- Elinkeinot
- Yritysrahoitus
- Yrityksen kehittämisavustus
- Maaseudun yritysrahoitus
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- Kuljetustuki
- Yritysrahoitusstrategiat ja -linjaukset
- Pk-yrityksen rahoitusneuvonta
- Yritystukien sähköinen asiointi
- Yrityksen perustaminen
- Yrityksen kehittäminen
- Yrityksen kansainvälistyminen
- Maaseutuelinkeinot
- Maatilojen tuotannon ohjaus, viljelijätuet ja valvonta
- Tuet
- Eläinperusteiset tuet
- Maidon tuet
- Pinta-alaperusteiset tuet
- Puutarhatuet
- Mehiläistalouden pesäkohtainen tuki
- Luonnonolojen tai eläinten aiheuttamat vahingot
- Tukien käytön ja tuotannon valvonta
- Maatilojen kehittäminen
- Maaseudun kehittäminen
- Porotalous ja luontaiselinkeinot
- Rahoitus
- Valvonta
- Porotiloja ja porotaloustiloja koskevat luovutusluvat
- Luontaiselinkeinotiloja koskevat luovutusluvat
- Koltta-asiat
- Kalatalous
- Elinkeinokalatalous
- Kaupallisen kalastamisen aloittaminen
- Kaupallisten kalastajien ja alusten rekisteröinti
- Kalastuskiintiöt
- Kaupallisen kalastuksen saalisseuranta
- Rahoitus
- Kalastusmatkailu
- Vesiviljelyrekisteri
- Kalavesien hoito
- Yleisen kalatalousedun valvonta
- Kalastuksen säätely
- Kalavesien kunnostus
- Kalojen ja rapujen istuttaminen
- Uhanalaisten kalakantojen suojelu ja hoito
- Vapaa-ajan kalastus
- Avustukset kalatalouden edistämiseen
- Kalastuskiellot ja rajoitukset
- Kalastuksen valvonta
- Kalastus Tenojoella
- Kalastus Tornionjoella
- Kalatalousalueet ja kalavesien omistus
- Kala- ja raputaudit
- Usein kysyttyä kalastuksesta
Maaseudun yritysrahoitus
Maaseudun yritystukimääritelmässä 95 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua. Uuden kaupunki-maaseutuluokituksen perusteella Suomen yrityksistä noin 30 prosenttia sijaitsee maaseudulla. Maaseudun yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille, eri toimialojen yrityksille, aloittaville ja laajentaville, toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen.
Maaseudun yritystukia voit hakea, mikäli yrityksesi sijaitsee maaseutualueella. Yritysten perustamista ja investointeja tuemme, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaa. Tuki ei kuitenkaan saa vääristää kilpailua, joten tuen myöntäminen on harkinnanvaraista.
Yritystukea haet ELY-keskukselta tai paikalliselta Leader-toimintaryhmältä. Voit ottaa yhteyttä kumpaan tahansa toimijaan päästäkseen asiassa eteenpäin. Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta.
Lisätietoa tuenhakijalle yritystuista (ruokavirasto.fi).
Alueellista tietoa
Maaseudun yritysrahoitus - Kaakkois-Suomi
Maaseudun yritystukea voivat hakea maaseutualueella toimivat yritykset – maatilakytköstä ei pääsääntöisesti vaadita. Tukimuotoina rahoituskaudella 2023 - 2027 ovat yrityksen investointituki, kehittämisavustus ja käynnistämistuki. Ennen investoinnin toteuttamista yritys voi saada tukea investoinnin toteutettavuustutkimukseen, jolla voidaan selvittää investoinnin toteuttamisen edellytyksiä ja vaihtoehtoja.
ELY-keskus voi tukea ainoastaan päätoimista yrittäjyyttä tai päätoimiseksi aikovia yrittäjiä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus rahoittaa yrityshankkeita, jotka parhaiten edistävät Kaakkois-Suomen alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman, Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta 2023-2027, tavoitteita.
Lisätietoa tukimuodoista ja tuen ehdoista:
- ruokavirasto.fi/yritystuet
- maaseutu.fi/yrittäjälle
- Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hakuinfo, maaseutuverkosto.fi/tapahtumat -sivustolla (liitetiedostot kohdassa esitykset, pdf)
Lähes koko Kaakkois-Suomi on maaseutualuetta
Yrityksen tulee sijaita maaseutualueella, jotta maaseudun yritystukea voidaan myöntää. Maaseutualueen ulkopuolelle on rajattu Kotkan, Kouvolan ja Lappeenrannan keskusta-alueet. Tukikelvottomat alueet on merkitty linkin takaa löytyvään kartaan harmaalla viivoituksella. Muu alue on maaseutualuetta.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme selvittääksesi yrityksesi tukiprosentin ennen hakemuksen jättämistä Hyrrä-asiointipalvelussa
Ennen yritystuen hakemista, ole yhteydessä yritystukiasiantuntijoihimme:
- Eija Harju, p. 0295 029 029
- Kirsi Teräväinen, p. 0295 029 104
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
Investointituki
Tukiprosentti vaihtelee yrityksen koon ja sijainnin mukaan. Kaakkois-Suomi jakaantuu rahoituksen osalta I ja III-alueisiin, joilla on hieman erilaiset tukiprosentit. Lisäksi III-tukialueella tukiprosenttia voi olla hieman korkeampi, mikäli tuki voidaan myöntää yritykselle de minimis –tukena.
- I-tukialueeseen kuuluvat Imatra, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti Etelä-Karjalassa sekä Miehikkälä, Virolahti, Hamina, Kotka ja Pyhtää Kymenlaaksossa.
- III-tukialueeseen kuuluvat Lappeenranta, Taipalsaari, Lemi, Savitaipale, Luumäki ja Kouvola
Tukiprosentteihin vaikuttaa myös yrityksen kaupunki-maaseutuluokituksen mukainen sijainti: Harvaan asutulla ja ydinmaaseudulla tukiprosentit ovat hieman korkeammat. Tukiprosenttiin vaikuttaa myös yrityksen koko. Yrityksen kokoa määriteltäessä tarkastellaan paitsi itse yritystä, myös yrityksen sidosyrityksiä. Koska tukiprosenttiin vaikuttaa moni asia, on tärkeää varmistaa oikea tukiprosentti ELY-keskuksen asiantuntijalta ennen hakemuksen jättämistä.
- Maataloustuotteiden jalostus ja kaupan pitäminen, tukiprosentti (pdf)
- Muut yritykset, tukiprosentti (pdf)
- Uusiutuvan energian ja biopolttoaineiden tuotanto, tukiprosentti (pdf)
- Kaupunki-maaseutuluokitus, syöttämällä hae -kenttään yrityksesi osoitteen, voit tarkastaa, millä maaseutualueella yrityksesi sijaitsee
Yritystoiminnan käynnistäminen ja kehittäminen
Jos sinulla on maatila, voit saada maaseudun yritystukea maatalouden ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämiseen. Käynnistystukea voi käyttää esimerkiksi kirjanpidon suunnitteluun, markkinointisuunnitelman laadintaan, liiketoimintasuunnitelman laadintaan, tuotannon suunnitteluun tai investointien suunnitteluun. Käynnistystukea maatalouden ulkopuolisen yritystoiminnan aloittamiseen voi saada 5 000 tai 10 000 euroa hankkeen sisällöstä riippuen.
Kehittämisavustusta voidaan myöntää maa- ja metsätalouden alkutuotannon ulkopuolisen yritystoiminnan kehittämiseen mikro- ja pienyritykselle ja maatilalle. Kehittämisellä tarkoitetaan tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien, markkinoinnin, teknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen kehittämistä sekä muuta yritystoiminnan uudistumista edistävää kehittämistoimea. Tukea voidaan myöntää enintään 50 prosenttia tuen perusteeksi esitetyistä hyväksyttävistä kustannuksista. Hyväksyttävien kustannusten määrä voi olla enintään 100 000 euroa.
Investoinnin toteutettavuustutkimuksella voit selvittää esimerkiksi, onko tarkoituksenmukaisempaa hankkia valmis tuotantorakennus sen sijaan, että rakentaisit uuden tai olisiko taloudellisempaa hankkia koneita käytettynä kuin uutena. Toteutettavuustutkimukseen myönnetty tuki ei edellytä investoinnin toteuttamista. Selvitys voi päätyä lopputulokseen, että investoinnin toteuttaminen ei ole järkevää. Tukea voidaan myöntää 50 % enintään 50 000 euron kustannuksiin.
Yritystuen hakijan muistilista
Yritystuen hakijan on hyvä muistaa seuraavat asiat:
- Ota yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan ennen hakemuksen jättämistä.
- Älä aloita hanketta liian aikaisin. Esimerkiksi sopimuksen tai tilauksen tekeminen voidaan katsoa hankkeen aloittamiseksi. Hanke on mahdollista aloittaa omalla riskillä aikaisintaan sen jälkeen kun hanketta koskeva tukihakemus on lähetetty Hyrrä-asiointipalvelussa.
- Laadi tai päivitä yrityksen liiketoimintasuunnitelma. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan liiketoimintasuunnitelma, johon sisältyy tulossuunnitelma, rahoitussuunnitelma ja velkaluettelo (esimerkiksi Yritystutkimus ry:n T2- T4- ja T7-lomakkeet tai vastaavat tiedot).
- Investointitukihakemuksen liitteeksi tarvitaan investointisuunnitelma ja toteutettavuustutkimusta haettaessa hakemukseen on liitettävä toimenpidesuunnitelma.
- Laadi kustannusarvio ja selvitä vähintään 3 000 euron kone- ja laitehankinnoista sekä ostopalveluista kustannusten kohtuullisuus esim. tarjouksia pyytämällä.
- Suunnittele hankkeen kokonaisrahoitus huolella. Selvitä rahoittajaltasi esim. pankilta tai Finnveralta, sisältääkö hankkeesi rahoitus julkista tukea. Mainitse rahoittajalle, että olet hakemassa yritystukea jotta rahoituksen yhteensovitukseen osataan kiinnittää huomiota.
Yritystuen hakeminen ja rahoitettavien hankkeiden valinta
Yritystukea haetaan sähköisesti uudistuneessa Hyrrä-asiointipalvelussa.
Maaseudun yritystukien haku on jatkuva, mutta tukihakemukset ratkaistaan valintajaksoittain. Valintajaksot ovat ELY-keskuksesta haettavien yritystukien osalta vuosittain seuraavat:
- 16.10. - 15.1.
- 16.1. - 15.3.
- 16.3. - 15.5.
- 16.5. - 15.8.
- 16.8. - 15.10.
Rahoitettavat hankkeet arvioidaan valtakunnallisia toimenpidekohtaisia valintaperusteita käyttäen, ja parhaat pisteet saaneet hankkeet valitaan rahoitettaviksi. Kaikissa ELY-keskuksissa sovelletaan samoja valintaperusteita.
Tuen myöntämiseen liittyy eräitä rajoitteita, joihin kannattaa tutustua ennen tuen hakemista.
Yritystukien maksaminen
Yritystuen maksamista haetaan sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa.
Otamme yhteyttä kaikkiin myönteisen rahoituspäätöksen saaneisiin ja käymme lävitse yritystukien maksatusohjeen. Toimitamme lisäksi kirjallisen ohjeen hakemuksenteon tueksi.
Jos sinulla on kysyttävää tuen maksamisesta, ole yhteydessä maksatusasiantuntijaan:
- Heli Kettinen, p. 0295 029 015
Sähköposti on muotoa [email protected]
Maaseudun kehittämishankkeista vauhtia yrittäjyyteen
Maaseutualueella sijaitsevien yritysten toimintaa voidaan kehittää myös yritysryhmähankkeilla. Yritysryhmähankkeessa ryhmä yrityksiä kehittää toimintaansa yhteisillä ja yrityskohtaisilla kehittämistoimenpiteillä. Tavoitteena voi olla tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- tai myyntiyhteistyön kehittäminen tai tuoteperheen suunnittelu. Hankkeen hallinnoijana toimiva kehittämisorganisaatio kokoaa yritysryhmän ja vastaa siitä, että hankkeeseen osallistuvat yritykset saavat suunnitelman mukaiset kehittämispalvelut. Yritysryhmähankkeessa on oltava 3-10 yritystä.
Lisää tietoa maaseudun kehittämishankkeista saa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Maaseudun kehittämishankkeet -sivulta.
Yritysrahoitusta myös Leader-ryhmiltä
Kaakkois-Suomessa toimii neljä paikallista Leader-toimintaryhmää, jotka myös myöntävät yritysrahoitusta.
- Leader Länsi-Saimaa ry (Lappeenrannan seutukunta)
- Kehittämisyhdistys Sepra ry (Kotka-Haminan seutukunta)
- Pohjois-Kymen Kasvu ry (Kouvolan seutukunta)
- Leader Kärki ry (Imatran seutukunta)
Leader-ryhmillä on omat valintakriteerinsä ja -jaksonsa, joihin voit tutustua Leader-ryhmän verkkosivulla.
ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien työnjaosta yritysrahoituksen osalta saat lisätietoa Leader-ryhmät Kaakkois-Suomi -sivulta.
- Muokkauspäivä
- 7.1.2025
- Yritys-Suomi-neuvonta 0295 020 500
- Pk-yritysten rahoitus − kysy asiantuntijalta: 0295 024 800, ma–pe klo 9−15, sähköposti: [email protected]
- PK-yritysrahoitusneuvonnan valtakunnallinen puhelinpalvelu on suljettu koulutuksen vuoksi 6.5.2025 klo 09:00-10:30 sekä 12.5.2025 klo 12:00-15:00
- Tarvitsetko apua rahoituksessa, kansainvälistymisessä tai osaamisen kehittämisessä? Täytä lomake − otamme sinuun yhteyttä kahden työpäivän sisällä: Team Finland -verkoston yhteydenottopyyntö
- Yrittäjän talousapu 0295 024 880
Valtakunnallisiin palvelupuhelinnumeroihin sekä ELY-keskuksiin soittaminen maksaa asiakkaalle lankapuhelimesta paikallisverkkomaksun (pvm) ja matkapuhelimesta matkapuhelinmaksun (mpm) verran.
Päivitetty: 28.04.2025