Etänä Lapissa: idyllinen Pyhä

Oululainen Tuomas Paso, 39, on kulkenut Pyhäntunturilla ympäri vuoden jo 15 vuoden ajan. Etätöihin Pyhätunturille hän on päätynyt perheen omistaman loma-asunnon vuoksi. Erityisesti pandemia-aikana hän on oleskellut Pyhätunturilla paljon. Talvella 2020–2021 Tuomas vietti Pyhällä viisi kuukautta putkeen. 

Tuomas on töissä Oulun yliopistolla langattoman tietoliikenteen tutkimusyksikössä tutkijana ja projektipäällikkönä. 

Työ pitää sisällään teoreettista tutkimusta, matemaattista mallinnusta ja tietokonesimulointia. Tyypillinen työpäivä Oulussa sisältää noin 8 työtuntia toimistossa ja jonkin verran palavereita. Arki on hyvin monotonista päivästä toiseen. 

Pyhätunturilla hän voi rytmittää työpäivän joustavasti ottaen huomioon oman elämäntyylin ja harrastukset. Ennen iltapäivän palaveria Tuomas tykkää usein käydä "skinnailemassa", eli laskemassa Pyhän takamaastoissa. Jos palavereita on aamuisin, ulos mäkeen ehtii iltaisin. Kesäisin sukset vaihtuu polkupyörään tai lenkkareihin. 

Tuomas tekee etätöitä pääsääntöisesti omasta makuhuoneessa sijaitsevasta työpisteestä, jossa hänellä on käytettävissä isompi näyttö. Online-kokouksia pystyy pitämään mökin olohuoneessa sijaitsevassa nojatuolissa, kesäisin myös terassilla.  

Etätyö ei kuitenkaan ole Tuomakselle pelkkää juhlaa. Erityisesti tutkimustyönsä kannalta Tuomas pitää tärkeinä usein kahvihuoneessa tai käytävillä tapahtuvia satunnaiskeskusteluja. Nämä voivat hänen mielestään monesti johtaa tieteelliseen läpimurtoon. Etätöissä tällaiset satunnaiset kohtaamiset jäävät väliin. 

– Näkisin, että etätyön luoma suurin haaste on se, että ei näe työkavereita: päivittäin, ei viikoittain eikä välttämättä kuukausittainkaan, kertoo Tuomas. 

Pyhä on Tuomaksen mukaan paikkana pieni ja idyllinen verrattuna moneen muuhun Lapin tunturikeskukseen. Täällä on paljon hyvää harrastusmaastoa suhteellisen pienellä alueella, mukavaa henkilökuntaa, ja aktiivista porukkaa, joka harrastaa erilaisia urheilulajeja. 

Vaikka Pyhä on Oulua paljon pienempi kylä, se ei ole Tuomaksen mielestä negatiivinen asia. Oikeastaan hän ei ole kaivannut Pyhällä mitään ison kaupungin palveluita. Pyhältä löytyy ruokakauppa, ravintoloita, kahviloita ja baareja. Hotellista löytyy kuntosali. Keskellä kylää sijaitsee luontokeskus Naava, josta voi kysyä vinkkejä retkeilyyn. Pyhä-Luoston kansallispuiston vaikuttavin nähtävyys Isokuru sijaitsee vain vartin kävelymatkan päästä kylän keskustasta. Myös kesäisin pyörii maisemahissi, joka vie tunturin huipulle. Siellä ravintola Tsokassa, tarjotaan jo kuuluisiksi tulleita vohveleita, joita jokaisen Pyhä-vierailijan on pakko maistaa. Isoin ero verrattuna kaupunkiin Pyhällä on ympäröivä luonto ja sen tarjoamat ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.  

Tuomas harrastaa aktiivisesti maastopyöräilyä ja tällä hetkellä suuri suosikkinsa on enduro ja DH eli bikeparkissa ajelu. Sitä ei Pyhätunturilla ole tarjolla, mutta kansallispuiston puolella on jonkin verran polkuja, joita hän tykkää ajella. Lisäksi hän harrastaa polkujuoksua ja retkeilyä. 

Tuomaksen mukaan paras asia Pyhätunturilla lenkkeilyssä on ehdottomasti upea luonto, joka on kaunis sekä kesällä, että talvella. Yksi hienoimmista ajankohdista vierailulle on Lapin yötön yö, jolloin voi harrastaa ja ajaa pyörää ympäri vuorokauden. 

– Omaan makuuni hienoin valo vuodessa on juuri tämä keskiyön aurinko. Sitä on mukavaa ihastella tuolla tuntureiden huipulla, iloitsee Tuomas.    

Hän suosittelee lämpimästi kaikille etätyön mahdollisuuksia, mikäli oma työtilanne sen sallii: 

– Täällä on erittäin upea luonto ympäri vuoden, paljon hyviä harrastusmahdollisuuksia. Täällä ei ole kaupungin ruuhkaa, täällä viihtyy hyvin. 

 

Teksti, kuvat ja video: All about Lapland/Alex Kuznetsov.

 

 

 

Uppdaterad: 11.10.2021