- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2022
Regional information
Meillä töissä: Anne auttaa Pirkanmaan vesienhoitohankkeissa ja tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi
Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.
Kuva Ämer Bilaletdin
Kuka olet ja mitä teet?
Olen Mäkysen Anne Pirkanmaan ELY-keskuksen vesiyksiköstä, jossa toimenkuvaani kuuluvat erilaisen kirjavat vesienhoidon tehtävät. Toimin mm. vesienhoitotiimin vetäjänä, teen vesistökunnostusten avustuksiin liittyviä päätöksiä ja neuvontaa sekä vesistövaikutusten arviointeja kaava- ja YVA lausuntojen pohjaksi. Lisäksi teen jonkin verran hankintoja, hankkeiden edistämistä ja tuoreimpana tehtävänä on Pirkanmaan ELY-keskuksen vesienhoidon koordinaattorina toimiminen.
Miksi työsi on tärkeää?
Koska ELY-keskuksen roolissa emme pysty itse tekemään varsinaisia kunnostustoimia kuten aiemmin ympäristökeskuksen aikoina, meidän tehtävä on luoda mahdollisuudet niiden tekemiseksi. Me myönnämme hankkeille osarahoitusta, edistämme ja autamme pääsemään hankkeita alkuun, tuotamme ja viestimme puolueettomasta ja tutkitusta tiedosta asukkaille ja sidosryhmille, verkostoidumme ja saatamme mahdollisia toteuttajatahoja yhteen.
Olemme myös käynnistämässä hankkeita ja pilotteja, joiden pohjalta esim. vesienhoidon suunnittelutyökalut kehittyvät helppokäyttöisemmiksi. Toisena esimerkkinä käynnissä on parhaillaan hanke yritysten vesivastuullisuuden kehittämiseksi eli miten saamme yrityksiä paremmin mukaan vesienhoitotyöhön.
Näen ELY-keskuksen roolin tärkeänä kokonaisuuden hahmottajana ja koordinoivana tahona, jolla on hyvin moneen suuntaan vaikutusmahdollisuuksia. Pystymme (ainakin koen niin) tekemään myös ns. asennekasvatustyötä sekä lievittämään myös vastakkainasettelua, jota vesiensuojeluun paljon liittyy (haittaa tuottava - haitan kärsijä). Tiedon lisäksi ymmärrystä puolin ja toisin tarvitaan ruohonjuuritasolta alkaen. Syyttely ei tätä asiaa vie eteenpäin. Jos meitä ei olisi, vesien tila olisi yksinkertaisuudessaan paljon huonompi ja suuntana vielä huonompi tila.
Mitä työpäivääsi kuuluu?
Kokoustamista on aikas paljon, niin talon sisäisiä, kuin ulkopuolisten sidosryhmien, asukkaiden tai viranomaisten kanssa, sähköposteihin vastailemista ja suunnittelutyötä. Saamme aika paljon pyyntöjä esim. järvien suojeluyhdistyksiltä, osakaskunnilta, kyläyhdistyksiltä mennä erilaisiin yleisö/asukastilaisuuksiin puhumaan. Niissä käymme mahdollisuuksien mukaan.
Kuva Anne Mäkysen kotialbumi
Miten sinusta tuli ELYläinen?
Kuusi vuotta sitten huomasin avoimen viran olevan auki ja sillä tiellä ollaan. Ihan en sikaa säkissä ostanut, sillä olen ollut aiemmin Pirkanmaan ELY-keskuksessa ja sen edeltäjässä, ympäristökeskuksessa projektityöntekijänä. Talon tavat olivat jo osaltaan entuudestaan tutut ja paljon myös tuttuja kasvoja työkavereina.
Mikä työssäsi on parasta?
Monipuolisuus. Saa tehdä töitä niin asukkaiden kuin virkamiesten ja monialaisten asiantuntijoiden kanssa, paikallistason ja ministeriöiden välissä ja kanssa. Saa nähdä ajattelu- ja toimintatapojen kirjon, se on hurjan antoisaa. Saa olla osasena edistämässä pirkanmaalaisten vesistöjen tilan parantumista.
Asukastilaisuudet ovat yksi suuri anti tässä työssä. Palaute tulee yleisöltä välittömästi, joko sanojen tai eleiden kautta. Viime yleisötilaisuudessa yksi kuulija tuli esitykseni jälkeen ottamaan minua kädestä kaksin käsin kiinni, puristi, katsoi silmiini ja sanoi, että hän on siitä niin tyytyväinen, että sentään ELY-keskus pitää luonnon puolia ja että meihin voi luottaa. Melkein siinä herkistyi, ja tunsi tehneensä asioita oikein.
Ja tietenkin huiput työkaverit! ELY-keskuksessa on loistavaa porukkaa läpi yksikkörajojen.
Mikä työssäsi on haastavinta?
Vaikeimmalta tuntuu, kun huonossa tilassa olevalle "potilaalle" (= vesistölle) ei tunnu löytyvän sellaista hoitoa, jonka voisi toteuttaa saman tien ja vaikuttavuus olisi varmasti hyvä. Hidasteina ovat vanhat tutut raha, kuka lähtee hankkeen vetäjäksi ja maanomistajat, jotka pitäisi saada asian taakse. Ei riitä, että yksi suostuu ja on asialle myötämielinen, vaan asian taakse pitäisi saada useita maanomistajia. Valuma-aluekunnostuksissa on usein kyse isosta alueesta, jossa pitäisi tehdä jotakin. Ja maan omistaa yleensä aina yksittäinen kansalainen. Omistajia voi olla pienelläkin alueella paljon.
Toinen iso haaste on ilmastonmuutos. Se ei tee meidän työstä yhtään helpompaa. Lisääntyvät sateet huuhtovat ravinteita vesiin sitä mukaa, kun vesistöjä tai valuma-alueita koitetaan vaivalla kunnostaa. Toistaiseksi ilmastonmuutos on valitettavasti etusuoran verran meitä edellä.
Työ vesien eteen ei ole maratonjuoksu eikä edes ultrajuoksu vaan sukupolvien yli ulottuvaa työtä. Ei sovi heikkohermoisille ja nopeiden voittojen tavoittelijoille :)
Mitä teet vapaa-ajallasi?
Harrastan metsäilyä, joko koiran kanssa tai ilman (tassut alkavat jo Lillillä painaa, joten pidemmät lenkit eivät aina oikein enää suju), pilatesta, kahvakuulan heiluttelua, kuntosalia, talvella toivon lunta murtsikoiden alle ja kesät kuluvat mökkeillen ja golfaten. Lukupiiriä on kaveriporukalla pyöritetty jokunen vuosi ja se on oikein lystiä. Ja avannossa tykkään käydä sekä käsitöitä värkkäilen fiiliksen mukaan.
Kuva Anne Mäkysen kotialbumi
Meillä töissä: Anne MäkynenTehtävä: Ylitarkastaja vesiyksikössä. Koulutus: AMK, Tampere, Bachelor of Environmental Management 2000 ja filosofian maisteri Akvaattisista tieteistä, Jyväskylän yliopisto 2009. Miten päätyi Pirkanmaan ELY-keskukseen: Kuusi vuotta sitten haki avoimeen virkaan. Aiemmin ollut Pirkanmaan ELY-keskuksessa ja sen edeltäjässä, ympäristökeskuksessa projektityöntekijänä. Mitä tekee vapaa-ajalla: Anne tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi, koiran kanssa tai ilman. Lisäksi harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Lukupiiri kuuluu myös vapaa-ajan vietteisiin. |
Meillä töissä -juttusarja
Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee 257 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Juttusarjassa elyläiset kertovat työstään.
Lue aiemmat esittelyt:
Liikenteen asiakaspalveluneuvoja Annika
Marika valvoo ja neuvoo luomuviljelijöitä
Satu valvoo pilaantuneita maa-alueita ja harrastaa karatea
Marja hankkii yrityksille koulutusta ja auttaa osaavan työvoiman saamisessa
- Publiceringsdatum
- 2022-12-16