- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Myndigheterna tar tag i rasismen som ungdomar upplever
Måndagen den 20 januari 2025 ordnades i Vasa ett diskussionstillfälle för ungdomar och beslutsfattare som behandlade ungas upplevelser av rasism, trakasseri och diskriminering. Evenemanget arrangerades i samarbete med Österbottens delegation för etniska relationer (Etno), Vasa stad och Specialvårdsorganisationernas förbund EHJÄ rf:s Hör mig-projekt.
I diskussionen deltog personer i ledande ställning från NTM-centralen i Österbotten, Österbottens välfärdsområde, Vasa stad och Polisinrättningen i Österbotten. Ungdomar som deltog i diskussionen är medlemmar i Vasa stads ungdomsfullmäktige och i EHJÄ rf:s Hör mig-projekt.
- Ungdomarna valde själva teman för diskussionen. Därför koncentrerade vi oss på ensamhet, diskriminering och arbetslivsfrågor, berättar Vasa stads välfärdssakkunnig Rebecca Åkers som fungerade som facilitator vid evenemanget.
Målet med diskussionen var att öka beslutsfattarnas förståelse för den rasism och diskriminering som de unga upplever samt främja konkreta åtgärder för att förbättra situationen.
- Beslutsfattare som var inbjudna till diskussionen upplevde att det var mycket viktigt att delta i evenemanget. Jag tycker att det är ett fint budskap till de unga när personer som är i en ledande ställning vill lyssna på dem. Diskussionen hade en bra atmosfär av pålitlighet och uppskattning som gav oss alla hopp, beskriver Mari Karjanlahti, invandringsplanerare vid NTM-centralen i Österbotten, som ordnat diskussionen tillsammans med Åkers.
Förändring i verksamhetskulturen och framtidens arbetsplatser
Vid evenemanget åtog sig beslutsfattarna till sammanlagt 12 åtgärder. Alla organisationer lovade att konkret ingripa i rasistiskt beteende i all sin verksamhet. I organisationernas olika infotillfällen för personal och närchefer kommer man i fortsättningen att lyfta fram jämlikhetstemat och till personalen ordnas också utbildning gällande temat. Åtminstone två organisationer håller på att ansluta sig till regeringens kampanj mot rasism: ”Handlingar, inte bara ord” och i den kampanjen kommer organisationerna att förbinda sig till de åtgärder som överenskommits om i diskussionen.
- Evenemanget var både gripande och betydelsefullt. Beslutsfattarna förstod sitt ansvar och de åtog sig att agera. Det är till nytta för oss alla att ingripa i rasismen som ungdomarna upplever, tillägger Åkers.
Arbetslivet blev ett viktigt tema för de unga och med den förknippas flera överenskomna åtgärder. Aktörerna ordnar bland annat evenemang om ett jämlikt arbetsliv samt en kväll för studerande på andra stadiet där man presenterar polisarbetet och utbildningsvägar. Det upplevdes också viktigt att erbjuda PRAO- och arbetspraktikplatser till minoritetsungdomar för att de unga skulle få möjlighet att mångsidigt bekanta sig med olika branscher.
Under diskussionen behandlades också förändringarna i befolkningsstrukturen och tillväxten av internationell befolkning i Vasa. Beslutsfattarna förband sig att i sitt strategiarbete beakta de minskade åldersklasserna och invandringens betydelse som en viktig synpunkt för att upprätthålla Finlands befolkningstillväxt.
Del av ett större nationellt projekt
Diskussionen var en del av #etnodialogit -diskussionsserie som inleddes på hösten 2023. Som underlag för diskussionen används de 16 ”Ungas dialog”-evenemang som ordnats riksomfattande och genom vilka man har samlat de ungas förslag för att ingripa mot rasism. ”Ungas dialog” ordnades också i Vasa. På grund av noteringarna av dialogerna har man sammanställt ett riksomfattande rapport med sammandrag av de ungas erfarenheter och förslag till hur man kan ingripa mot rasism. Genomförande av åtgärderna följs upp av den regionala Etno-gruppen i Österbotten som på våren inleder sin verksamhetsperiod 2025–2029.
- Publiceringsdatum
- 2025-01-29
Uppdaterad: 28.02.2025