Grön övergång
Med grön övergång avses en förändring mot en ekologiskt hållbar ekonomi och tillväxt som inte grundar sig på överkonsumtion av naturresurser och fossila bränslen. En hållbar ekonomi stöder sig på koldioxidsnåla lösningar som främjar cirkulär ekonomi och biologisk mångfald.
NTM-centralens uppgift är att göra miljöförfarandena smidigare
NTM-centralerna främjar en grön övergång bl.a. genom att göra behandlingen av projekt som gäller grön övergång smidigare samt genom att ge företagen råd i projekt som gäller grön övergång. Flera projekt som gäller grön övergång kräver miljötillstånd, vattentillstånd eller planändring för att kunna genomföras. NTM-centralernas experter ser till att miljöbehoven i projekt som gäller grön övergång identifieras i tid och säkerställer en tillräcklig kontakt mellan olika myndigheter (t.ex. behovet av att inleda ett förfarande för miljötillstånd eller miljökonsekvensbedömning).
Utöver att göra övergången smidigare kan NTM-centralen också finansiera projekt som gäller grön övergång. Stöd erbjuds inom olika teman, bl.a. för företagets tillväxt, internationalisering och utveckling.
Vad är projekt som gäller grön övergång?
Med projekt som gäller grön övergång avses projekt som främjar en ekologiskt hållbar ekonomi och tillväxt. Projekten grundar sig på koldioxidsnåla lösningar som främjar cirkulär ekonomi och biologisk mångfald. Projekt som gäller grön övergång omfattar till exempel
- ren energiproduktion, såsom solkraft, havsvind, biogas och tillvaratagande av spillvärme
- industrins lösningar för cirkulär ekonomi och innovationer med låga utsläpp, till exempel investeringar i väteteknologi och demonstrationsanläggningar för cirkulär ekonomi
- ibruktagande av nya teknologier, tjänster och verksamhetsmodeller inom byggbranschen
- stöd för den offentliga laddningsinfrastrukturen för eltrafik
- naturbaserade lösningar, till exempel gipsbehandling av åkrar för att minska belastningen på Östersjön.
Tillståndshandläggning och prioritetsförfarande för projekt för grön övergång
Beroende på projektets omfattning och typ kan det krävas ett tillstånd eller fler av olika myndighetsinstanser. Allmänna anvisningar om tillståndsplikt finns på adressen:
Vid planeringen av projektets placering ska dess lämplighet för områdets general- och detaljplan kontrolleras. I vissa fall förutsätter genomförandet av projektet att en plan utarbetas eller att den befintliga planen ändras. Även en ändring av ändamålet för en färdig byggnad kan kräva en planändring. Planprocesserna kan till och med vara några år. Eventuella el-, väg- och vattentjänstförbindelser ska också beaktas i den inledande planeringen. Yrkesmässig användning av kemikalier kan förutsätta registrering enligt kemikaliesäkerhetslagen av Tukes eller det regionala räddningsverket.
När projektet sannolikt bedöms ha betydande miljökonsekvenser kan ett förfarande för miljökonsekvensbedömning (MKB) inledas. MKB-förfarandet inleds med att ett program för miljökonsekvensbedömning sänds till NTM-centralens kontaktmyndighet. I MKB-förfarandet bedöms hurdana konsekvenser genomförandet av projektet i praktiken skulle ha för miljön med hjälp av alternativa visioner. Under förfarandet informerar man om projektet och även privata aktörer har möjlighet att ge sin åsikt till MKB-kontaktmyndigheten. Utifrån bedömningarna ger NTM-centralen ett utlåtande om bedömningsprogrammet och konsekvensbeskrivningen, vilket beaktas bl.a. i miljötillståndsbehandlingen. MKB-förfarandet tar i genomsnitt ett år.
En del av projekten som gäller grön övergång kräver miljötillstånd. I miljötillståndsförfarandet bedöms projektets miljökonsekvenser och med tillståndsvillkoren säkerställs att verksamheten uppfyller kraven i miljöskyddslagstiftningen. Miljötillstånd beviljas av kommunerna och regionförvaltningsverken. Behandlingen av tillstånd tar cirka 12 månader. Om projektet också kräver ett MKB-förfarande kan tillstånd inte beviljas förrän MKB-förfarandet har avslutats. Olika förfaranden och tillståndsprocessen kan dock pågå samtidigt.
Tillståndsförfarandet för projekt för grön övergång har getts tillfällig prioritet vid regionförvaltningsverken under åren 2023–2026. Prioritetsförfarandet gäller också behandlingen i förvaltningsdomstolen av besvärsärenden som gäller tillstånd för projekt som gäller grön övergång 2023–2028. Prioritetsförfarandet ska begäras av regionförvaltningsverket. Projekt som gäller grön övergång enligt prioritetsförfarandet är bl.a. följande projekttyper:
1) energiproduktionsanläggningar som producerar förnybar energi samt havsbaserade vindkraftverk och tillhörande vattenhushållningsprojekt;
2) industriprojekt som ersätter användningen av fossila bränslen eller råvaror och istället baserar sig på förnybar energi eller elektrifiering,
3) framställning och återvinning av väte, med undantag av framställning av väte av fossila bränslen;
4) avskiljning, återvinning och lagring av koldioxid;
5) batterifabriker och tillverkning, avskiljning och återanvändning av batterimaterial.
RRF-projekt
En del av projekten som gäller grön övergång kan få RRF-finansiering, varmed de kallas RRF-projekt. Finansieringen kommer via EU:s återhämtningsinstrument (Next Generation EU) som delas in i sju program, varav stödinstrumentet för återhämtning och resiliens Recovery and Resilience Facility, dvs. RRF, är störst. Finansieringen har beviljats av olika aktörer, såsom Business Finland (BF), Arbets- och näringsministeriet (ANM) och NTM-centralen.
NTM-centralernas RRF-experter ger företagen råd i miljöfrågor i anslutning till projekt som gäller grön övergång samt i ansökan om finansiering. Mer information om pågående finansieringsansökningar finns på finansiärernas webbplatser (länkar i slutet av sidan).
Ingen betydande olägenhet -principen
Av projekt som får RRF-finansiering och godkänns för prioritetsförfarandet förutsätts att de följer principen Ingen betydande olägenhet (DNSH, Do no significant harm). Projekten får bland annat inte försämra stävjandet av klimatförändringen, de får inte bromsa övergången till en cirkulär ekonomi eller försvaga skyddet av den biologiska mångfalden. DNSH-bedömningen görs projektspecifikt och med den säkerställs att kraven på principen Ingen betydande olägenhet uppfylls.
Kontakta NTM-centralen redan i projektets planeringsskede
Kontakta NTM-centralen i tid för att säkerställa att ärendena behandlas smidigt och snabbt. För ytterligare information, kontakta
-
Kundservice för miljöfrågor (ely-keskus.fi), tfn 0295 020 900 kundservice må–fr kl. 9–16, lna/msa, e-post: [email protected]
Mer information om den gröna övergången:
- Vad är den grönä omställningen? (ym.fi)
- Ei merkittävää haittaa-periaate (ymparisto.fi) (på finska)
- Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen eduskunnalle eräiden vihreän siirtymän hankkeiden väliaikaista etusijaa aluehallintovirastojen lupakäsittelyssä vuosina 2023—2026 ja hallintotuomioistuimissa vuosina 2023—2028 koskevaksi lainsäädännöksi (valtioneuvosto.fi)
- Projekt inom den grönä umställningen 2023-2026 (avi.fi)
- Anvisning om regionförvaltningsverkens tillämpning av företräde för tillståndsansökningar för projekt som gäller grön omställning (avi.fi)
- Vihreiden investointien dataikkuna (ek.fi), på finska
Mer information om finansieringsansökningarna:
- Riksomfattande samordningsprojekt för grön omställning (valtakunnallinenvihreäsiirtyma.fi)
- Finlands program för hållbar tillväxt (businessfinland.fi)
- Företagsfinansiering (tem.fi)
Uppdaterad: 03.12.2024