- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelande om miljö
Vattenöversikt för juli: Lite vatten i åarna, vattenståndet i sjöarna lägre än normalt, blågröna alger i Kvarken (Landskapen i Österbotten)
Under juli månad har vattenståndet i sjöarna i de österbottniska landskapen varit lägre än normalt och vattenföringen i åarna och älvarna har varit låg. Regnet i slutet av månaden ledde till högre vattenföring särskilt i de små åarna längs kusten, men i de större avrinningsområdena i Södra och Mellersta Österbotten absorberades regnet till största delen i den torra marken och vattenföringen och vattenstånden förblev låga. Grundvattennivåerna sjunker, vilket är typiskt för tidpunkten, men nederbörden gör att nivåerna sjunker långsammare. Vattenläget i juli är en följd av den ringa regnmängden i sommar. Marken och växtligheten suger fortsättningsvis i sig vatten så pass effektivt att det fordras mer nederbörd för att regnets verkningar väsentligt ska synas i vattenföringen i åarna och vattenståndet i sjöarna. Denna sommar har hittills till stora delar varit lik de två föregående somrarna, som var exceptionellt torra.
I slutet av juli var vattenföringen i Perho å (Lahnakoski) och i Lappo å (Keppo) bara ca 5 m3/s, vilket är ungefär en tredjedel av genomsnittet för tidpunkten. I Kyro älv (Skatila) var vattenföringen 12 m3/s, vilket är ungefär hälften av genomsnittet för tidpunkten. I Närpes å (Allmänningsforsen) var vattenföringen 4,5 m3/s, vilket är något högre än genomsnittet för tidpunkten. Som en följd av lokala regnskurar uppgick vattenföringen i Lappfjärds å (Perus) till 15 m3/s i slutet av juli, vilket är över tre gånger högre än genomsnittet för tidpunkten.
Vattenståndet i de reglerade sjöarna och de konstgjorda sjöarna ligger i huvudsak ca 5–50 cm under genomsnittet för tidpunkten, fastän avtappningen från sjöarna ända sedan maj har motsvarat minimiavtappningen enligt regleringstillstånden. I slutet av juli låg vattenståndet i de konstgjorda sjöarna Patana och Venetjoki i Perho ås avrinningsområde 5 cm under genomsnittet för tidpunkten. I Esse ås avrinningsområde var vattenståndet i Alajärvi 10 cm och i Lappajärvi 15 cm under genomsnittet för tidpunkten, i Lappo ås avrinningsområde i Hirvijärvi konstgjorda sjö 45 cm och i Kuortaneenjärvi 7 cm under genomsnittet samt i Kyro älvs avrinningsområde låg Kalajärvi konstgjorda sjö 25 cm och Kyrkösjärvi konstgjorda sjö knappa 20 cm under genomsnittet för tidpunkten.
I början av juli observerades relativt lite blågröna alger (cyanobakterier) i vattendragen i området, men mot slutet av månaden har observationerna tydligt ökat både i insjöarna och i havsområdet. Blågröna alger har observerats i Kvarken särskilt längs kusten mellan Korsnäs och Vörå och delvis även ute på öppet hav. Algobservationer har gjorts även tidigare år i Kvarken, men de har i regel infallit på sensommaren. I år har det förekommit betydligt mer blågröna alger än normalt i juli i Kvarken. Detta beror sannolikt i hög grad på årets väderförhållanden: regnet under vintern sköljde ur mer näringsämnen än normalt från land till havet, våren var kall och näringsämnena blev inte utnyttjade och värmen i juni hjälpte cyanobakterierna att få en god början på tillväxten. Då vädret är stilla stiger algerna till vattenytan och vinden för dem till stranden.
Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:
- Ledande vattenhushållningsexpert Katja Haukilehto, tfn 0295 027 794
- Överinspektör Anne Petäjä-Ronkainen, tfn 0295 024 221
- Chef för vattenresursenheten Liisa Maria Rautio, tfn 0295 027 919
- Publiceringsdatum
- 2020-07-31
Regional information
Uppdaterad: 07.03.2022