Latokartanonkosken luontopolut

Luontopolkuja on kunnostettu

Freshabit LIFE IP -hankkeessa on lisätty ja parannettu Salossa sijaitsevan Latokartanonkosken luontopolkuja, joita on nyt yhteensä vajaa kaksi kilometriä. Alueella on toteutettu uusia luontopolkuja, kunnostettu vanhoja polkupohjia, tehty uomakunnostusta ja lisätty alueen luonto-opasteita. Portaita ja kaiteita on rakennettu luontopolun varteen turvallisuuden ja kulun parantamiseksi. Polkuja pitkin pääsee nyt kävelemään pitkin joen vartta pidemmälle alavirtaan sekä ylävirtaan ihailemaan rauhallisempia jokiosuuksia. Hankkeessa on myös poistettu vieraslajeja alueelta.

Alueen polut kulkevat Kiskonjoen pääuomaa pitkin molemmilla puolilla. Latokartanonkoski on Etelä-Suomen näyttävin koskialue, jossa sijaitsee useita historiallisen ajan rakenteita kuten Näsen kartanon mylly, myllärintupa ja kankivasarapajan perustukset. Latokartanon suuri harmaakivestä ja slagtiilistä rakennettu mylly on rakennettu vuonna 1805 ja sen toiminta loppui vuonna 1962.

Latokartanonkoski Kiskonjoessa, kuohuva koski
  Latokartanonkoski Kiskonjoessa © Pinja Kasvio

Latokartanonkosken luonnonsuojelualueella saa liikkua vain merkityllä luontopolulla. Alue sijaitsee valtion ja yksityisen maanomistajan alueella. Osa poluista on umpiperiä, joista palataan pääpolulle. Myös uudessa infotaulussa alueen parkkipaikalla on kartta ja ohjeet luonnonsuojelualueella liikkumiseen. Polun varteen on lisätty opasteita. Latokartanonkosken opastaulu ja polkusuunnitelma ovat linkkeinä alla.

Aineisto: