Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä (Pirkanmaa)

Ympäristöasiantuntija Marika Arrajoki-Alanen neuvoo luomuviljelijöitä tukihakemusten tekemisessä ja organisoi luomutilojen tarkastukset. Marika on tehnyt samantapaista työtä parikymmentä vuotta ja pitää siitä edelleen. Parasta työssä ovat luomuviljelijät ja työkaverit.

Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.

Marika Arrajoki-Alanen.
Kuva Sinikka Suominen

Kuka olet ja mitä teet?

Olen ympäristöasiantuntija Marika Arrajoki-Alanen. Vastaan Pirkanmaan noin 500 luomutilan valvonnasta ja hallinnoinnista. Kaikki luomutilat tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. Käsittelen luomutarkastajien tekemät luomutilojen tarkastuspöytäkirjat ja myönnän niiden perusteella luomusertifikaatit. Käsittelen myös Pirkanmaan luomusitoumukset, joiden kautta luomukorvaus maksetaan ja olen mukana maisemanhoitosopimusten käsittelyssä ja maaseudun ympäristöasioissa. Lisäksi neuvon luomuviljelijöitä tukiin ja luomuvalvontaan liittyvissä asioissa ja teen paljon yhteistyötä neuvontajärjestön kanssa.

Miksi työsi on tärkeää?

Luomutuotanto vähentää luontoon päätyvien kemikaalien määrää ja lisää osaltaan monimuotoisuutta. Luomutuotannossa edellytetään viljelykiertoa eli sitä, että samalla pellolla viljellään eri kasveja suunnitelman mukaisesti. Viljelykierto tekee hyvää maaperän rakenteelle ja ravinteille. Esimerkiksi herneen ja muiden typensitojakasvien viljely tuo maaperään typpeä, jota viljat tarvitsevat kasvamiseen.

Pirkanmaalla 14 prosenttia tiloista on luomussa ja 17,5 prosenttia viljellystä pinta-alasta on luomuviljelyssä. Pirkanmaa on merkittävä luomukauran tuottaja, ja noin 15 prosenttia Suomen luomukaurasta tulee Pirkanmaalta.

Tuottajat arkailevat luomua sen tavanomaista tuotantoa tiukemman valvontajärjestelmän takia. Minun tehtäväni on ohjeistaa, neuvoa sekä madaltaa kynnystä, ettei ainakaan byrokratia olisi se este luomutuotantoon liittymiseen. Luomuvalvonta kannattaa nähdä laatusertifikaattina, jonka avulla tuotteet voi myydä luomuna. Valvonta on tärkeää siksi, että se vahvistaa luomun luotettavuutta kuluttajille asti.

Luonnon monimuotoisuuden ja maiseman ylläpitäminen ja siitä huolehtiminen on tärkeää. Erilaisilla luonnon monimuotoisuutta ja maiseman hoitoa koskevilla sitoumuksilla ja sopimuksilla saamme alueita hoidon piiriin. Luonnon monimuotoisuus on ikään kuin luonnon vastustuskyky, selviytymisen ehto. Se auttaa luontoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja tauteihin.

Mitä työpäivääsi kuuluu?

Pääosin työpäivä menee tietokoneen ääressä ja puhelimessa luomutuotantoon liittyvien asioiden parissa. Toimistolla olen parina päivänä viikossa, muuten etätöissä.

Miten sinusta tuli ELYläinen?

Tulin töihin Pirkanmaan maaseutuelinkeinopiiriin vuonna 1996, ja jatkoin samantapaisissa tehtävissä, kun maaseutuelinkeinopiiri muuttui TE-keskuksen kautta ELY-keskukseksi.

Mikä työssäsi on parasta?

Parasta työssäni ovat työkaverit, luomuviljelijät ja muut toimijat, joiden kanssa teen työtäni.

Mikä työssäsi on haastavinta?

Viime vuosien aikana maatalouden kannattavuus ja viljelijöiden jaksaminen on ollut kovilla ja tilanne ei näytä paranevan. Se näkyy työssäni ja välillä raskaissakin keskusteluissa viljelijöiden kanssa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Asun mieheni ja anoppini kanssa vanhassa maalaistalossa Kangasalla. Lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. Vapaa-ajan vietän kädet mullassa erilaisissa viljelypuuhissa. Lisäksi liikun paljon luonnossa.

Marika Arrajoki-Alanen.
​​​​​​​Kuva Marika Arrajoki-Alasen kotialbumi

 

Meillä töissä: Marika Arrajoki-Alanen

Tehtävä: Ympäristöasiantuntija

Tausta: Kotoisin maatilalta Lohjan Pusulasta. Koulutuksena agrologi AMK.

Miten päätyi ELY-keskukseen: Tuli alun perin harjoitteluun Pirkanmaan maaseutuelinkeinopiiriin vuonna 1995.

Vapaa-ajalla: Viljelee kotitilaa Lohjalla. Talkootyönä organisoi Kangasalan jäähallin kahvilan toimintaa. Liikkuu paljon luonnossa, tekee pitempiä ja lyhyempiä retkiä reppu selässä.

​​​​​

Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt
Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika
​​​​​​​
Jyri suojelee vanhoja metsiä