Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Jyri suojelee vanhoja metsiä (Pirkanmaa)

Ylitarkastaja Jyri Pääkkönen on unelmatyössään, kun saa perustaa luonnonsuojelualueita Pirkanmaalle. Aiemmin Jyri työskenteli it-alalla, kunnes kouluttautui uudelleen. "Nyt saan metsäillä ihan työkseni", hän iloitsee. Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.

Jyri Pääkkönen.
Kuva Tinnu Salonen.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Jyri Pääkkönen ja työskentelen ylitarkastajana Pirkanmaan ELY-keskuksessa luontoyksikössä. Työkseni perustan luonnonsuojelualueita METSO-ohjelmalla. Siinä metsänomistaja saa korvauksen yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta. Metsätilan voi myös myydä valtiolle suojelualueeksi. Moni yllättyy positiivisesti, miten hyvä korvaus voi olla. Kaikki eivät ylipäätään ole tietoisia, että metsänsä voi suojella korvausta vastaan.

Miksi työsi on tärkeää?

Metsät yhdessä merien kanssa ovat maapallon keuhkot ja koko ekosysteemimme perusta. Pirkanmaalla vain pari prosenttia metsistä on pysyvästi suojeltu. Suurin osa maakunnan metsistä on talousmetsää. Vanhat, luonnontilaiset metsät ovat monimuotoisuuden keitaita, ja ne hupenevat nopeasti. Lajikato on todellinen uhka ihmiselle. Tarvitsemme vanhoja luonnontilaisia metsiä, joissa on lahopuuta ja rikas lajisto.

Omassa työssäni on hienoa, että voin konkreettisesti edistää luonnon monimuotoisuutta perustamalla uusia luonnonsuojelualueita.

Mitä työpäivääsi kuuluu?

Pyöräilen töihin ja matkalla saatan lapseni päiväkotiin. Toimistolla hoidan ehtymättömät paperityöt, tarjouksia, sopimuksia ja päätöksiä. Paikkatietoanalyysi on isossa roolissa potentiaalisten kohteiden analysoinnissa. Lisäksi olen yhteydessä asiakkaiden sekä muiden yhteistyötahojen kanssa.

Heti kun lumet sulavat, vietän suuren osan työajastani metsässä. Maastokäynneillä tarkastan, että suojelukohde täyttää kyseiselle elinympäristölle määritetyt luonnontieteelliset valintaperusteet, muodostan alueen ja teen puustoarvion. Maastopäivän aikana kohteita saattaa olla useita ja päivät venyvät.

Jyri Pääkkönen metsässä töissä.
Kuva Jyri Pääkkösen kotialbumi.

Miten sinusta tuli ELYläinen?

Metsäala oli mielessäni jo lukioaikana, mutta päädyin it-alalle. Nokian kännykkäverkkojen parissa kului reilu kymmenen kiinnostavaa vuotta. Sitten päätin kouluttautua uudelleen ja suoritin ympäristö- ja metsäalan insinööritutkinnon. Ensimmäinen metsäalan työpaikkani oli Suomen metsäkeskuksessa projektipäällikkönä Metsäbiotaloutta kestävästi Pirkanmaalla -hankkeessa.

Pirkanmaan ELY-keskuksessa olen työskennellyt reilu kaksi vuotta. Elän nyt unelmaani. Saan tehdä töitä luonnon parissa, hyvien tyyppien kanssa. Työlläni on konkreettista merkitystä ja se on omien arvojeni mukaista.

Mikä työssäsi on parasta?

Parasta työssäni ovat metsäkäynnit. On upeaa nähdä erilaisia metsiä. Koskaan ei tiedä, mitä tulee eteen. Välillä näkee harvinaisia lajeja ja saa liikuntaa. Maastossa tulee käveltyä helposti kymmeniä kilometrejä päivässä.

Mikä työssäsi on haastavinta?

Hienot, luonnontilaiset alueet katoavat vauhdilla. Työni on kilpailua aikaa vastaan. Se välillä turhauttaa. Onneksi voin omalla työlläni vaikuttaa asioihin.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastan metsäilyä. Se on sitä, että lähden yksin tai perheeni kanssa ihmettelemään metsään. Se voi olla eväsretki tai ihan vain sammalmättäällä istuskelua, kävelyä tai eläinten tarkkailua. Tykkään myös meloa, hiihtää ja lasketella.

Käsillä tekeminen on minulle tärkeää. Rentoudun rakennus- ja remppahommissa tai teknisiä laitteita korjaamalla. Jos saan valita, teenkö fyysistä työtä vai menenkö salille, niin alan töihin.

Yksi upeimmista Pirkanmaan vanhoista metsistä sijaitsee Seitsemisen Multiharjulla. Kunnon luonnonmetsää, lähtekää retkelle nauttimaan luonnon eheyttävästä vaikutuksesta!

Jyri Pääkkönen laskettelemassa.
Kuva Jyri Pääkkösen kotialbumi.

​​​​​

Meillä töissä: Jyri Pääkkönen

Tehtävä: Ylitarkastaja

Tausta: Työskenteli yli kymmenen vuotta kännykkäbisneksessä. Kouluttautui uudelleen metsäalalle, ja elää nyt unelmaansa metsänsuojelun parissa.

Miten päätyi ELY-keskukseen: On työskennellyt aiemmin Nokiassa ja Suomen metsäkeskuksessa. Kun kiinnostava työpaikka pari vuotta sitten aukesi ELY-keskuksessa, päätti hakea.

Vapaa-ajalla: Metsäilee niin paljon kuin mahdollista. Keksii itselleen remppa- ja rakennusprojekteja. Meloo, laskettelee ja hiihtää.

​​​​​

Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt
Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika