Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Saija auttaa pirkanmaalaisia maaseudun yrityksiä kehittymään

Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.

Saija Selin.
Kuva Tinnu Salonen / Pirkanmaan ELY-keskus

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Saija Selin ja työskentelen yritysasiantuntijana Pirkanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikössä. Työtehtäväni liittyy Pirkanmaan maaseudun kehittämiseen ja erityisesti maaseudulla toimivien yritysten elinvoiman edistämiseen. Keskeinen osa työtäni on käsitellä maaseuturahastoon jätettyjä yritystukihakemuksia ja tehdä niihin päätösesittelyjä. Työni sisältää myös paljon yritysten neuvontaa maaseuturahoituksen hakemisessa ja tuen ehdoissa. Teen myös yrityskäyntejä eli käyn tutustumassa yrityksen toimintaan ja yrittäjiin paikan päällä. Työhöni kuuluu myös yhteistyö sidosryhmien kanssa ja käyn esimerkiksi yrittäjäyhdistysten tilaisuuksissa kertomassa yritystuista.

Yritysneuvontaa tehdään verkostossa ja työhöni kuuluu paljon yhteydenpitoa ELY-keskuksen muihin yritysasiantuntijoihin. Pyrimme aina yhdessä löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun yrityksen tarpeisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että joskus asiakas täytyy ohjata muiden rahoittajien palveluiden pariin eli perusasiat myös esimerkiksi Business Finlandin ja Finnveran rahoituksesta täytyy olla hallinnassa.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäivään sisältyy sähköposteihin ja puheluihin vastaamista, asiakkaiden neuvontaa, yhteydenpitoa työkavereiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa, hakemusten käsittelyä ja usein myös Teams-palavereita. Nyt kun EU:n maaseuturahastossa on alkanut uusi rahoituskausi, tulee myös uutta lakia ja asetusta luettua päivittäin.

Miksi työsi on tärkeää?

Myöntämämme rahoituksen tarkoitus on auttaa maaseudulla toimivia yrityksiä kehittymään, kasvamaan ja tätä kautta luomaan uusia työpaikkoja. Maaseudulla toimivien yritysten toimintaympäristö on monessa mielessä haastavampi kuin kasvukeskuksissa toimivien yritysten. Maaseudulle voi esimerkiksi olla vaikeampi houkutella työntekijöitä. Koen tärkeänä, että myös maaseudulla on elämää ja elinkeinoja. Omalla työlläni voin edesauttaa tätä.

Miten sinusta tuli elyläinen?

Olin ennen ELY-keskusta töissä kunnallisessa elinkeinoyhtiössä vetämässä maaseuturahoituksella rahoitettua kehittämishanketta. Hankkeen jälkeen olin hetken aikaa työttömänä ja etsin aktiivisesti uutta työpaikkaa. ELY-keskukseen haettiin maksatusasiantuntijaa ja päätin hakea paikkaa. Pääsin haastatteluun ja sain paikan! Tein maksatusasiantuntijan työtä reilun vuoden ajan ja sen jälkeen siirryin rahoituspuolelle yritysasiantuntijaksi. Kaiken kaikkiaan olen ollut elyläinen jo 10 vuotta.

Saija Selin Lapin tunturimaisemissa.
Kuva Saija Selinin kotialbumi.

Millainen koulutustausta sinulla on?

Olen koulutukseltani hallintotieteiden maisteri Tampereen yliopistosta. Opiskeluaikana muistan kertoneeni kaikille, että minusta tulee valtion virkamies ja niin myös kävi! Tutkintooni kuuluvan työharjoittelun suoritin aikanaan ympäristöministeriössä EU-asioiden osastolla. Ministeriöstä sain myös idean graduuni, joka käsitteli EU:n laajentumista. Työn ohessa olen käynyt muutamia koulutuksia, joista viimeisin on TAKK:ssa suorittamani yritysneuvojan erikoisammattitutkinto vuodelta 2021.

Mikä on parasta työssäsi?

Pidän siitä, että minulla on selkeät työtehtävät ja työni tavoitteet ovat itselläni selkeästi mielessä. Saan hoitaa tehtävääni itsenäisesti ja työkavereilta saa aina apua. Meillä on maaseutuyksikössä ihan huippu porukka. Yritysten hankkeet ovat aidosti mielenkiintoisia ja kahta samanlaista hanketta ei ole. Välillä saan olla ensimmäinen henkilö, jolle yrittäjä kertoo uudesta liikeideastaan ja se tuntuu hienolta. Haastaviakin hetkiä ja monimutkaisia asioita tulee välillä, mutta omaan ammattitaitoon ja kollegoiden tukeen on jo oppinut luottamaan.

Mikä on haastavinta työssäsi?

Monimutkaiset ja paljon erilaisia kehittämistarpeita sisältävät hankkeet. Kun asiakas ei oikein tiedä, millaista tukea tarvitsisi ja asiantuntijana en osaa esittää oikeita kysymyksiä. Välillä yritykset joutuvat hankaliin tilanteisiin ja silloin koen suurta vastuuta siitä, että osaisin antaa järkeviä neuvoja. Julkisten tahojen tarjoamia yritystukia on paljon ja välillä tämä kokonaisuus tuntuu haasteelliselta hallita.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Rakkain ja pitkäaikaisin harrastukseni on tanssi. Käyn säännöllisesti tunneilla tanssimassa mm. salsaa ja reggaetonia. Tavoitteeni on vähintään yksi tanssitunti viikossa. Lisäksi käyn kuntosalilla muutaman kerran viikossa riippuen motivaatiosta. Meillä on koira ja omalla vastuullani on yleensä aamulenkki ennen töiden aloittamista. Tämä on sellainen ”pakkoharrastus”.

Vapaa-ajalla myös kuljetan lapsia harrastuksiin. Tämä puuha on nyt selkeästi vähentynyt, kun lapset ovat kasvaneet ja osa harrastuksista on jäänyt pois. Perheen kanssa yhdessä harrastamme laskettelua ja mökkeilyä Lapissa. Jonkun verran tulee myös pyöräiltyä ja veneiltyä kesällä. Kuuntelen paljon musiikkia ja tykkään käydä livekeikoilla ja kesäisin festareilla. Tänä kesänä ohjelmaan kuuluivat Kesärauha ja Tammerfest. Lukeminen on valitettavasti jäänyt viime vuosina vähälle, mutta tälle vuodelle asetin tavoitteeksi lukea ainakin yksi kirja ja olenkin jo ylittänyt tämän tavoitteen. Pitää asettaa tarpeeksi matalat tavoitteet niin voi sitten kokea onnistumisen iloa!

Saija Selin koiransa kanssa veneilemässä.
​​​​​​​Kuva Saija Selinin kotialbumi.

Meillä töissä: Saija Selin

  • Tehtävä: Yritysasiantuntija
  • Koulutus: Hallintotieteiden maisteri, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto
  • Miten päätyi ELY-keskukseen: Työskennellyt elinkeinoyhtiössä hankkeen vetäjänä, sen jälkeen teki ELY-keskuksessa maksatusasiantuntijan työtä reilun vuoden ajan, kunnes siirtyi rahoituspuolelle yritysasiantuntijaksi.
  • Mitä tekee vapaa-ajalla: Harrastaa tanssia ja muuta liikuntaa sekä laskettelua ja mökkeilyä.

 

Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee yli 250 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Tässä juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt:

Laura viestii maaseudun rahoitusmahdollisuuksista ja vaikuttavuudesta yhteistyössä verkoston kanssa

Katariinasta parasta on merkityksellinen ja arvojen mukainen työ

Niko sovittaa yhteen luonnon ja ihmisten intressejä vesien säännöstelyssä ja vesien tilaa parantavissa hankkeissa

Iiris auttaa yrityksiä löytämään osaajia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kautta

Laura auttaa luopumaan öljylämmityksestä, vapaa-aika kuluu ulkoillessa

Tiina tekee Euroopan laajuista kehittämistyötä

Anne auttaa vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi

Juho liikkuu päivittäin urakka-alueensa tiestöllä ja valvoo, että tiet ovat sopimuksen mukaisessa kunnossa

Jaakko suunnittelee liikenneverkkoa, jota pitkin ihmiset ja rahti liikkuvat seuraavilla vuosikymmenillä

Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa

Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea

Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä

Jyri suojelee vanhoja metsiä

Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika