- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2022
Regional information
Kokkeja, koneistajia ja hitsaajia - Maahan muuttaneiden taidot selville ja käyttöön kotoutumiskoulutuksessa (Pirkanmaa)
Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) Kotoutumiskoulutuksen koulutuspäällikkö Soile Mäkiranta kertoo, miten ulkomailta Suomeen muuttaneita autetaan hyödyntämään osaamistaan täällä.
- Jos kotoutumiskoulutuksessa keskusteluissa opiskelijan kanssa käy ilmi, että opiskelijalla on jo aiempaa osaamista ja kokemusta joltakin alalta, hänet voidaan ohjata ammatilliseen osaamiskartoitukseen. Siinä kyseisen ammattialan kouluttajat selvittävät osaamista haastattelemalla opiskelijaa ja näyttöjen avulla.
Osaamiskartoitus etenee tyypillisesti haastattelusta kohti käytännön työtehtäviä. Kartoitus voi siis kestää yksilöllisesti muutamasta tunnista useisiin päiviin.
- Osaamiskartoituksia TAKKissa on tehty rakennusalalla, koneistuksessa, sähköalalla, metallialalla hitsauksessa ja ravintola-alalla kahvilatyöntekijän, tarjoilijan ja kokin tehtävissä. Kouluttaja täyttää osaamiskartoituksen lopuksi opiskelijasta arviolomakkeen, jossa kuvataan opiskelijan osaamista verrattuna ammattitaitovaatimuksiin sekä ne taidot, joissa opiskelijan täytyy vielä kehittää osaamistaan, kertoo TAKKin opinto-ohjaaja Päivi Keskinen.
Kuva Pixabay
Lisäksi kotoutumiskoulutuksen loppuvaiheeseen kuuluu monilla opiskelijoilla ammattialajakso, joka kestää 3 viikkoa. Siinä opiskelija tutustuu jonkin TAKKissa tarjolla olevan alan ammatilliseen koulutukseen ja kyseiseen ammattiin. Samalla ammattialan kouluttajat näkevät ja voivat kartoittaa ammattialan osaamista, mikäli sellaista on aiemmin hankittuna.
Ammattialajaksot ovat myös joidenkin kohdalla toimineet hyvinä portteina ammatilliseen koulutukseen, kun opiskelijat ja kouluttajat ovat jo tulleet tutuiksi toisilleen ja opiskelija on päässyt näyttämään käytännössä osaamistaan.
Kun aiempaa osaamista on, voi ammatillisessa koulutuksessa riittää osatutkinnon suorittaminen tai muu täydennyskoulutus.
Lue lisää kotoutumiskoulutuksista
Maahanmuuttajille uusia koulutuspolkuja ja pikaväylä suoraan työelämään (ely-keskus.fi)
Osaamiskartoitus ohjaa kotoutujan nopeasti oikealle työuralle (ely-keskus.fi)
Verkossakin voi kotoutua (ely-keskus.fi)
Tuetun kotoutumisen polku kulkee työpajan kautta työelämään (ely-keskus.fi)
Työpaikkasuomi-koulutus tuo suomen kielen opiskelun lähellä työelämään (ely-keskus.fi)
Lue myös muut Osaaminen näkyviin -viikon juttumme
Elinikäinen ohjaus parantaa oppimistuloksia ja edistää siirtymiä työelämään
Oman osaamisen tunnistaminen antaa suuntaa muuttuvassa työelämässä
Work in Finland – kansainvälisen rekrytoinnin neuvontapalveluKansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvontapalvelu tarjoaa valtakunnallisesti työnantajille tietoa, tukea ja ohjausta kansainvälisten osaajien rekrytointiin, palkkaus- ja lupaprosesseihin sekä Suomeen asettautumiseen liittyviin kysymyksiin. Neuvonta palvelee puhelimitse ja sähköpostitse maanantaista perjantaihin klo 9–12. Palvelu on maksuton (pelkkä pvm/mpm). Soita 0295 016 770 tai lähetä viestiä osoitteeseen [email protected] |
- Publiceringsdatum
- 2022-09-07