Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Tiina tekee Euroopan laajuista kehittämistyötä

Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.


Tiina Vermaete. Kuva Tinnu Salonen

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Tiina Vermaete ja työskentelen tuottajavastuutiimissä etäkaupan valvojana. Minulla on aika uusi tehtävä, joka perustettiin vasta vuoden 2021 lopussa lainsäädännön muutosten takia. Minun tehtävänäni on saada ulkomaiset verkkokauppiaat hoitamaan tuotteidensa jätehuoltokustannukset täällä Suomessa silloin kun myydään tuottajavastuun alaisia tuotteita, kuten esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Käytännössä tarkoitus on saada myyjät huolehtimaan tuotteensa koko elinkaaren kustannuksista, jotta ne eivät jäisi suomalaisten yritysten maksettavaksi. Koska kyseessä on uusi asia EU:ssa, se ei ole vielä monelle etäkauppiaalle tuttu ja valvonnan käytännöt sekä yhteistyöverkostot pitää vielä kehittää Euroopan laajuisesti.  

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäiviini liittyy paljon yhteydenpitoa ulkomaisiin ja kotimaisiin kollegoihin. Lisäksi vastaan yrityksiltä ja konsulteilta tuleviin yhteydenottoihin ja kyselyihin. Paljon aikaa kuluu myös kehittämiseen, valvonnan suunnitteluun ja aktiiviseen verkostotoimintaan. Koska viestintä on suuressa roolissa työssäni, järjestän myös tapahtumia eri sidosryhmille.

Miksi työsi on tärkeää?

Koen, että tekemäni työ on merkityksellistä ja saan tehdä oman osani kiertotalouden ja yritysten reilun toimintaympäristön eteen. Koska Suomi on ollut eturintamassa viemässä etäkaupan valvontaa eteenpäin, minulla on myös hieno mahdollisuus olla kehittämässä asiaa aktiivisesti Euroopan tasolla.

Millainen koulutustausta sinulla on?

Olen valmistunut vuonna 2003 insinööriksi englanninkielisestä ympäristöalan koulutusohjelmasta TAMKista. Myöhemmin jatkoin TAMKissa vielä kiertotalousalan englanninkieliseen yamk-koulutukseen ja valmistuin vuonna 2019 Master of Engineering-nimikkeellä.

Mikä on parasta työssäsi?

Rakastan uuden kehittämistä ja sitä tässä työssä saa tehdä! On todella motivoivaa, kun saa itse kehittää kansainvälistä yhteistyötä ja toimintamalleja, ja tunnen että minulla on mahdollisuus oikeasti vaikuttaa asioihin. Parasta työssä ovat kaikki mukavat kollegat ja yhteistyöverkostot täällä kotimaassa ja ulkomailla. Olen pitkään halunnut kansainvälisiin tehtäviin ja tässä työssä saan tehdä myös isomman mittakaavan asioita, mitkä motivoivat minua. Tiedän myös, että aina on uutta kehitettävää ja on vain itsestäni kiinni, miten aktiivisesti asioita edistän kansainvälisellä tasolla. On hienoa, että työnantaja mahdollistaa itsenäisen työotteen ja luottaa tekemääni työhön.

Mikä on haastavinta työssäsi?

Haastavaa on työn mittakaava ja se, että tiedän että se ei tule tekemällä valmiiksi. Myös jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä lainsäädäntö antaa omat haasteensa. On vaikeaa lähteä kehittämään jotakin puhtaalta pöydältä, mutta toisaalta se on myös antoisaa. Hankalaa on tavoittaa ulkomaisia etämyyjiä Euroopan tasolla, puhumattakaan esimerkiksi Aasian kauppiaista. Tuntuu, että olen tässä työssä vielä alussa ja vasta tulevat vuodet näyttävät minkälaiseksi työnkuva muotoutuu.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajallani tykkään kuunnella äänikirjoja, käydä kävelyillä koiramme kanssa ja soittaa pianoa. Aika paljon aikaa menee myös kahden pojan koripalloharrastuksen tiimoilta kuljetuksissa ja peleissä. Uutena harrastuksena olen aloittanut sulkapallon ja koitan käydä sitä viikoittain pelaamassa.


Kuva Tiina Vermaeten kotialbumi.

 

Meillä töissä: Tiina Vermaete

Tehtävä: Ylitarkastaja tuottajavastuutiimissä.

Koulutus: Valmistui 2003 insinööriksi englanninkielisestä ympäristöalan koulutusohjelmasta TAMKista. Myöhemmin  TAMKissa kiertotalousalan englanninkielisessä yamk-koulutuksessa ja valmistui 2019 Master of Engineering-nimikkeellä.

Miten päätyi Pirkanmaan ELY-keskukseen: Työskenteli eri kunnissa ympäristönsuojelutarkastajana ja siirtyi kesällä 2021 Nokian kaupungilta Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristönsuojeluyksikköön. Valittiin tuottajavastuutiimiin etäkaupan valvojaksi joulukuussa 2021. 

Mitä tekee vapaa-ajalla: Ulkoilu, äänikirjojen kuuntelu, pianonsoitto. Uutena harrastuksena aloittanut sulkapallon.

 

 

Meillä töissä -juttusarja

Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt:

Anne auttaa vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi

Juho liikkuu päivittäin urakka-alueensa tiestöllä ja valvoo, että tiet ovat sopimuksen mukaisessa kunnossa

Jaakko suunnittelee liikenneverkkoa, jota pitkin ihmiset ja rahti liikkuvat seuraavilla vuosikymmenillä

Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa

Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea

Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä

Jyri suojelee vanhoja metsiä

Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika