- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
- Reformen av statens regionförvaltning
Riksomfattande nyheter
Ett pilotprojekt utredde hur trafikledernas skadliga konsekvenser för naturen kan minskas
- Publiceringsdatum
- 2025-05-23
Valtioneuvosto päätti kaupallisen lohenkalastuksen rajoituksista merellä sekä Tornionjoen kalastusjärjestelyjen voimaansaattamisesta
- Publiceringsdatum
- 2025-05-23
Ett pilotprojekt utredde hur trafikledernas skadliga konsekvenser för naturen kan minskas
Trafikledsverket har genomfört ett pilotprojekt vars syfte var att utreda trafikledernas naturkonsekvenser i Egentliga Finland samt metoder för att utveckla praxis för trafikledshållning för att minska de skadliga naturkonsekvenserna. Som ett resultat av projektet identifierades ett behov av att i större utsträckning granska konsekvenserna för naturen i planeringen och underhållet av trafiklederna.
I projektet specificerades olika åtgärder med hjälp av tre fallbeskrivningar. Åtgärderna bedömdes genom att granska hur betydande åtgärden är med tanke på den biologiska mångfalden. Här utnyttjades en lindringshierarki där målet är att välja den bästa möjliga åtgärden med tanke på livsmiljön och arternas livskraft. Intresset låg på lämpliga åtgärder i områden där naturvärdena och trafikledernas konsekvenser utgör betydande risker och möjligheter för den biologiska mångfalden.
I projektet identifierades med hjälp av geodataanalys de viktigaste kärnområdena för naturtyperna i Egentliga Finland, vilka var lundar, vårdbiotoper samt myr- och skogsområden. Utöver kärnområdena identifierades mindre betydande naturområden. Identifieringen av naturområden hjälper Trafikledsverket att identifiera hot mot den biologiska mångfalden. Till exempel planerade trafikledsprojekt kan försämra enhetligheten av naturnätet, som är viktigt för djurens möjligheter att röra sig. Förbindelserna mellan naturområdena kan ökas genom olika åtgärder, såsom genom att sörja för grönkorridorerna mellan naturområdena.
Projektet visade på ett behov av att minska störningseffekterna av planeringen och underhållet av trafiklederna, såsom överflödigt buller och ljus. Buller kan minskas med broarnas bullerräcken. Störningar som orsakas av ljus kan i sin tur minskas genom plantering av träd och buskar, vilket till exempel hjälper bytesdjur att röra sig i skydd från rovdjur.
Bekämpning av främmande arter är en av de eventuella åtgärderna som kan utnyttjas i flera skeden av trafikledens livscykel. Genom bekämpningsåtgärder kan man sträva efter att förhindra att främmande arter rör sig från ett naturområde till ett annat. Vid bekämpningen av främmande arter är det viktigt att agera i ett så tidigt skede som möjligt.
Läs mer
- Publiceringsdatum
- 2025-05-23
Regional information
Uppdaterad: 23.05.2025