Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea (Pirkanmaa)

Ylitarkastaja Satu Honkanen valvoo, että pilaantuneet maa-alueet puhdistetaan asianmukaisesti. Vapaa-ajallaan Satu harrastaa teini-ikäisen poikansa kanssa karatea. Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.


Satu Honkanen. Kuva Tinnu Salonen

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Satu Honkanen ja työskentelen ylitarkastajana Pirkanmaan ELY-keskuksessa ympäristönsuojeluyksikössä, jossa toimin myös tiimin vetäjänä. Valvomme tiimini kanssa pilaantuneiden maa-alueiden tutkimus- ja puhdistushankkeita. Seuraamme, että niiden puhdistus tehdään asianmukaisesti. Vielä 1970-luvulla oli tavanomaista, että esimerkiksi auton öljynvaihdossa öljyt saatettiin kaataa maahan. Lainsäädäntö ja ihmisten asenteet ovat onneksi muuttuneet noista ajoista. Valitettavasti esimerkiksi öljyvahinkoja sattuu silti jatkuvasti.

Miksi työsi on tärkeää?

Pilaantuneiden maa-alueiden selvittäminen ja puhdistaminen on tärkeää, jotta meillä olisi terveellinen ja turvallinen ympäristö. On tärkeää tuntea riskit ja hallita niitä esimerkiksi asuinalueilla.

Erityisesti lapset ovat herkkiä tietyille haitta-aineille. Pilaantuneella alueella liikkuvat ihmiset saattavat altistua maaperän sisältämille haitta-aineille. Pohjavesialueella haitalliset aineet voivat pilata veden ja jopa kulkeutua juomaveden mukana ihmisiin.

Mitä työpäivääsi kuuluu?

Työpäiväni sisältää monipuolisesti erilaisia pilaantuneisiin maa-alueisiin ja niiden valvontaan liittyviä tehtäviä. Ratkaisen pilaantuneiden maa-alueiden ja pohjaveden puhdistamisesta annettuja päätöksiä sekä tarkastan tutkimusraportteja ja laadin niistä lausuntoja. Lisäksi vastailen päivittäin eri tahojen kysymyksiin, jotka liittyvät pilaantuneisiin maa-alueisiin ja öljy- tai kemikaalivahinkoihin. 

Työhöni sisältyy myös paljon yhteistyötä ja neuvotteluita eri viranomaisten, konsulttien sekä muiden tahojen kanssa. Erityisesti kesäaikaan teen myös tarkastuksia työmaille.

Öljyvahinkoja sattuu Pirkanmaan alueella viikoittain. Tarvittaessa menen paikan päälle arvioimaan tilannetta ja auttamaan viranomaisia ja muita vahingon torjuntaan osallistuvia tahoja heidän työssään.  Teen tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan kuntien ja pelastuslaitoksen kanssa öljyvahinkojen ennalta ehkäiseksi.


Kuva Tinnu Salonen

Miten sinusta tuli ELYläinen?

Olen valmistunut ympäristötekniikan insinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulusta lähes parikymmentä vuotta sitten. Jo opiskeluaikana tein työharjoittelun ja olin kesätöissä ELY-keskuksen edeltäjässä, Pirkanmaan ympäristökeskuksessa. Sille tielle olen jäänyt. Työ on ollut tosi antoisaa ja mielenkiintoista.

Olen tehnyt ELY-keskuksessa monenlaista työtä, mutta pääasiassa ne ovat liittyneet pilaantuneiden maa-alueiden puhdistamiseen. Olen aiemmin tehnyt muun muassa maastotöitä ja kenttämittauksia sekä toiminut projektipäällikkönä erilaisilla työmailla. Näissä hankkeissa puhdistettiin mm. vanhoja saha-alueita sekä kaatopaikkoja. Urani aikana olen saanut olla myös mukana useissa mielenkiintoisissa kehittämis- ja tutkimushankkeissa.

Noin kymmenen vuotta sitten siirryin ympäristönsuojeluyksikköön, jossa tein aluksi myös eläinsuojavalvontaa. Nyt tehtäväkenttääni ovat pääasiassa pilaantuneisiin maa-alueisiin liittyvät tehtävät.

Lapsena mietin eläinlääkärin ammattia, mutta kiinnostus luontoon ja ympäristöön voitti. Minulla on myös kemian prosessihoitajan koulutus, ja olen tehnyt töitä jäteveden puhdistamossa ennen kuin lähdin opiskelemaan ympäristötekniikan insinööriksi.

Mikä työssäsi on parasta?

Parasta työssäni on sen monipuolisuus ja ihmiset. Saan olla tekemisissä kansalaisten, viranomaisten, kuntien edustajien ja konsulttien kanssa. Oma työtiimini on myös huippu.

Luonto ja ympäristö ovat olleet minulle aina tärkeitä. Tässä työssä saan tehdä töitä niiden hyväksi.

Mikä työssäsi on haastavinta?

Haastavinta on, ettei valmiita ratkaisuja ole. Jokainen tutkimus- ja puhdistusprojekti on erilainen. Se on myös työni suola. Tykkään ratkoa ongelmia.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajallani harrastan poikani kanssa karatea. Aloitimme muutama vuosi sitten ryhmässä, jossa on monen ikäisiä ja taitoisia. Minulla ja pojallani on nyt oranssit vyöt suoritettuna. Karatessa pääsee todella irtautumaan töistä. Se on kuin tanssia.

Vietän paljon aikaa myös luonnossa ja mökillä saaressa. Lisäksi touhuan paljon bordercollie-koirani kanssa. Harjoittelemme tottelevaisuutta ja käymme välillä kisoissakin.


Kuva Satu Honkasen kotialbumi

Meillä töissä: Satu Honkanen

Tehtävä: Ylitarkastaja

Tausta: Mietti lapsena eläinlääkärin ammattia, mutta kiinnostus ympäristöön voitti. On koulutukseltaan ympäristötekniikan insinööri.

Miten päätyi Pirkanmaan ELY-keskukseen: Tuli ensi kertaa töihin ELY-keskukseen jo opiskeluaikana. Monipuoliset tehtävät ja mukava työyhteisö veivät mennessään. Nyt työvuosia ELY-keskuksessa jo lähes parikymmentä.

Mitä tekee vapaa-ajalla: Harrastaa teini-ikäisen poikansa kanssa karatea. Liikkuu luonnossa ja käy tottelevaisuuskisoissa bordercollie-koiransa kanssa.

 

Meillä töissä -juttusarja

Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt: