- Elinkeinot
- Yritysrahoitus
- Yrityksen kehittämisavustus
- Maaseudun yritysrahoitus
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- Kuljetustuki
- Yritysrahoitusstrategiat ja -linjaukset
- Pk-yrityksen rahoitusneuvonta
- Yritystukien sähköinen asiointi
- Yrityksen perustaminen
- Yrityksen kehittäminen
- Yrityksen kansainvälistyminen
- Maaseutuelinkeinot
- Maatilojen tuotannon ohjaus, viljelijätuet ja valvonta
- Tuet
- Eläinperusteiset tuet
- Maidon tuet
- Pinta-alaperusteiset tuet
- Puutarhatuet
- Mehiläistalouden pesäkohtainen tuki
- Luonnonolojen tai eläinten aiheuttamat vahingot
- Tukien käytön ja tuotannon valvonta
- Maatilojen kehittäminen
- Maaseudun kehittäminen
- Porotalous ja luontaiselinkeinot
- Rahoitus
- Valvonta
- Porotiloja ja porotaloustiloja koskevat luovutusluvat
- Luontaiselinkeinotiloja koskevat luovutusluvat
- Koltta-asiat
- Kalatalous
- Elinkeinokalatalous
- Kaupallisen kalastamisen aloittaminen
- Kaupallisten kalastajien ja alusten rekisteröinti
- Kalastuskiintiöt
- Kaupallisen kalastuksen saalisseuranta
- Rahoitus
- Kalastusmatkailu
- Vesiviljelyrekisteri
- Kalavesien hoito
- Yleisen kalatalousedun valvonta
- Kalastuksen säätely
- Kalavesien kunnostus
- Kalojen ja rapujen istuttaminen
- Uhanalaisten kalakantojen suojelu ja hoito
- Vapaa-ajan kalastus
- Avustukset kalatalouden edistämiseen
- Kalastuskiellot ja rajoitukset
- Kalastuksen valvonta
- Kalastus Tenojoella
- Kalastus Tornionjoella
- Kalatalousalueet ja kalavesien omistus
- Kala- ja raputaudit
- Usein kysyttyä kalastuksesta
Pinta-alaperusteiset tuet
Pinta-alaperusteisien tukien tarkoitus on mm. tuotannon kannattavuuden ja jatkuvuuden turvaaminen sekä ympäristön suojeleminen.
ELY-keskukset hallinnoivat seuraavia tukia:
Ympäristösopimukset ja luonnonmukainen tuotanto
Ympäristösopimukset koostuvat maatalouden vesiensuojelua, maatalousluonnon monimuotoisuutta ja geneettistä monimuotoisuutta edistävistä erillisistä toimenpiteistä. Palauta sopimushakemus ELY-keskukseen päätukihaun yhteydessä. Sopimusten kesto on 5 vuotta.
Luonnonmukainen tuotanto edistää turvallisten orgaanisten lannoitusaineiden kierrätystä ja lisää kasvi- ja eläinlajien monimuotoisuutta sekä eläinten lajinmukaisempaa hoitoa. Luonnonmukaisen tuotannon sitoumusta haetaan ELY-keskuksesta.
Alueellista tietoa
Pinta-alaperusteiset tuet - Häme
Lannoitus ja kasvinsuojelu
Luonnonmukainen tuotanto - LUOMU
Luonnonmukaisen tuotannon valvonta
Ympäristösopimukset
Tietoa pinta-alaperusteisten tukien tukiehdoista löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta. Tarkista sieltä ajantasaiset tukiehdot ja tutustu hakuoppaaseen.
Lannoitus ja kasvinsuojelu
Muistathan merkitä lohkokohtaisiin muistiinpanoihin käyttämäsi kasvinsuojeluaineet sekä pellolla tehdyt rikkakasvi- tai tuhoeläinhavainnot, joita olet torjumassa.
Myös niiden tilojen, jotka eivät ole sitoutuneet ympäristökorvauksen ehtoihin, tulee pitää kirjaa pellolla tehdyistä lannoitus- ja kasvinsuojelutapahtumista.
Pinta-alaperusteisiin tukiin liittyvissä asioissa lisätietoja antavat:
Luonnonmukainen tuotanto - LUOMU
Luonnonmukaista tuotantoa hallinnoi Ruokavirasto. Ruokavirasto vastaa luonnonmukaisen tuotannon ja kotieläintuotannon korvauksesta ja tukiehdoista, sekä maksuista ja maksuaikatauluista. Ruokavirasto vastaa myös luonnonmukaisen viljelytavan ja kotieläintuotannon ehdoista, ohjeistuksesta ja luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmästä.
Luonnonmukaiselle kasvi- tai kotieläintuotannolle maksetaan korvausta oman erillisen sitoumuksen perusteella. Luonnonmukaisen tuotannon sitoumuksen hakemuksen käsittelyn ja siihen liittyvän päätöksen tekevät ELY-keskukset. Myös luomukorvauksen maksujen käsittelyn hoitavat ELY-keskukset. Luomusitoumuksen ja lisäalojen haku tapahtuu peltotukien haun yhteydessä sähköisesti Vipu-palvelussa, josta ne ohjautuvat käsittelevälle ELY-keskukselle. Uusien sitoumusten ja lisäalojen hakumahdollisuus varmistuu vuosittain. Voimassa oleviin sitoumuksiin voi hakea muutosta (pl. lisäalat) ELY-keskuksen kautta (lomake 215M). Luomusitoumuksen tekeminen ei edellytä ympäristösitoumuksen tekemistä.
Lisätietoja luonnonmukaisen tuotannon korvauksesta
Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.
Luomuviljely edistää luonnonvarojen suojelua ja luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmukaisessa viljelyssä kasviravitsemuksen ja -suojelun perustana on monivuotinen viljelykierto, jossa eri kasvilajit vuorottelevat. Syväjuuristen kasvien viljelyllä parannetaan maan viljavuutta ja estetään eroosiota. Viljelykasvien vuorottelulla ehkäistään kasvintuhoojien säilymistä ja lisääntymistä kasvustossa
Luonnonmukaisessa tuotannossa huomioidaan myös erityisesti eläinten hyvinvointiasiat ja eläinlajikohtaiset käyttäytymistarpeet. Perustana on luonnonmukaisella rehulla tapahtuva ruokinta, lisäksi erilaiset eläinten hoitoon liittyvät asiat esim. ulkoilu on merkittävä osa tuotantotapaa.
Luomuelintarvikkeita ovat luonnonmukaisesti tuotetuista maataloustuotteista jalostetut ja luonnonmukaisina markkinoitavat tuotteet. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on rajoitettu mm. sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää vain välttämättömimpiin.
Lisätietoja luonnonmukaiseen tuotannon asioissa antaa
Luonnonmukaisen tuotannon valvonta
Luomuvalvonnan tavoitteena on varmistaa tuotantotapamerkintöjen luotettavuus sekä toimijoiden yhdenmukainen kohtelu ja reilu kilpailu markkinoilla. Luonnonmukaisen tuotannon vaatimukset määritetään EU-lainsäädännössä. Luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaavien merkintöjen käyttäminen edellyttää toimijan liittymistä luomuvalvontajärjestelmään. ELY-keskus valvoo luonnonmukaisten maataloustuotteiden alkutuotantoa (peltokasvi-, kasvihuone-, kotieläin-, mehiläis- tai keruutuotanto) sekä jalostamattomien maataloustuotteiden valmistusta maatilalla. Ruokavirasto valvoo maataloustuotteiden, kylvösiementen ja taimiaineiston pakkaamista, varastointia ja tukkukauppaa sekä ja elintarvikkeiden ja rehujen valmistusta, varastointia ja tukkukauppaa. Ruokavirasto myös koordinoi luomuvalvontaa valtakunnallisesti.
Kaikki luomutuotteita tuottavat tai valmistavat maatilat ja yritykset tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. Luomutarkastuksia tehdään koko kalenterivuoden ajan. Luomuvalvonta on siihen kuuluville toimijoille maksullista.
Valvontaan hyväksytylle toimijalle myönnetään luomusertifikaatti, jolla toimija todistaa kuuluvansa luomuvalvontaan. Voimassa olevan luomusertifikaatin voi hakea suoraan komission järjestelmästä Traces. Luomusertifikaatti ei kuitenkaan takaa yksittäistä tuote-erää luonnonmukaisesti tuotetuksi. Tämän johdosta on tuote-erän saateasiakirjassa oltava merkintä erän statuksesta (luomua, ei-luomua tai kasvituotteen siirtymävaihe) sekä valvontaviranomaisen nimi tai FI-EKO-tunnus.
Lisätietoja sekä yksityiskohtaiset tuotanto-ohjeet, tuotantoehdot sekä tarvittavat lupahakemukset löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.
Luonnonmukaiseen tuotannon valvontaan liittyvissä asioissa lisätietoja antaa
Ympäristösopimukset
Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus edistää luonnon monimuotoisuutta ja maiseman hoitoa. Sopimuksen avulla säilytetään tai edistetään sopimusalueen tavanomaista arvokkaampia luonto- tai maisema-arvoja. Sopimus kohdistuu kasvi- ja eläinlajien säilymisen ja lisääntymisen sekä viljelymaiseman kannalta tärkeisiin alueisiin tai kohteisiin. Korvaus koostuu vuosittaisesta hoitokorvauksesta sekä tarvittaessa erillisestä aitaamis- tai raivaamiskorvauksesta.
Kosteikkojen hoitosopimus on monivaikutteisten kosteikkojen hoitoa edistävä sopimus. Sopimus edistää vesiensuojelua, luonnon monimuotoisuutta tai kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä kunkin kohteen sijainnin, laajuuden ja laadun mukaisesti. Toimenpiteessä on yksi korvaustaso.
Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusta, kosteikkojen hoitosopimusta sekä sopimuksen maksua voit hakea Vipu-palvelussa peltotukien haussa. Sopimukseen kuuluvaa aluetta hoidetaan ja kunnostetaan erillisen hoitosuunnitelman mukaisesti.
Alkuperäiskasvien ylläpitosopimuksen tavoitteena on säilyttää maatiaislajikkeita ja vanhoja kauppalajikkeita viljelyssä. Voit tehdä alkuperäiskasvien ylläpitosopimuksen ja saada korvausta, jos ylläpitämäsi alkuperäiskasvilajike on rekisteröity Ruokaviraston ylläpitämään Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon. Alkuperäiskasvien ylläpitosopimusta ja maksua voit hakea ELY-keskuksesta lomakkeella 214.
Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimukset sekä kosteikkojen hoitosopimukset
Alkuperäiskasvisopimukset
- Muokkauspäivä
- 20.2.2025
Päivitetty: 20.02.2025