› Takaisin graafiseen esitykseen

Maaseudun yritysrahoitus

Maaseudun yritystukien näkökulmasta 95 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua. Uuden kaupunki-maaseutuluokituksen perusteella Suomen yrityksistä noin 30 prosenttia sijaitsee maaseudulla. Maaseudun yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille yrityksille, aloittaville ja laajentaville, toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen. Maaseudun yritystukia voit hakea, vaikka et harjoittaisikaan maataloutta yritystoimintasi lisäksi. Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaa maaseudulle. Tuki ei kuitenkaan saa vääristää kilpailua.

Yritystukea haetaan ELY-keskukselta tai paikalliselta Leader-toimintaryhmältä. Hakija voi ottaa yhteyttä kumpaan tahansa toimijaan päästäkseen asiassa eteenpäin. Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 kautta.

TIETOA ALUEELTA

Maaseudun yritysrahoitus - Pohjois-Pohjanmaa

Perustamis- ja investointitukea yrityksille

Maaseudun yritystukia voivat hakea maaseudun yrittäjät – maatilakytköstä ei vaadita. Yrityksen perustamistukea voi saada uuden yrityksen perustamiseen ja jossain tapauksissa yrityksen merkittävään tuotannon tai liiketoiminnan muutokseen. Yritysten investointitukea myönnetään tuotantotilojen tai uusien koneiden hankkimiseen sekä rakentamiseen (tukitaso 35%). Yrittäjä voi saada tukea myös investoinnin toteutettavuustutkimukseen. Toteutettavuustutkimuksella voi selvittää esimerkiksi kannattaako hankkia valmis tuotantorakennus vai rakentaa uusi.

Tukien hakeminen tapahtuu sähköisesti Hyrrä –palvelussa (www.ruokavirasto.fi/hyrra). Kirjautumiseen tarvitaan Katso-tunniste, jonka käytöstä löytyy lisätietoa osoitteesta www.yritys.tunnistus.fi. Aloittava yrittäjä voi jättää hakemuksen ilman Katso –tunnistetta. ELY-keskus neuvoo asiakkaita tukien hakemisessa.

Yritystukia voi hakea jatkuvasti, mutta tukihakemukset ratkaistaan kunkin valintajakson päättymisen jälkeen.

Lisätietoa yritystukien mahdollisuuksista ja valintakriteereistä löytyy Ruokaviraston sivuilta linkki.

Maaseudun yritystuet (pdf, 281 kt) 

 

Pohjois-Pohjanmaan ohjelmakauden 2014-2020 asiakirjat

 


Päivitetty