Regional information

Nyheter 2022

Meillä töissä: Tuulia työskentelee luonnon monimuotoisuuden koordinaattorina ja viihtyy kaupunkimetsissä

Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.


Kuva Saara Ignatius / Pirkanmaan ELY-keskus

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Tuulia Lahtinen ja työskentelen Pirkanmaan ELY-keskuksessa biodiversiteettikoordinaattorina. Hoidan Priodiversity LIFE -hankkeen osalta alueellista luonnonmonimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelmaa. Olen ollut hankkeessa alusta asti mukana. Aloitimme hankehakemuksen tekemisen pari vuotta sitten ja nyt olemme siinä pisteessä, että rahoitus on saatu ja pääsemme hyppäämään itse tekemiseen. Pirkanmaalla on jo luonnon monimuotoisuutta edistävä Lumo-ohjelma, jota hankkeessa päivitämme ja laajennamme.  

Miksi työsi on tärkeää?

On kuin lottovoitto, että voin olla mukana hankkeessa, joka tekee näin kattavaa työtä luonnon monimuotoisuuden eteen. Eihän näitä usein satu kohdalle. Tärkeän aiheen ympärille on saatu hieno ja vaikuttava hanke. Luonnon monimuotoisuuden edistäminen saisi näkyä paljon voimakkaammin koko yhteiskunnassamme. Tässä on vielä paljon tehtävää sen eteen.

Miten sinusta tuli elyläinen?

Ei ole kauhean hehkeä tarina: hain töitä. Mielestäni ELY-keskuksen ympäristöpuolen tehtävät ovat olleet aina hyvin mielenkiintoisia ja monipuolisia. Olen Tampereelta kotoisin, joten jo hakuvaiheessa minulle oli tärkeää, että pääsisin tekemään töitä oman maakunnan eteen.

Millainen koulutus sinulla on?

Olen alun perin tradenomi, mutta kouluttauduin myöhemmin maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi eli metsänhoitajaksi Helsingin yliopistosta. Nykyisessä työssäni yhdistyy kivasti projektinhallintatehtävät, jota taloustaustainen koulutukseni tukee, sekä luontopuoli, jossa voin hyödyntää metsänhoitajan koulutustani.


Kuva Saara Ignatius / Pirkanmaan ELY-keskus

Kerro tyypillisestä työpäivästäsi?

Tässä alkuvaiheessa hanketta päiviini kuuluu paljon kokoustamista. Työhöni kuuluu muun muassa materiaalien valmisteluja ja hankkeen esittelyä ja työn suunnittelua. Olen yhteyksissä hankekumppaneihimme, oman talon hanketiimiini ja sidosryhmiimme. Työaikaani kuluu kokousten valmisteluun, koordinointiin ja ylipäätään tavoitteellisten kokousten järjestämiseen, jotta hanke saadaan rullaamaan hyvin.

Ykkösjuttunani on olla yhteydessä hankkeessa mukana olevien ELY-keskusten bd-koordinaattoreihin, sillä hankeohjelmia tehdään Pirkanmaan lisäksi muihinkin maakuntiin. Seuraava askel hankkeessa on maakunnallinen työ. Tavoitteena on, että alueelliset Lumo-ohjelmat saataisiin tehtyä kaikkialle Suomeen.

Kuten hankkeissa yleensä niin tässäkin nämä ensimmäiset vuodet tulevat olemaan melkoista ponnistelua. Toimintamallit on kehitettävä alusta ja EU:n byrokratia tuo tekemiseen omat omat reunaehtonsa, yhteensovittaminen vie aikaa.

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Ehkä parasta tässä on se, että voin ylipäätään tehdä töitä isossa strategisessa hankkeessa. Hankkeella on hienot tavoitteet. Toisaalta haastavinta on juuri se, että hankkeen valtavan koon vuoksi kaiken yhteensovittaminen on iso työ.

On hienoa, että olemme päässeet suunnittelusta toteuttamiseen, ja nautin sidosryhmätyöstä! Koen tekeväni merkityksellistä työtä, josta myös haluan ottaa vastuuta.

Ja aivan parasta on se, että pääsemme vaikuttamaan alueen luonnon monimuotoisuuden tilaan.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vaikka olen käynyt erinäisiä pätkiä ulkomailla ja Helsingissäkin opiskeluajan, niin tamperelaisena veri veti takaisin tänne Pirkanmaalle. Tamperelaisuus on vahva osa vapaa-aikaani. Liikun paljon niin sisällä ryhmäjumpissa kuin ulkona luonnossa, ja vietän aikaani ystävieni ja perheeni kanssa.

Viikonloppuisin suuntaan metsään. Arjessani korostuu erityisesti kaupunkimetsien merkitys, myös ihan käytännöllisistä syistä − niihin pääsee nopeasti. Kun vapaata on useampia päiviä, käyn kauempanakin Pirkanmaalla. Ulkoilu on hyvää vastapainoa toimistotyölle, nautin myös kauniista maisemista.

Mökkimme valmistui juuri viime vuonna, joten siellä tulee vietettyä aikaa ja käytyä avannossa. Avantouinti on yksi sellainen harrastus, jota voisin tehdä useita kertoja viikossa. Oikeastaan aina, jos on mahdollisuus saunoa ja pulahtaa avantoon, teen sen. Käyn myös yleisissä saunoissa niiden rennon ja mukavan ilmapiirin vuoksi. Kaukajärven ja Rauhaniemen sauna ovat vakiopaikkojani. Kevyt fiilis, se on se, mikä seuraa avantouintia ja saunomista.


Kuva Tuulia Lahtisen kotialbumi

Meillä töissä: Tuulia Lahtinen

  • Tehtävä: Biodiversiteettikoordinaattori
  • Koulutus: MMM (Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri) ja tradenomi
  • Tulilla: Tällä hetkellä käyn vapaa-ajallani puutyökurssilla ja valmistan seinähyllyä. Tykkään kokeilla uutta ja tehdä itse käsillä. Se on hyvää vastapainoa suunnittelua ja organisointia vaativalle työlleni.

 

Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee yli 250 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Tässä juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt:

Suvi luotsaa maksatustiimiä ja mahdollistaa maaseudun elinvoimaisuutta

Jukka tukee yrityksiä kansainvälistymisponnistuksissa

Luonto ja ympäristö ovat Mariaa lähellä niin työssä kuin vapaa-ajallakin

Jarkko teettää tiesuunnitelmia ja on aktiivisesti mukana urheiluseurojen toiminnassa

Saija auttaa pirkanmaalaisia maaseudun yrityksiä kehittymään

Laura viestii maaseudun rahoitusmahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta yhteistyössä verkoston kanssa

Katariinasta parasta on merkityksellinen ja arvojen mukainen työ

Niko sovittaa yhteen luonnon ja ihmisten intressejä vesien säännöstelyssä ja vesien tilaa parantavissa hankkeissa

Iiris auttaa yrityksiä löytämään osaajia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kautta

Laura auttaa luopumaan öljylämmityksestä, vapaa-aika kuluu ulkoillessa

Tiina tekee Euroopan laajuista kehittämistyötä

Anne auttaa vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi

Juho liikkuu päivittäin urakka-alueensa tiestöllä ja valvoo, että tiet ovat sopimuksen mukaisessa kunnossa

Jaakko suunnittelee liikenneverkkoa, jota pitkin ihmiset ja rahti liikkuvat seuraavilla vuosikymmenillä

Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa

Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea

Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä

Jyri suojelee vanhoja metsiä

Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika