Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Meillä töissä: Iiris auttaa yrityksiä löytämään osaajia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kautta

Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.


Iiris Ranta. Kuva Iiris Rannan kotialbumi

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Iiris Ranta ja työskentelen maahanmuuttoasiantuntijana työllisyys ja osaaminen -yksikön maahanmuutto- ja kotoutumistiimissä. Tiimimme vastaa Pirkanmaalla useista maahanmuuton tehtävistä kuten kotoutumiskoulutusten hankinnasta, pakolaisten kuntaan ohjauksesta sekä viranomaisyhteistyön edistämisestä maahanmuuton kysymyksissä. Itse vastaan erityisesti työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton tehtäväkokonaisuudesta.

Työllisyydenhoidon kentällä tapahtuu paljon. Työllisyydenhoito siirtyy vuonna 2025 TE-toimistoilta eli valtiolta kuntiin ja se vaikuttaa järjestelyvastuisiin. Tämän lisäksi valtakunnallinen Work in Finland -keskustoiminto on rakentumassa. Work in Finland kokoaa valtakunnalliset työ- ja elinkeinoministeriön alaiset kansainvälisen rekrytoinnin palvelut yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Olen aloittanut tehtävässäni Pirkanmaan ELY-keskuksessa 1.8.2022. Kuluneena syksynä olen tutustunut Pirkanmaan alueellisiin verkostoihin sekä rakentanut kumppanuuksia alueen työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton toimijoiden kanssa.

Maahanmuuttoasiantuntijana vastaan esimerkiksi työlupalinjauksen puolivuosittaisesta päivityksestä maahanmuuttoasiain toimikunnan kautta, tiedotan Pirkanmaan toimijoita kansainvälisen rekrytoinnin palveluista, kehitän työnantaja- ja henkilöasiakaspalveluita yhdessä sidosryhmien kanssa, sekä osallistun valtakunnalliseen kehittämiseen työvoiman maahanmuuton kysymyksissä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työpäiväni ovat vaihtelevia, ja toisinaan asiakokonaisuudet vaihtelevat keskenään paljon. Tyypillisen työpäivän aikana teen yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa esimerkiksi kotoutumiskoulutusten seurannan tai alueellisten työnantajapalveluiden kehityksen parissa. Viime aikoina olen ollut paljon mukana Work in Finland -työssä alueellisten työpajojen suunnittelussa.

Teen tiivistä yhteistyössä paitsi oman tiimini kanssa, myös ELY-keskusten työperäisten maahanmuuton kollegojen kanssa. Vaikka alueidemme tilanteet ovat keskenään erilaisia, on kuitenkin aluehallinnon rooli ja asema tietyissä tehtävissä hyvin samankaltainen. Jaamme tietoa ja kehitämme aluehallinnon roolia työperäisen maahanmuuton kokonaisuudessa.

Miksi työsi on tärkeää?

ELY-keskusten maahanmuuton asiantuntijoina edistämme maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä, esimerkiksi kotoutumiskoulutusten hankinnalla ja niiden vaikuttavuuden seurannalla.

Lisäksi markkinoin kansainvälisten osaajien rekrytointipalveluja yrityksille ja autan näin pirkanmaalaisia yrityksiä löytämään keinoja vastata työvoimapulaan. Työvoimapula koskee jokaista Pirkanmaan kuntaa, minkä vuoksi maahan muuttaneiden kotoutumisen onnistuminen ja rekrytoinnit ulkomailta nousevat avainasemaan tulevaisuuden ratkaisuja hakiessa.

Työllisyydenhoitoon liittyy monenlaisia eri näkökulmia. Saamme kentältä arvokasta tietoa vietäväksi valtakunnalliseen kehittämiseen sekä tuomme Pirkanmaan toimijoille tietoa mitä valtakunnallisesti tehdään. Olemme tärkeitä kumppaneita ja linkkejä monella eri tasolla.

Miten sinusta tuli elyläinen?

Opintoaikoinani olin harjoittelussa valtiolla ja tutustuin työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton teemoihin opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä ulkoministeriössä. Tein graduni työperäisen maahanmuuton edistämisestä ja Talent Boostin alueellisesta toimeenpanosta. Hakeuduin alueellisiin Talent Boost koordinaatiotehtäviin Pohjanmaan ELY-keskukseen valmistuttuani maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Samoissa tehtävissä olen myös Pirkanmaan ELY-keskuksessa, joskin alueellisten erityispiirteiden takia tehtäväkenttäni on välillä hyvinkin erilainen.


Pyynikillä. Kuva Iiris Rannan kotialbumi

Millainen koulutustausta sinulla on?

Valmistuin filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2021 kulttuurienvälisen johtamisen ja viestinnän koulutusohjelmasta. Opintoaikoinani suuntauduin vahvasti kansainvälisyyteen harjoitteluiden ja järjestötoiminnan myötä.  

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni on asiantuntijuuden hyödyntäminen valtakunnallisten toimintojen kehittämisessä. Onnistumisen tunteita koen silloin, kun alueellisen näkökulman tuominen hyödyttää isojen kokonaisuuksien kehittämisessä.

Alueellisten toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on myös palkitsevaa. Heiltä saatava palaute ja kokemukset auttavat meitä aluehallinnossa ymmärtämään paremmin sitä, millaisille toiminnoille on tarvetta jatkossa. Erityisesti tapaamiset kuntien maahanmuuton toimijoiden kanssa ovat työni antoisimpia hetkiä.

Tämän lisäksi asiantuntevat ja osaavat tiimikaverit omasta organisaatiosta sekä sidosryhmistä antavat energiaa kehittää välillä vaikeitakin kokonaisuuksia.

Mikä on haastavinta työssäsi?

Monimutkaisuuden hallinta. Maahanmuuton kenttä on kokonaisuudessaan valtava, ja useat asiat liittyvät toisiinsa. Vaikka työperäisen maahanmuuton ja kotoutumisen tehtäväkokonaisuudet ovat tyypillisesti erotettuina, ei näitä voi kuitenkaan katsoa toisistaan erillisinä teemoina. Jatkuva tietotulva aiheuttaa välillä tunteen, että osa tiedosta menee ohi. Tarpeellisen tiedon suodattaminen on taito, mitä on tullut kehitettyä. Toisaalta tiedon monipuolisuus edesauttaa maahanmuuton kokonaiskuvan luomista.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajallani käyn kuntosalilla esimerkiksi spinningissä, erilaisissa jumpissa tai pilateksessa. Viime syksynä aloitin paritanssitunneilla käymisen. Vastapainoksi pelaan myös konsolipelejä. Kesäisin käyn musiikkifestivaaleilla ja vietän mökillä aikaa. Lomieni puitteissa matkustan Euroopassa, toisinaan myös moottoripyörän kyydissä, mutta mieluiten junalla.


​​​​​​​Iiris ja perheen Sylvi-kissa. Kuva Iiris Rannan kotialbumi

Meillä töissä: Iiris Ranta

  • Tehtävä: Maahanmuuttoasiantuntija, työ- ja koulutusperäinen maahanmuutto  
  • Koulutus: Filosofian maisteri
  • Miten päätyi Pirkanmaan ELY-keskukseen: Ollut töissä Pohjanmaan ELY-keskuksessa vastaavissa työperäisen maahanmuuton tehtävissä. Oli halunnut jo pitkään palata kotiseudulle Pirkanmaalle. Haki avointa maahanmuuttoasiantuntijan paikkaa Pirkanmaan ELY-keskuksessa.  
  • Mitä tekee vapaa-ajalla: Urheilee salilla, käy tanssitunneilla ja pelaa konsolipelejä. Matkustaa mieluusti Euroopassa, toisinaan myös moottoripyörän kyydissä.  

 

Meillä töissä -juttusarja
​​​​​​​Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Tässä juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.

Lue aiemmat esittelyt:

Laura auttaa luopumaan öljylämmityksestä, vapaa-aika kuluu ulkoillessa

Tiina tekee Euroopan laajuista kehittämistyötä

Anne auttaa vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi

Juho liikkuu päivittäin urakka-alueensa tiestöllä ja valvoo, että tiet ovat sopimuksen mukaisessa kunnossa

Jaakko suunnittelee liikenneverkkoa, jota pitkin ihmiset ja rahti liikkuvat seuraavilla vuosikymmenillä

Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa

Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea

Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä

Jyri suojelee vanhoja metsiä

Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika​​​​​