 

– Voi sanoa, että mies voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei lähde miehestä, sanoo Kimmo. 

Kimmo käy perheineen Ylläksellä usein, jopa kuukausittain.  Täällä heillä on oma asunto, ja perhe viihtyy Ylläksellä äärimmäisen hyvin. Kaikille riittää tekemistä ja kaikki tykkäävät ulkoilla. 

Perheen lyhyet vierailut pohjoisessa ovat Kimmon mukaan hyvin samankaltaisia kuin silloin kun he asuivat täällä ympärivuotisesti. Ylläksellä heille on tarjolla kaikki arkeen tarvittavat palvelut. 

– Käydään kaupassa, elokuvissa ja ravintoloissa satunnaisesti. Etenkin tulee käytettyä urheilukauppojen palveluita, Jounin Kaupan lisäksi. 

Kimmolla on kaksi lasta, joten joskus työrauhan saaminen pienessä asunnossa voi olla haastavaa ja mahdollisuudet videopalavereille niukat. Keväällä 2021 hän sai tietää paikallislehdestä äskettäin perustetusta Kohta Coworking -tilasta. Tämän myötä hän on löytänyt Kohtasta rauhallisen etätyöskentely-ympäristön. Ylläksen reissuilla hän vierailee Äkäslompolon keskustassa sijaitsevassa Coworking-tilassa joskus useammankin kerran viikossa. Tilassa on useampi työpiste, puhelinkoppi, työhuoneita ja neuvottelutila. Etätyöläisten käytössä on myös yhteiskeittiö ja suihkut.  

– Kohta Coworking tarjoaa kyllä kaikki tarvittavat puitteet eli hyvät rauhalliset työtilat, hyvät yhteydet ja tarvittavat oheispalvelut että kyllä kaikki tarvittava sekä pidempiin neuvotteluihin että semmoiseen tilapäiseen työskentelyyn niin kaikki löytyy kyllä Kohtasta. 

Yrittäjänä Kimmon on helppo päättää työpäivän kulusta, ja usein ennen työpäivän alkua tai työpäivän lopuksi hän käy retkeilemässä tai pyöräilemässä, tai joskus jopa kesken päivän. Päivä on hyvällä tavalla rikkonaisempi eikä tarvitse koko ajan tuijottaa ruutua. Puhelinpalaverin voi ottaa tarvittaessa myös tunturin laelta.  

Vuosien varrella monet paikat ja ihmiset Äkäslompolossa ovat tulleet perheelle tutuksi. Elämänrytmi on puolestaan huomattavasti rauhallisempaa pohjoisessa kuin etelässä. Välillä voi ottaa myös koko viikonlopun omien ja lasten harrastuksiin. 

Yksi Kimmon tärkeimmistä syistä palata Ylläkselle on mahdollisuus liikkua luonnossa. Ulkoilma-aktiviteetit ovat Kimmon mielestä huomattavasti helpommin saavutettavissa Ylläksellä kuin Jyväskylässä. 

– Ylläs tarjoaa todella hyvät mahdollisuudet ulkoilmaharrastamiseen. Täällä on rinteet ja ladut, pyöräilyreitit, patikointireitit ja kalastusmahdollisuudet.  

Pyöräily ja kalastus ovatkin Kimmon lempiaktiviteetteja kesäisin. Kalalla hän kertoo käyvänsä paljon ja tuntee paikallisjoet ja järvet, ja tarpeen mukaan lähtee kauemmaskin. 

Perheellä on täällä useampi suosikkipaikka, jossa he käyvät ympäri vuotta, kuten Kukastunturi.

– Totta kai myös yksittäisenä paikkana Äkässaivo on meidän perheemme lempiretkeilypaikka ja siellä seudulla tulee myös kalasteltua paljon. 

Talvisin Kimmo tykkää hiihtää ja sanoo muunkin perheen viihtyvän ladulla aina lumen ollessa maassa. Luistelukenttä on myös lähellä. Lapset ovat alkaneet innostumaan rinteessä olemisesta ja perheen rinnetunnit ovat lisääntyneet. Erityisesti myöhäisen kevään aika on Kimmon mielestä hyvää aikaa laskettelulle. 

– Kevät ylipäätään on minun mielestäni parasta aikaa vuodesta Lapissa. Silloin valo ja lämpö lisääntyy, luonto herää mutta silti on vielä lunta ja talviharrastusmahdollisuudet.  

Kaikille mahdollisille etätyöläisille Kimmo sanoo, että kannattaa rohkeasti tulla Lappiin. 

– Jos joku miettii etätyön tekemistä Lapissa, niin suosittelen lyhyesti, että kannattaa kokeilla. Ei varmasti pety! 

 

Teksti, kuvat ja video: All about Lapland/Alex Kuznetsov.

 

 

 

 

Uppdaterad: 14.10.2021