Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa

Marja Poussa.
Koulutusasiantuntija Marja Poussa auttaa yrityksiä ja työnantajia saamaan osaavia työntekijöitä. Kuva: Sinikka Suominen

Kuka olet ja mitä teet?  

Olen Marja Poussa, koulutusasiantuntija Pirkanmaan ELY-keskuksen työllisyyden, yrittäjyyden ja osaamisen yksikössä. Tänne siirryin noin 2,5 vuotta sitten Pirkanmaan TE-toimiston yrityspalveluista. TE-hallinnossa aloitin vuonna 1993, ja ensimmäinen työpaikkani oli Vammalan työvoimatoimistossa.  

Ydintehtäväni on suunnitella, kehittää ja hankkia yritysasiakkaille koulutuksia silloin, kun yritys etsii uutta henkilöstöä tai nykyinen henkilöstö tarvitsee uusia taitoja tai irtisanottavalla henkilöstöllä on koulutustarpeita.

Yrityksen tai työnantajan koosta riippuen olen yleensä tekemisissä toimitusjohtajan, henkilöstöpäällikön tai tuotantopäällikön kanssa. Koulutuspalveluja ostamme sekä julkisilta että yksityisiltä koulutusorganisaatioilta. Yritysten palvelutarpeita ratkotaan toisinaan useamman eri tahon kesken, esimerkiksi kuntien elinkeino- tai yrityspalvelujen ja yritysjärjestöjen kanssa. Yksi tämän työn ehdoton hyvä puoli on se, että tässä saa olla monesta eri näkökulmasta eri toimijoiden kanssa yhteistyössä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi? 

Työpäivät ovat vaihtelevia. Toisinaan koko päivä menee hankintaprosessin syövereissä tarjouspyyntöjen muotoilemisessa ja hankintapäätösten ja -sopimusten tekemisessä, joskus on palaverirumbaa koko päiväksi ja toisinaan saa lähteä kentälle tapaamaan asiakkaita ja kouluttajia. Pidän siitä, että työpäivät ovat erilaisia.

Miksi työsi on tärkeää?

Työlläni pystyn vaikuttamaan siihen, että yrityksillä ja työnantajilla on osaavaa henkilöstöä. Sillä taas on vaikutusta yritysten kilpailukykyyn. Koulutettavien henkilöiden näkökulmasta taas saatu osaaminen turvaa heille työpaikan pysymisen tai tuo mahdollisuuksia uusista töistä.

Olemme järjestäneen muun muassa koneistajan, veneenrakentajan ja kamerateknikon koulutukset silloin kun työnantaja ei ole löytänyt työntekijöitä avoimilta työmarkkinoilta tai ei heitä valmistu oppilaitoksista.

Millainen koulutustausta sinulla on? 

Lukion jälkeen opiskelin laskentatoimen merkonomiksi ja myöhemmin työn ohessa opiskelin yritysjuridiikan tradenomiksi vuonna 2007. Samoin työn ohessa suoritin Liiketalouden ylemmän amk-tutkinnon vuonna 2015.

Mikä on parasta työssäsi?

Parhaita hetkiä ovat kohtaamiset yritysasiakkaiden kanssa sekä ne hetket, kun voidaan todeta koulutuksen onnistuneen kaikkien osapuolien näkökulmasta hyvin. Mukava työporukka ja hyvät yhteistyökumppanit ovat myös tärkeä voimavara.  

Mikä on haastavinta työssäsi?

Tällä hetkellä työvoimapula näkyy hakijapulana myös rekrytointikoulutuksissa, jonka vuoksi kaikkia koulutuksia ei ole saatu aloitettua. Tässä meillä julkisen työnvälityksen toimijoilla on omalta osaltamme ratkottavaa, miten voimme parhaiten olla avuksi.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Asun maalla omakotitalossa, joten joka vuodenaikaan riittää (lue: riittäisi) leikattavaa, perattavaa ja lykittävää. Monenlaista liikuntaa kuuluu vapaa-aikaan, mieluisimmat talvella perinteinen hiihto metsäladuilla ja hevoskärpänen on tullut isältä geeniperimänä, joten ratsastusharrastus on lapsesta pitäen pysynyt matkassa mukana.


Marja Poussa on harrastanut hevosia lapsesta asti. Tässä ratsuna Tytti. Kuva: Marja Poussan kotialbumi

Meillä töissä: Marja Poussa

Tehtävä: Koulutusasiantuntija

Miten päätyi Pirkanmaan ELY-keskukseen: Siirtyi noin 2,5 vuotta sitten Pirkanmaan TE-toimiston yrityspalveluista. TE-hallinnossa vuodesta 1993, ensimmäinen työpaikka oli Vammalan työvoimatoimistossa.  

Mitä tekee vapaa-ajalla: Maalla omakotitalon kanssa riittää puuhaa. Hiihto ja muu liikunta kuuluvat vapaa-aikaan. Geeniperimänä saatu hevoskärpäsen purema on pitänyt yllä ratsastusharrastusta.

 


​​​​​​
Tontilla hääräävät kissat Typy (sylissä) ja Nuppu pitävät tontin hiiri- ja myyräkantaa kurissa. Kuva: Marja Poussan kotialbumi​​​​​​​

Meillä töissä -juttusarja

Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt:

Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika

Jyri suojelee vanhoja metsiä

Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä

Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea