- Arbete
- Upphandling av arbetskrafts- och företagstjänster
- Lönegaranti
- Invandring
- Mottagande av flyktingar
- Kommunplatser och anvisande av flyktingar till en kommun
- Mottagande av kvotflyktingar
- Minderåriga som anlänt utan vårdnadshavare
- Ersättningar till kommuner och välfärdsområden
- Främjande av integration
- Integration.fi
- Partnerskapsprogrammet för integration
- Stödförintegration.fi
- ETNO – Delegationen för etniska relationer
- Arbets- och utbildningsrelaterad invandring - Talent Boost
- Internationell rekryteringsmodell och tjänster
- Riktlinjen för arbetstillstånd
- Uppehållstillstånd för företagare
- Utveckling av arbetslivet
- Kontinuerligt lärande
Kommunplatser och anvisande av flyktingar till en kommun
Den regionala samordningen av kommunplatser för flyktingar hör till NTM-centralernas uppgifter. Vi samarbetar också med andra aktörer, såsom medborgarorganisationer som arbetar med flyktingar och asylsökande.
Kommunen kan kontakta den lokala NTM-centralen när det gäller kommunplatserna.
Förläggningen kan ansöka om en kommunplats för personer som fått uppehållstillstånd genom asylförfarande. Förläggningen lämnar in ansökan om kommunplacering till NTM-centralen. När vi har hittat en mottagande kommun anvisar vi personen till kommunen. Kommunen ordnar en bostad åt den flykting som kommer till kommunplatsen och styr honom eller henne till kommunens tjänster.
Av de flyktingar som fått uppehållstillstånd genom asylförfarande flyttar en betydande del självständigt till en kommun. Då kan förläggningarna hjälpa till med ordnandet av bostad och flyttning.
För personer som får internationellt skydd är det ofta ett bra alternativ att de flyttar inom den kommun där förläggningen finns eller till en närliggande kommun, eftersom området och nätverken i det redan kan ha blivit bekanta för dem. En snabb flytt från förläggningen till en kommun är till nytta både för den som får internationellt skydd och för hela samhället eftersom integrationen då kommer i gång snabbt.
Kommunen får information om de personer som flyttar till kommunen för att kunna förbereda sig på att ordna de tjänster och bostäder som de behöver. Vid planeringen av flytten ska man ta hänsyn till vilket servicebehov och vilka möjligheter till utbildning och sysselsättning som den person som flyttar till kommunen har.
Mer information:
- Begäran om användarkoder till UMA-systemets elektroniska verktyg Kommunplatser: atk(at)migri.fi.
- Planering för flyktingmottagnin (integration.fi)
Regional information
Kommunplatser och anvisning av flyktingar till en kommun - Nyland
NTM-centralen i Nyland samordnar kommunplatssituationen på sitt område med kommunerna utgående från de avtal som ingåtts om mottagandet. Kommunens och NTM-centralens avtal om anvisande av flyktingar till kommunen är en förutsättning för att kommunen ska kunna beviljas statsbidrag för mottagandet av flyktingar. Kommunen ska höra välfärdsområdet innan kommunen ingår avtal med NTM-centralen eller justerar det. Kommunens och NTM-centralens avtal om anvisande av flyktingar till kommunen är ändå inte en förutsättning för de ersättningar som betalas till välfärdsområdet.
Ingåendet av avtal om kommunplatser bidrar till att flytten till kommunen sker på ett kontrollerat och smidigt sätt och integrationsprocessen kommer snabbt i gång. När kommunen bjuder ut en kommunplats, förbinder kommunen sig till att söka en bostad åt den person som får kommunplatsen. Kommunplatser anvisas till kvotflyktingar, asylsökande som beviljats uppehållstillstånd och personer som får tillfälligt skydd och det sker i samarbete mellan kommunen, NTM-centralen, Migrationsverket och flyktingförläggningarna. Kommunen måste höra välfärdsområdet innan en enskild person anvisas till kommunen, ifall personen i fråga har uppenbara behov av social- och hälsovård. Avsikten med hörandet är att stöda samarbetet och dialogen och att ha beredskap för de situationer och behov som finns hos de flyktingar som anländer till kommunen.
För minderåriga som anlänt utan vårdnadshavare söks alltid kommunplats från NTM-centralen. NTM-centralen i Nyland samordnar familjegrupphemsplatserna på sitt område och anvisar minderåriga som anlänt utan vårdnadshavare till ett familjegrupphem.
Mer information
- Specialplanerare Hanna Holm, 0295 021 083
- Specialplanerare Satu Nila, minderåriga barn och unga som får internationellt skydd, 0295 021 377
- Invandringschef Jaana Suokonautio, 0295 021 160
- Senast ändrad
- 2024-01-16
Uppdaterad: 05.06.2024